Onkruid uitschroeven met de Violette

9 oktober 2020
Peter Menten
Fabrikant

In de zoektocht naar een alternatief voor chemische onkruidbestrijding op sportvelden bedacht de Franse fabrikant Natuition een apparaat dat tot 6 verschillende soorten onkruid uit het gras ‘schroeft’. De gps-gestuurde robot rijdt automatisch over het sportveld en zodra hij onkruid detecteert, boort een spiraalboor het onkruid inclusief wortel uit het veld. De robot wordt gebouwd […]

In de zoektocht naar een alternatief voor chemische onkruidbestrijding op sportvelden bedacht de Franse fabrikant Natuition een apparaat dat tot 6 verschillende soorten onkruid uit het gras ‘schroeft’. De gps-gestuurde robot rijdt automatisch over het sportveld en zodra hij onkruid detecteert, boort een spiraalboor het onkruid inclusief wortel uit het veld.

De robot wordt gebouwd door het Franse Natuition en rijdt tegen ongeveer 4 km/u over het veld. Onder de kap van de robot zit een camera die zes verschillende onkruiden herkent, waaronder paardenbloem, weegbree en madelief. Ziet de camera onkruid, dan geeft hij een signaal aan de elektronica die op haar beurt een spiraalboor aanstuurt. Deze boort het onkruid uit de mat, waarna de robot het onkruid op de grasmat legt. Zodra de robot het hele veld heeft afgewerkt, haal je de onkruiden met een zuigwagen uit het gras.

7.500 m2 in 10 uur

De Violette kan zes onkruidplanten per minuut verwijderen. Afhankelijk van de onkruiddruk en de soorten onkruid die hij herkent, betekent dat volgens de fabrikant in theorie zowat 7.500 vierkante meter in 10 uur. Dat is geteld tegen één onkruidplantje per 4 m2. Volgens de fabrikant kan de robot op één acculading een veld afwerken. Over een veld doet de robot ongeveer 8 tot 10 uur. Zodra de accu leeg is, rijdt de robot niet zelfstandig naar de oplader, maar moet de bediener hem gaan halen. Met behulp van een beugel kan de robot opgepikt worden en naar de oplader worden getrokken. De Violette weegt 40 kg, is 120 cm lang en 75 cm breed.

Samengevat

Bij deze gps- gestuurde onkruidverwijderaar detecteert een sensor het onkruid en via de elektronica stuurt hij een spiraalboor aan. Om de robot de contouren van het terrein te leren kennen loopt de gebruiker met de gps-ontvanger één keer rond het veld dat moet worden gewied. De Violette blijft naderhand binnen deze lijnen. Het onkruid wordt volledig mechanisch verwijderd van wortel tot blad. Dat maakt dat het ook langer zal duren eer het onkruid op die plek zal terugkomen. De kop draait rond, haalt het onkruidplantje uit de grond naar boven en duwt het weer uit de kop zodat het los op de grond valt. De robot rijdt tegen maximaal 4 km/uur over het veld en heeft een werkbreedte van 70 cm. De software van de Violette kan de bladeren van het onkruid in dicht gras identificeren. Zo heeft de extractiekop van de machine een nauwkeurigheid van 1 cm2.

De Violette detecteert op dit moment de volgende onkruiden: weegbree, madeliefje, kaasjeskruid, kuiskruid, boterbloem en paardenbloem.

Ook interessant voor jou