Werchter, deelgemeente van de gemeente Rotselaar, host dit jaar Demo Groen, onze grootste openluchtdemonstratie van materieel voor tuin, groene zones, sportvelden en stadsreiniging. Organisator Fedagrim verwacht dit jaar ongeveer 4.500 bezoekers te mogen verwelkomen tijdens het Demo Groen-event. Net als de groensector die hier vertegenwoordigd is, zet ook de gemeente Rotselaar zelf trouwens volop in […]
Werchter, deelgemeente van de gemeente Rotselaar, host dit jaar Demo Groen, onze grootste openluchtdemonstratie van materieel voor tuin, groene zones, sportvelden en stadsreiniging. Organisator Fedagrim verwacht dit jaar ongeveer 4.500 bezoekers te mogen verwelkomen tijdens het Demo Groen-event. Net als de groensector die hier vertegenwoordigd is, zet ook de gemeente Rotselaar zelf trouwens volop in op duurzaamheid.
Rotselaar is een grote gemeente met vele gezichten. In de twaalfde eeuw werden Rotselaar en Wezemaal geregeerd door de hertog van Brabant, en de graven van Aarschot en het Huis der Ligplaatsen controleerden toen Werchter. Vanaf ongeveer 1170 vestigden vazallen van de hertog van Brabant zich in Wezemaal en Rotselaar. In de loop van de dertiende eeuw klommen deze vazallen op tot de adellijke erfmaarschalken van Brabant en begonnen als heren het rijk van Rotselaar en Wezemaal te besturen.
Een bekende plaats in Rotselaar is ‘De Pastorij’. Verder is er de donjon ‘Ter Heyden’, die gebaseerd is op een Griekse kruisplattegrond en waarschijnlijk rond het jaar 1350 gebouwd werd in opdracht van Gerard Vander Heyden, drossaard van Brabant. De watermolen ‘Van Doren’ in deelgemeente Rotselaar wordt voor het eerst genoemd in de twaalfde eeuw, en werd sinds de zestiende eeuw herhaaldelijk uitgebreid en gerestaureerd. Ook staat Rotselaar bekend om het Domein Ter Heide, wat voorheen een grote zandwinning was. Het is momenteel het belangrijkste recreatiedomein in Rotselaar. Het is populair onder wandelaars, fietsers en vogelliefhebbers. Verder zijn de snelweg E313 en de spoorlijn Leuven-Hasselt de belangrijke verbindingen die Rotselaar aandoen.
Hoofdgemeente Rotselaar heeft vier deelgemeentes, namelijk Wezemaal, Heikant, Rotselaar-Centrum en Werchter. De belangrijkste inkomstenbronnen voor de gemeente zijn de gemeentelijke particuliere belastingen, belastingen van bedrijven in de gemeente en bijvoorbeeld belastingen voor diensten (zoals bijvoorbeeld de verhuur van terreinen) of andere zaken. Zo wordt naast Demo Groen bijvoorbeeld ook het beroemde rockfestival Rock Werchter in deelgemeente Werchter gehouden. Rotselaar heeft niet alleen een groot bedrijventerrein (het Wingepark), maar telt veel lokale bedrijven die verspreid over de gemeente zitten. Een van de grootste bedrijven die de gemeente huisvest, is een vestiging van het grote Franse bedrijf Danone. Dat zorgt voor veel werkgelegenheid en dus inkomsten.
Ten noorden van Rotselaar stroomt de Demer en in het westen de Dijle. Ze monden allebei uit in de Werchter. In het oosten stroomt de Winge. Daar waar de Demer en de Dijle in de Werchter komen, is ook het festivalterrein gelegen waar Demo Groen van 8 tot en met 10 september zal doorgaan. Prominent op het festivalterrein staan de gestapelde containers met kunstwerken van bekende graffitikunstenaars, zoals bijvoorbeeld de wereldwijd bekende artiest Arne Quinze. Volgens Jan van Parijs, technisch coördinator bij de gemeente Rotselaar, en Bart Jansen, teamleider van de groendienst, is het punt waar de Demer en de Dijle in elkaar uitmonden een unieke plaats. Van Parijs: ‘De technische uitvoeringsdienst houdt samen met de gemeentelijke dienst Omgeving, de Vlaamse Waterweg en de Vlaamse Milieumaatschappij de waterpeilen van alle Rotselaarse waterlopen nauwgezet in de gaten. Op die manier kunnen wij zeer gericht ingrijpen in periodes van hevige regenval.’
Tijdens onze rondgang door de gemeente komen we op Ter Heide, het grote recreatiedomein van Rotselaar. Als wij er arriveren, zijn gemeentewerkers net bezig om het terrein klaar te maken voor de opening begin mei. Een van de gemeentemedewerkers is net bezig om met een Hitachi ZX19- 6 minigraver het strandgedeelte mooi glad te strijken.
