Zelfrijdende dumpers op een rij

15 december 2021
Peter Menten
Peter Menten

We zien ze meer en meer in het werfbeeld opduiken, de zelfrijdende gronddumpers. Een typisch Engels verschijnsel dat de laatste jaren meer en meer op onze Europese bouwwerven verschijnt. Ook de continentale fabrikanten hebben de wiel- en rupsdumper nu ontdekt. ‘Voorwaarts in de andere richting’ met de Ausa DR 601 AHG-wieldumper Vorig jaar stelde het […]

We zien ze meer en meer in het werfbeeld opduiken, de zelfrijdende gronddumpers. Een typisch Engels verschijnsel dat de laatste jaren meer en meer op onze Europese bouwwerven verschijnt. Ook de continentale fabrikanten hebben de wiel- en rupsdumper nu ontdekt.

‘Voorwaarts in de andere richting’ met de Ausa DR 601 AHG-wieldumper

Vorig jaar stelde het Spaanse Ausa zijn DR 601 AHG voor, een 6-tons dumper met omkeerbare besturing. De knikdumper wordt steeds populairder en zoals veel andere fabrikanten geeft ook Ausa prioriteit aan de veiligheid op bouwplaatsen met dit type omkeerbare aandrijving. De DR, waarbij de R staat voor ‘rotatief’, is de verbetering van de eerder voorgestelde D 601 AHG, waarbij de hele bestuurderspost 180° kan worden verdraaid in functie van de rijrichting. Deze dumper met hydrostatische vierwielaandrijving en differentieel met beperkte slip op beide assen heeft 3 werkmodi: de ECO-modus die het motortoerental automatisch regelt bij lage snelheden, het Smart Stop-systeem dat de motor uitschakelt wanneer deze niet wordt gebruikt en de transportmodus die het volledige motorvermogen benut voor rijsnelheden tot 25 km/u. Hij wordt aangedreven door een Deutz-viercilindermotor van 75 pk die aan de Stage 5-emissienorm voldoet. Voor een dumper heeft deze DR 601 AHG met 180° draaibak en mooie lijn een aantal interessante veranderingen. Het volledige bestuurdersplatform kan gemakkelijk 180° draaien, waardoor de machinist een duidelijk zicht heeft op de werkrichting. In de transportmodus heeft de machinist de bak achter zich en zicht op het spoor, bij het laden en lossen werkt hij in ECO-modusmet het gezicht naar de bak toe. Naast de omkeerbare besturing beschikt de machine over het nieuwe Hill Holder-systeem. Dit zorgt ervoor dat de rem automatisch geactiveerd wordt wanneer de voet van het gaspedaal gaat en de snelheid nagenoeg nul is. Het remsysteem is voorzien vanelektrohydraulische, waterdichte, negatieve multischijf-parkeerremmen. Dit betekent dat de remmen op slot staan als ze niet bekrachtigd worden.

Het digitale display geeft alle info over de machine en integreert een telematicasysteem. Dat maakt deze dumper een van de meest geavanceerde compacte dumpers op de markt.

Deze Ausa DR 1001 AHG kwam op ons over als een kloeke machine die het imago van de dumper, als ondergeschikte machine op een bouwwerf, totaal tegenspreekt. Hij is niet alleen stoer gebouwd, maar heeft ook zijn mooie lijn mee met daaraan gekoppeld een intuïtieve bediening. Met deomkeerbare bestuurderspost wordt de veiligheid verbeterd en wordt er minder inspanning en concentratie van de chauffeur verwacht.

Truxta BENDie B450E 4×4 elektrische dumper

Smalle doorgangen, gesloten indoor werven, een stille werkomgeving. Dat zijn uitdagingen voor de elektrische BENDie-minidumper. Deze kleine dumper is zeer wendbaar en ligt soepel in de hand.

Met zijn breedte van 85 cm en een laadvermogen van 450 kg manoeuvreert hij zich door de meeste deuropeningen, maar kan hij vooral zijn mannetje staan op hellingen en moeilijk terrein. We konden de machine vlot laten klimmen met een volledige lading. Door zijn knikbesturing past hij overal wel tussen, maar ook als er een wiel zou doorslippen, volstaat het even te knikken om weer grip te krijgen. Dat maakt dat de B450 een heel eind op weg kan in en om tuinen, groene zones en bouwwerven.

