Vuil en schoon bermmaaisel gescheiden houden: aannemer start proef met duurzamer bermbeheer

9 oktober 2020
Peter Menten
Fabrikant

Onder de naam project Mowhawk start Jelle Bijlsma BV uit het Nederlandse Giekerk een proef met duurzamer bermbeheer. Hoofdzaak is dat de maaier wordt voorzien van een camera en sensoren om zo het gewas te scannen. Op die manier kan maaisel met vuil of exoten worden gescheiden van ‘schoon’ maaisel. Het project wordt in opdracht […]

Onder de naam project Mowhawk start Jelle Bijlsma BV uit het Nederlandse Giekerk een proef met duurzamer bermbeheer. Hoofdzaak is dat de maaier wordt voorzien van een camera en sensoren om zo het gewas te scannen. Op die manier kan maaisel met vuil of exoten worden gescheiden van ‘schoon’ maaisel. Het project wordt in opdracht van de provincie Overijssel uitgevoerd in samenwerking met Datacadabra in Enschede.

De fabrikant claimt met de nieuwste IR- (infrarood) en gps-technieken de biodiversiteit en de hoogwaardige verwerking van bermgras door flora- en faunamonitoring te verbeteren, vuil te detecteren en exoten te herkennen.

Aannemer Jelle Bijlsma BV rust daarvoor samen met Datacadabra een maaicombinatie uit met camera en sensoren. Datacadabra in Enschede is een gespecialiseerd bedrijf dat technieken ontwikkelt op het gebied van data en kunstmatige intelligentie. Het detecteren van vuil en onkruiden of gewassen en het verwerken van die gegevens is een van de disciplines van het bedrijf. Datacadabra heeft al ervaring met het scannen van gewassen met drones en het verwerken van de data.

Bijlsma bouwt de techniek op een van de bestaande maaicombinaties. Met de camera en sensoren worden zoals gezegd onder meer vuil en exoten gedetecteerd. De apparatuur van Datacadabra kan exoten als bijvoorbeeld de duizendknoop herkennen. Op basis van het aandeel ‘vuil’ wordt dan besloten welke bestemming het maaisel krijgt. Maaisel dat exoten bevat, kan zo worden gescheiden van materiaal dat naar de compostering gaat. De Datacadabra-analysesoftware is ook geschikt om selectief te maaien op basis van vooraf ingevoerde data.

Ook interessant voor jou