Manitou-compactlader

17 oktober 2022
Matthieu Schubnel en Peter Menten
Matthieu Schubnel

Manitou breidt het aanbod aan knikladers onder de merken Manitou en Gehl uit met een aantal compacte modellen onderde 50 pk. Daarmee reageert de Franse constructeur op de wereldwijd toenemende vraag in dit segment. Een vraag die sterk gestuurd wordt vanuit Noord-Europa en Noord-Amerika. Manitou stelde onlangs twaalf nieuwe knikladermodellen voor. Daarmee wil de Franse […]

Manitou breidt het aanbod aan knikladers onder de merken Manitou en Gehl uit met een aantal compacte modellen onderde 50 pk. Daarmee reageert de Franse constructeur op de wereldwijd toenemende vraag in dit segment. Een vraag die sterk gestuurd wordt vanuit Noord-Europa en Noord-Amerika.

Manitou stelde onlangs twaalf nieuwe knikladermodellen voor. Daarmee wil de Franse constructeur op de sterke vraag vanuit de markt naar compacte machines (in 2021 een stijging van 23,6%) reageren. Deze extra vraag komt vooral vanuit Noord-Europa, Noord-Amerika en voor een klein deel ook uit Zuid-Europa. De nieuwe compactladers hebben – afhankelijk van het model – een vermogen van 25 of 48 pk. In de rode Manitou-kleur zijn er 6 MLA-modellen en in de gele Gehl-kleur zes AM-modellen met ieder zijn afzonderlijke kenmerken. Afhankelijk van het model ligt de maximale hoogte tussen 2,14 en 2,29 meter bij een totale breedte van 1,04 tot 1,33 meter. Het maximaal hefvermogen van de machines ligt tussen 700 en 1.500 kg bij een werkhoogte van 2,5 tot 3,07 meter. De modellen met de toevoeging ‘C’ in de benaming beschikken over een korte laadarm en zijn voornamelijk voor de bouw bestemd. De constructeur biedt 3 verschillende snelwisselsystemen aan: de traditionele Euro-koppeling, de 4-punts en de skidsteer (hoofdzakelijk voor Noord-Amerika).

Meerdere rijmodi

De nieuwe laders beschikken over een watergekoelde Perkins- driecilindermotor met 1,1 of 1,7 liter inhoud. Afhankelijk van het model levert die 25 of 48 pk. De modellen met 2 en 3 in de typebenaming gebruiken geen partikelfilter en zijn daardoor nog compacter. De krachtigere modellen hebben een turbo waarbij de grootste nog eens elektronisch geregeld worden. Het kleinste model (van Manitou en Gehl) is voor de compactheid met wielmotoren uitgerust. Bij de grotere compactladers viel de keuze op een hydrostatische vierwielaandrijving met één hydraulische motor per as. De transmissie heeft 2 snelheden en haalt daardoor een maximumsnelheid van 20 km/uur. De chauffeur stuurt de transmissie met het linkerpedaal waarmee de oliestroom naar de transmissie gesmoord wordt. Rechts staat het gaspedaal.

Er kan ook een andere rijmodus gekozen worden: als het motortoerental op bijvoorbeeld 2.000 toeren wordt vastgelegd, dan wordt het gaspedaal als rijpedaal gebruikt. Dit pedaal meer indrukken verhoogt dan niet het motortoerental, maar de rijsnelheid. Bij de Manitou-lader is er de optie van een snelheidsbegrenzer met 19 vooringestelde snelheden per rijmodus waarmee een precieze rijsnelheid met een maximaal toerental gecombineerd wordt.

Multifunctionele joystick

De lage instap maakt de cabine vlot toegankelijk. De joystick op de rechterkant groepeert verschillende elektroproportionele functies zoals bijvoorbeeld de hoogteverstelling van de hefarm en de neiging van het hulpstuk. De VR/AR-schakelaar zit op de bovenkant van de joystick. Vlak bij de joystick staat een draaiknop die de derde hydraulische functie precies aanstuurt. Direct daarnaast staan twee andere knoppen: de linker stuurt het wisselen van traag naar snel en omgekeerd, de rechter stuurt het sperdifferentieel van de voor- en achteras. Onder de joysticks zitten nog twee schakelaars, een voor de claxon en een om de hydraulische druk af te laten om hydraulische werktuigen makkelijk te kunnen aankoppelen. Met die laatste wordt het continu hydraulisch rondpompen geactiveerd, bijvoorbeeld bij het gebruik van een borstelmachine. Om een ongewenste beweging van de arm te verhinderen kan de joystick met een schakelaar in de buurt van de armleuning geblokkeerd worden.

In productie vanaf midden dit jaar

Alle machines van deze reeks zijn met open post of cabine te verkrijgen. De airco wordt alleen bij de modellen van 48 pk aangeboden (modelnummering 4 en 5). Manitou biedt zoals gewoonlijk 3 uitrustingsniveaus aan: Essential met een veiligheidsframe en enkel een dakje, Classic met een cabine en Premium met airco en andere comfortopties, inclusief een volwaardige zetel. De nieuwe laders van Manitou/Gehl wegen allemaal minder dan 2,7 ton waardoor ze op een aanhanger achter een 4×4 kunnen worden vervoerd met een BE- rijbewijs.

Ook interessant voor jou