JCB lanceert elektrisch aangedreven programma

12 maart 2021

JCB introduceerde een groot aantal noviteiten in zijn E-Tech programma: een verreiker, minigraver, dumper, powerpacks en een bijbehorende snellader. Elektrische verreiker JCB lanceert met de 525-60E zijn allereerste elektrisch aange- dreven verreiker. Met een maximaal hefvermogen van 2.500 kilo en een maximale belasting van 2.000 kilo op de volledige hefhoogte van zes meter is deze machine […]

JCB introduceerde een groot aantal noviteiten in zijn E-Tech programma: een verreiker, minigraver, dumper, powerpacks en een bijbehorende snellader.

Elektrische verreiker

JCB lanceert met de 525-60E zijn allereerste elektrisch aange- dreven verreiker. Met een maximaal hefvermogen van 2.500 kilo en een maximale belasting van 2.000 kilo op de volledige hefhoogte van zes meter is deze machine in staat om dezelfde prestaties neer te zetten als de dieselversie. JCB maakt gebruik van twee elektromotoren, één voor de aandrijflijn en één voor het hydraulische systeem. Verder is de 535-60E voorzien van energieregeneratie bij het remmen en regeneratieve hydrau- liek. De machine heeft standaard dezelfde ingebouwde lader als andere JCB E-Tech producten, waarmee de accu in acht uur kan worden opgeladen. In optie is er de JCB-snellader, waar- mee de accu in 35 minuten kan worden opgeladen.

19C-1E minigraafmachine mét cabine

Op de reeds gelanceerde 19C-1E minigraafmachine biedt JCB nu een volledig gesloten cabine aan. Deze is even ruim als die van de conventionele JCB-modellen van één tot twee ton en is voorzien van een elektrische verwarming. De cabine maakt gebruik van dezelfde ledwerklampen en ruitenwissers als de dieselmodellen.

1TE elektrische dumper

De nieuwe 1TE is een 1-tons elektrische dumper met stalen bak. Hij heeft een maximaal laadvermogen van 1.000 kilo en een maximale loshoogte van 2,39 meter. De prestaties zijn identiek aan die van het conventionele dieselmodel, zowel wat betreft rijsnelheden als kipcycli. De individuele wielmotoren van de hydrostatische 1T-2 zijn vervangen door conventionele aandrijfassen en een dropbox, voor een permanente vier-wielaandrijving. Een 7 kW sterke hydraulische motor levert

de aandrijving aan de versnellingsbak, terwijl een tweede hydraulische pomp wordt gebruikt voor het aandrijven van het hydraulische circuit van de machine, voor het kippen van de laadbak en voor de besturing. Het vermogen wordt geleverd door twee lithium-ionbatterijen van 5 kWh, die bij normaal gebruik een volledige werkdag kunnen meegaan.

HTD-5e elektrische dumper

De HTD-5e E-Dumpster is een hoogkipmodel met 500 kilo laadvermogen en 1,45 meter kiphoogte. Hij is uitgerust met een 9kW-elektromotor en haalt een rijsnelheid tot 3 km/u. De 48V-lithium-ionbatterij kan in twee uur worden opgeladen met een standaard 230V-aansluiting. De machine maakt ook gebruik van het veiligheidssysteem dat de hydrauliek van de rupsen blokkeert zodra de machinist tijdens het rijden van de trede afstapt.

JCB Powerpack

Deze reeds langer bekende powerpacks hebben vier of acht accu’s met een opslagcapaciteit van 23 of 46 kWh en een 8kW/10kVA enkelfasig uitgangsvermogen. De units zijn gebouwd in een robuust, stapelbaar éénkuubs frame met vorksloffen om ze te laden of te lossen. De ontladingsdiepte van de accu’s is geoptimaliseerd om de standtijd te verlengen en na 2.000 volledige oplaad- en ontlaadcycli (naar verwach- ting meer dan tien jaar) hebben de accu’s nog meer dan 85 procent van hun capaciteit. Het JCB-accupakket kan worden opgeladen via het lichtnet of via een generator.

JCB-snellader voor JCB E-Tech elektrisch materieel

Om alle E-Tech machines snel te kunnen laden, heeft JCB een snelle universele oplader ontwikkeld die geschikt is voor alle huidige en toekomstige elektrische modellen van het E-Tech gamma. Deze universele lader werkt met elektrische systemen van 48 tot 96 volt en kan in tweeënhalf uur de elektrische 19C-1E minigraafmachine volledig opladen. De lader kan ook worden gebruikt om accu’s tussentijds bij te laden. De universele oplader vereist een standaard driefasige elektrische voeding van 415 volt en wordt geleverd met zowel vier- als vijfpins stekkers, zodat deze bruikbaar is in heel Europa.

Ook interessant voor jou