Wacker Neuson RD18-100 verdichtingswals

17 november 2022

We hadden dit voorjaar de RD18-100 van Wacker Neuson in test, een compacte tandemwals met 1 meter werkbreedte en een gewicht van 1.670 kg. Een ideale machine voor aannemers van bestratingswerken die in kleine ruimtes moeten werken. De RD18 van Wacker Neuson is grotendeels afgeleid van de Hamm, maar dan met een eigen, modern design. […]

We hadden dit voorjaar de RD18-100 van Wacker Neuson in test, een compacte tandemwals met 1 meter werkbreedte en een gewicht van 1.670 kg. Een ideale machine voor aannemers van bestratingswerken die in kleine ruimtes moeten werken. De RD18 van Wacker Neuson is grotendeels afgeleid van de Hamm, maar dan met een eigen, modern design. Sommige opties zijn enkel bij Wacker Neuson te krijgen.

De RD18-100 in enkele sterke punten:

Toegankelijkheid

Eens de motorkap geopend is, zijn alle onderhoudspunten aan de motor en de hydraulische componenten gemakkelijk bereikbaar. Het geheel is overzichtelijk opgebouwd. Wacker Neuson gebruikt een Kubota D1105-E4B die in deze machine 22 pk haalt.

Ergonomisch en overzichtelijk rijplatform voor de operator

Vanop de geveerde stoel kan de operator de machine comfortabel bedienen. Trillingen van de walsen of de ondergrond worden nauwelijksdoorgegeven. Het compacte design geeft een goed 360° overzicht over de machine. Dit maakt het makkelijk om nauwkeurig te werken. Zonder veel spiegels of camera’s zijn alle hoeken en kanten rondom de machine goed zichtbaar. Het instrumentenpaneel aan het stuur is intuïtief opgebouwd en eens je vertrouwd bent met de functies van de machine is het bedienen kinderspel. Omdat alles zo overzichtelijk is, heeft de chauffeur de machine snel onder controle. Dat geeft een ontspannen gevoel bij lange werkdagen. De bediening is eenvoudig: met de rijhendel aan de rechterconsole doe je de machine hydrostatisch vooruit- en achteruitrijden. Het dynamische verdichtingssysteem wordt vooraan op het dashboard geactiveerd en kan dan met een knop op de rijhendel aan- en uitgeschakeld worden. Het inschakelen van het verdichtingssysteem gebeurt via een schakelaar op diezelfde rijhendel. Het motortoerental wordt mechanisch geregeld via een hendeltje links op de stuurkolom. De handrem wordt los gezet met een drukknop op het dashboard.

Wals uit verstek zorgt voor mooi afgewerkte hoeken en kantjes

De achterste wals staat ten opzichte van de voorste iets uit verstek. Daardoor kan er heel dicht bij een hoge stoeprand of langsheen een muur worden gewerkt. Het resultaat is meer werkcomfort en een mooiere afwerking. Ook bij verdichtingswerk in bochten komt deze optie tot haar recht.

Watervernevelingssysteem

Op de machine kan een watervernevelingssysteem worden opgebouwd zodat er stofvrij kan worden gewerkt of het vast te drukken materiaal kanworden gestabiliseerd. Er is een water- en additieftank voorzien.

Stabiele driepunts-zwenkkoppeling

De machine rijdt stabiel bij het afdraaien. Hiervoor gebruikt de fabrikant een driepunts-zwenkkoppeling. Daardoor kan het voorste deel tegenover hetachterste met 8° pendelen: een manier om de machine op alle punten even goed te doen dragen of om de druk op de ondergrond zo egaal mogelijk teverdelen.

Verdichtingssysteem

Het in- en uitschakelen van het dynamische verdichtingssysteem gebeurt automatisch afhankelijk van de rijsnelheid. Bij een te lage of te hoge snelheid wordt het dynamische verdichtingssysteem uitgeschakeld. De vibratie werkt met een versterking en de frequentie ervan hangt af van het ingestelde motortoerental. De gladde walsen voor en achter zijn 1.000 mm breed en hebben een diameter van 620 mm.

Ook interessant voor jou