De organisator van Demo Groen is Fedagrim. Eventcoördinator Alain Vander cruys van Fedagrim is tevreden dat het evenement georganiseerd kan worden op het festivalterrein van Werchter. ‘In 2022 werd het evenement, dat traditioneel plaatsvond in het Park van Laken, helaas afgelast omdat het BIM, de beheerder van het Park, te veel schade aan de grasmat vreesde.’ Vander cruys hoopt dan ook dat Demo Groen op deze nieuwe site een groot succes zal worden.
De gemeente Rotselaar onderhoudt zelf de meeste plantsoenen, gazons, bomen en struiken. De plantsoenen en gazons worden gemaaid met twee Grillo-zitmaaiers. Door dat in eigen beheer te doen, garandeert de gemeente de kwaliteit en kan ze flexibeler inspelen op de noden. Alleen in het geval van moeilijke situaties wat bomen betreft – bijvoorbeeld schuinstand naar elektrische installaties of huizen – wordt een boomverzorgingsbedrijf of een aannemer ingeschakeld. Jansen: ‘De gemeente rooit enkel zieke bomen of bomen die de veiligheid in gedrang brengen. Het doel is vooral om er bij te planten. De gemeente wil net zoveel bomen planten als er inwoners zijn (ongeveer 17.500) en een halve meter haag per inwoner planten tussen dit en vijf jaar.’
Ook de vier begraafplaatsen worden door de gemeente zelf onderhouden. In droge periodes geven de gemeentewerkers al het groen in de gemeente zelf water met een aangepast drijfmestvat. Daarbij gebruikt de gemeente een speciale watertank van 6.000 liter op het terrein van de Gemeentelijke magazijnen. Ook op andere plaatsen in de gemeente staan er wateropslagen, omdat ze geen gebruikmaakt van het water uit de diverse riviertjes. In het uiterste noodgeval kan men nog terugvallen op Danone om aan water te geraken.
In de jaren tachtig werden alle grachten nog handmatig gereinigd door gemeentearbeiders volgens Jansen, maar die tijd is voorbij. Werkzaamheden waarbij grote specialistische machines ingezet moeten worden, zoals grachten schonen, worden nu uitbesteed. Evenals bermen maaien en grote onkruidbestrijdingswerkzaamheden. De vuilnisbakken in de gemeente reinigen de eigen medewerkers zelf, de huisvuilnisbakken worden door de intercommunale geleegd.
De gemeente wil fietsgebruik binnen de gemeente flink stimuleren en een van de speerpunten van de gemeente Rotselaar is dan ook om steeds meer autowegen in de gemeente om te schakelen naar fietsstraten.. De fietser heeft daar voorrang en auto’s mogen maximaal 30 km/u. Verder wordt bij de aanleg van de nieuwe wijk ‘Van de Kouterplein’ een wadi aangelegd om overtollig regenwater op te vangen. Sinds het jaar 2000 zet de gemeente volop in op ecologie en vergroening.
Dat Rotselaar verduurzaming wel heel serieus neemt, mag blijken uit het feit dat het op termijn drie elektrische camionettes wil aanschaffen. Het wordt volgens Van Parijs en Jansen nog wel een zoektocht om de juiste camionettes te vinden, met name wat de trekkracht betreft. De elektrische camionettes met de meeste trekkracht zijn dus het interessantst voor de gemeente.
In 2019 heeft de gemeente al twee elektrische Renault Kangoos aangeschaft. Deze worden gebruikt voor verdere verplaatsingen van medewerkers. De gemeente heeft nog vier cng-voertuigen, maar gaat er geen nieuwe meer aanschaffen.
Op de site van de Gemeentelijke magazijnen zien we verder een New Holland TD5.115-tractor met een Kenco-kilverschuif van Kenis erachter. Deze wordt ingezet voor het nivelleren van onverharde parkings en wegen. Even verderop staat een graaf- laadcombinatie, een JCB-tractor met JCB 3CX-laadarm. Deze wordt ingezet voor allerhande graafwerkzaamheden en het laden van vrachtwagens. De gemeente heeft ook een ITM-sneeuwschuif van het type PT30. Tijdens onze rondgang door de gemeente komen we een gemeentearbeider tegen die met een Massey Ferguson 3710 F de bermen aan het maaien is. In de achterhef hangt een Maschio Giraffa 185-bermmaaier en in de fronthef een bezem van Kersten, type FKM 13060M.
Bij de kleinere toestellen werkt Rotselaar vooral met Stihl. Volgens Jansen wil de gemeente steeds meer overgaan op accumodellen: ‘Wij hebben proeven gedaan met toestellen van meerdere merken. Als wij een keuze maken, dan kiezen we echt voor één merk, omdat wij niet met zeven verschillende merken met zeven verschillende accusoorten en -laders willen komen te zitten.’ Vorig jaar had Rotselaar nieuwe bladblazers nodig, maar het koos toch nog voor Stihl-benzinemodellen. De hoofdredenen waren de hoge prijs voor accubladblazers en de autonomie: Rotselaar wacht op machines waar je een volledige dag mee kunt werken (zonder tussentijds te hoeven opladen).§