GRM60-vangrailmaaier

12 maart 2021
Peter Menten
Peter Menten

Het Italiaanse Dondi maakt machines voor grondbewerking, boom- en wijngaardonderhoud, bermonderhoud en greppelfrezen. De topper in het gamma voor bermonderhoud is de GRM60-vangrailmaaier (Guard Rail Mower). Deze maaier hangt in het derde punt van de trekker en kan zowel links als rechts maaien door de draairichting van de maaischijven te wisselen. De maaier kan door […]

Het Italiaanse Dondi maakt machines voor grondbewerking, boom- en wijngaardonderhoud, bermonderhoud en greppelfrezen. De topper in het gamma voor bermonderhoud is de GRM60-vangrailmaaier (Guard Rail Mower). Deze maaier hangt in het derde punt van de trekker en kan zowel links als rechts maaien door de draairichting van de maaischijven te wisselen. De maaier kan door zijn vrije hoogte over een haag of omheining tot 1,7 m hoog werken. Tegelijkertijd kan hij langs beide zijden tegelijk zowel langsheen als onder een hindernis werken. De maximale werkbreedte bedraagt 1,5 m.

Het principe van de vangrailmaaier is een doorontwikkeling van de boomgaardmaaier. Waar de eerste gras maait rond de bomen, gaat de vangrailmaaier tussen de vangrails of in de bermen rond obstakels, verkeerspaaltjes, schermen en dergelijke heen. De traditionele vangrailmaaier bestaat uit twee draaiende schijven met losse mesjes die op twee onafhankelijke armen zijn bevestigd. De buitenste arm kan tot 180° opplooien om over obstakels tot 1,7 meter te kunnen werken (zie tekening). Elke schijf is uitgerust met een rubberen rand en ‘loopt’ tijdens het maaien vanzelf mee rond paaltjes en andere obstakels.

De bovenste schijven zijn met een gummiband omgeven en lopen rond de obstakels of palen van de vangrails.

Kenmerken

Het geheel wordt aangedreven door een onafhankelijke hydrauliek met een tank van 170 liter en drie pompen. Twee pompen dienen voor de individuele verzorging van de motor in iedere maaikop, de derde is voor de bediening van de cilinders aan de maaier. Het geheel wordt elektronisch aangestuurd via een console in de cabine met elektrohydraulische joystick. De olie loopt tegen een warmtewisselaar zodat er ook in de warmere situaties vlot kan worden doorgewerkt.

Het chassis heeft een sterke, robuuste structuur om de schokken te kunnen opvangen. De maaischijven zijn opgehangen in een zwevend parallellogramsysteem en uitgerust met een centrale vrije ophanging voor continue aanpassing aan de ondergrond. Ze zijn zo ontworpen dat de machine veilig en efficiënt kan werken rond obstakels. Op iedere maaischijf zitten twee ‘losse’ mesjes die kunnen wegklappen als ze obstakels raken. Dat maakt dat ze minder snel beschadigd raken en dat er geen terugslag op de hydraulische motor is.

Bovendien zorgt een los meedraaiende middelste steunrol onder de maaikop ervoor dat deze laatste mooi de oneffenheden van het terrein volgt en de maaischijven op een vaste (ingestelde) hoogte boven de grond blijven werken. De bovenste schijven zijn met een gummiband omgeven en lopen rond de obstakels of palen van de vangrails. De veren voor het openen van de afzonderlijke maaielementen worden hierdoor vanzelf opengedrukt.

De buitenste arm kan 180° openen. Concreet betekent dit dat de arm over een omheining of haag kan worden ‘gelegd’. Dit zorgt ervoor dat er snel ‘in en uit het werk’ kan worden gereden en dat er bijvoorbeeld met alleen de binnenste maaischijf kan worden gewerkt. De buitenste maaischijf blijft dan omhoog. Eens de schijf wordt opgeheven stopt trouwens ook de hydromotor van deze schijf. Deze mogelijkheid is van toepassing voor het rondmaaien van paaltjes, verkeersborden enzovoort langsheen het traject.

Voor het transport wordt de GRM60-Spider gesloten en dan komt de breedte uit op 2,5 m. De GRM60 kan zowel voor als achter op de trekker worden aangekoppeld met de mogelijkheid om zowel rechts als links van de trekker te werken. De GRM60-Spider is geschikt voor trekkers van 85 tot 110 pk. De werksnelheid ligt – afhankelijk van de obstakels en de hoogte van het gras uiteraard – tussen 0,8 en 2,5 km/u. Voor de aandrijving die zowel in de front- als achterhef past, is een 1.000 toeren-aftakas vereist. De maximale werkbreedte is 1,5 m en de machine weegt 1.500 kg.

Ook interessant voor jou