Deleks DK 800 Green

9 december 2020

De versnipperaar De versnipperaar wordt aangedreven door een 15 pk sterke Briggs & Stratton Vanguard-motor. De complete unit weegt 325 kg en wordt elektrisch gestart. Het hakselen gebeurt door een 30 cm brede cilinder met 2 messen in combinatie met een tegenmes. Als de 420cc-motor aanslaat, draait de trommel nog niet mee. Pas zodra de […]

De versnipperaar

De versnipperaar wordt aangedreven door een 15 pk sterke Briggs & Stratton Vanguard-motor. De complete unit weegt 325 kg en wordt elektrisch gestart. Het hakselen gebeurt door een 30 cm brede cilinder met 2 messen in combinatie met een tegenmes.

Als de 420cc-motor aanslaat, draait de trommel nog niet mee. Pas zodra de motor op toeren komt, slaat de koppeling van de trommel mee in. Het is ons een keer overkomen dat de trommel vastliep. De motor viel stil en de koppeling sloeg uit. Bij het opnieuw starten en op toeren brengen van de motor draaide de trommel het boeltje gewoon erdoor. Mocht dit niet gelukt zijn, dan kon de trommel nog mechanisch langs de buitenkant losgedraaid worden met een hulpsleutel. De uitgaande as van de trommel is een vierkante as waarop een sleutel kan worden gezet.

We hebben gedraaid met droog hout en vers gezaagde takken. In het eerste geval had de machine er heel wat werk mee: naarmate de massa hout die erdoor ging dikker werd, vertraagde het toerental van de trommel en ging het uitwerpen moeizamer. Bij vers gezaagd hout, dat veel makkelijker snijdt, bleef de motor stevig aanhouden en vlogen de snippers er in een stevige straal uit.

De invoerhoogte voor het hout is 1,40 m. De invoertrechter meet bovenaan 40 bij 45 cm en loopt onderaan naar 30 cm toe. Dat maakt dat de ingevoerde takken ook altijd doorgaan en nergens belemmerd worden. Eens het hout in de trechter zit, gaat het ook door de versnipperaar. Bij de nieuwe machines is de invoertrechter verlengd en dat hebben we gemist op deze versie. Deze verlengde invoertafel maakt het invoeren van lange takken lichter omdat je meer kan afsteunen op een groter oppervlak. Bovendien verhoogt het de veiligheid. Bij de oudere machines kan zo een verlengstuk worden aangeschroefd.

De uitwerpbuis op de machine die wij testten, is 1,55 m en die mocht net iets langer zijn. Dan konden de snippers op een hogere aanhanger geblazen worden. De uitwerppijp draaien gaat bij de nieuwe modellen veel vlotter en ze kan bovendien steviger worden vastgezet. De machine maakt volgens de fabrikant snippers van 5 tot 15 mm. De juiste lengte is in de praktijk afhankelijk van de invoersnelheid en het soort hout. Bij harder hout en een lage invoersnelheid zullen de snippers korter zijn. Zacht hout en vanzelf een hogere snelheid zorgen voor langere snippers.

De transporter

Het transportergedeelte heeft een 6,5 pk sterke Lifan-motor en mag 300 kg in het bakje dragen. Het heeft 3 versnellingen vooruit en 1 achteruit. Het geheel is – nipt gemeten – 64 cm breed en kan dus door elke doorgang passeren. Om te rijden volstaat het om de rijmotor te starten, de transmissie in versnelling te zetten en de veiligheidshendel links te ontgrendelen. De machine begint dan te rijden en om af te draaien zit er links en rechts aan de stuurboom een ‘remhendel’. Door deze in te trekken wordt de rupsaandrijving van de betreffende kant afgeremd en stuurt de machine naar links of rechts. Om te stoppen moet de veiligheidshendel worden losgelaten. Beide motoren draaien op Euro 95 of Super 98. De fabrikant raadt aan om 98 te gebruiken omdat hier weinig of geen bijmenging gebeurt. Met de loodvrije benzine met bijmenging is het moeilijker om de brandstofsamenstelling constant te houden. Zeker als de machine een tijdje weg zou staan is dit niet aanbevolen.

Ook interessant voor jou