De B450 wordt aangedreven door een 1.300W-motor op 24 volt. Hij weegt 255 kg leeg en kan hellingen tot 25° aan. En volgens ons nog iets meer als we op onze praktijkervaring mogen afgaan. De machine remt als we de dodemanshendel loslaten. De snelheid vooruit gaat van 0 tot 6 km/u, achteruit van 0 tot 2,4 km/u.

Het opvallende aan de machine is de afwezigheid van geluid en dan de kracht die ontwikkeld wordt als ze moet trekken. Daarbij hadden wij het gevoel dat deze elektrische knikdumper heel stabiel rijdt, zelfs met een volledig gevulde kipbak. Ook bij het uitkippen verraste ons de enorme stabiliteit van deze kleine dumper. Uitkippen gebeurt mechanisch: een vergrendelhendel losklikken en de bak een duwtje geven. Door de uitgekiende kinematiek vraagt dit omzeggens geen kracht.

Bij deze machine kan ook het kipbakje gedemonteerd worden en vervangen worden door andere hulpstukken zoals een laadplateau, trekhaak, sneeuwschuif, palenset enzovoort.

Kubota 3-tons rupsdumper

Een derde oplossing is de Kubota KC300HR-5, een rupsdumper met 46 pk sterke Stage 5-motor, een laadvermogen van 2.875 kg en een rotatieve kipbak. In de H-versie is de machine uitgerust met een hydraulische, driezijdig kantelbare laadbak. De maximale kiphoek van de HR-versie bedraagt 84 graden.

Daarnaast is de kipper uitgerust met een traploze, hydraulische 180° rotatiefunctie (HR: hydraulische rotatie 90 graden rechts en 90 graden links). Bij deze uitvoering kan de rotatiefunctie tegelijk met het kippen van de bak worden bediend. Dit biedt de chauffeur het grote voordeel dat hij het stortgoed tot op de centimeter nauwkeurig kan lossen, wat de flexibiliteit van de machine aanzienlijk verhoogt. Het hart van deze 3-tons rupsdumper is de vloeistofgekoelde Kubota V2403- viercilinderdieselmotor, die voldoet aan de huidige Europese Stage 5-emissienorm. De machine is hydrostatisch aangedreven en haalt in de laagste trap een rijsnelheid tot 6 km/u en in de hoogste een rijsnelheid tot 11 km/u, zelfs in geladen toestand. De bodemvrijheid bedraagt 33 cm. De joystickbediening en een digitaal display met motor- en machinegegevens staan binnen handbereik en maken de bediening eenvoudig en soepel.

Met deze rupsdumper met 1,55 m buitenbreedte kan er tegen een lagere bodemdruk worden gewerkt. De machine weegt leeg 2,75 ton en in de bak kan ongeveer 1,5 m3 materiaal worden meegenomen.

Kubota 750 kg stand-on rupsdumper

Voor het delicatere en niptere werk kunnen we rekenen op de KC70H-4P, een stand-on rupsdumper van Kubota met 9,4 pk sterke Honda-motor. De dumperbak heeft een inhoud van 0,34 m3 en kan 750 kg laden. De breedte bedraagt 75,8 cm op zijn ruimste punt.

Deze kleine rupsdumper die leeg 660 kg weegt, is de oplossing voor smalle doorgangen gekoppeld aan oneffen of minder draagkrachtige ondergrond. Deze machine kan haar rupsen verstellen van 75,8 tot 105,8 cm en haalt een maximumsnelheid van 3,3 km/u. De klimhoek met een volledige lading ligt op 26°, de bodemvrijheid op 20 cm. Het geheel kan ook hoogkippen tot op 1,43 meter. In dat geval wordt aanbevolen om iets minder te laden. In optie bestaat er ook een hydraulisch schepsysteem waarmee de machine zichzelf kan laden. Dat is een oplossing om losse bulkgoederen te laden waar men met geen andere lader of graafmachine bij kan. Het zicht vanop het bestuurdersplatform tot voor de kipbak is ruim voldoende voor nauwkeurig manoeuvreerwerk. Door de verstelbare rupsen breder uit te zetten rijdt en staat de machine stabieler. De bediening staat binnen handbereik waardoor alle aandacht op het werk kan worden gericht.

Ook interessant voor jou