Vier Italiaantjes

17 maart 2022

Grin, de Italiaanse fabrikant van maaiers zonder opvang, heeft sinds zijn ontstaan circa 17 jaar geleden een mooi gamma machines in de markt gezet. Top of the bill is de RM120 zelfrijdende zitmaaier met 1,20 m werkbreedte. Het concept van Grin is eenvoudig: maaien zonder opvang, dus geen afval. Het woord ‘mulchmaaier’ nemen ze liever […]

Grin, de Italiaanse fabrikant van maaiers zonder opvang, heeft sinds zijn ontstaan circa 17 jaar geleden een mooi gamma machines in de markt gezet. Top of the bill is de RM120 zelfrijdende zitmaaier met 1,20 m werkbreedte. Het concept van Grin is eenvoudig: maaien zonder opvang, dus geen afval. Het woord ‘mulchmaaier’ nemen ze liever niet in de mond. We hebben afgelopen najaar een aantal duwmaaiers met benzinemotor en op accu naast elkaar gezet.

Vier Italianen op een rij

We hebben vier maaiers uitgetest: de BM37, een handige en lichte accumaaier met een werkbreedte van 37 cm, daarna de BM46 op accu mét en zonder tractie, en tot slot de PM 53A KW met Kawasaki- benzinemotor met druksmering. Op de BM37 na zijn alle professionele maaiers uitgerust met de befaamde ‘motorbeschermingskegel’, een soort breekbeveiliging op het mes. Als het mes een zwaar obstakel zoals bijvoorbeeld een boomstronk raakt, dan breekt er een deel van de maaimeshouder en is er verder geen schade aan de motoras. Als stroombron voorziet Grin een 2Ah- of 5Ah-lithiumionaccu. Omdat Grin zijn brandstofmotoren bij Briggs & Stratton haalt, is het hier ook gaan shoppen voor zijn accutechnologie. Deze motorenleverancier, die gekend staat voor zijn brandstofmotoren, heeft de afgelopen jaren ook een afdeling ontwikkeld voor elektromotoren en accu’s. Accutechnologie zal op termijn immers een stuk marktaandeel van brandstofmotoren gaan afnemen en dat willen ze bij B&S natuurlijk niet laten liggen. Grin levert bij de maaiers een acculader van 4 Ah die in theorie een 2Ah- batterij oplaadt in 30 minuten en voor de 5Ah-versie 75 minuten nodig heeft. De batterij krijgt een geschatte levensduur mee van 500 tot 1.000 laadbeurten. Alle maaiers blinken uit door hun ergonomische bediening.

1 >> BM37-82V

Deze kleinste uit de reeks is een lichte accumaaier die bij weinig belasting op een lager toerental draait en bij meer belasting het toerental automatisch verhoogt van 2.600 tot 2.900 toeren. Dat spaart bij deze 1,5kW-motor uiteraard stroom en verhoogt de nuttige maaitijd. Grin levert deze maaier met de kleinste accu van 2 kW. Doordat deze maaier met een relatief zware motor is uitgerust (dezelfde als bij de bredere elektrische maaiers) maait hij veel krachtiger. De maaihoogte is regelbaar van 35 tot 70 mm. De maaier weegt 23 kg (zonder accu) waardoor hij heel wendbaar is. Zelfs hoog gras is voor deze kleine maaier een plezier om te maaien. Door zijn compacte bouw slingert hij handig om obstakels heen en wint hij tijd tegenover een bredere maaier die iets minder handig is. Een ideale machine voor grasvelden tot 400 m2.

2 >> BM46-accumaaier

Een handige, professionele elektrische maaier die met 46 cm werkbreedte en een batterij van 5 Ah bijzonder geschikt is voor grasvelden tussen 400 en 800 m2. Deze maaier kan hoog gras tot 4 cm en meer verwerken en maakt weinig lawaai. Bovendien maait hij ook mooi strak vanaf 35 mm. Het toerental van deze 1,5kW-motor past zich ook aan van 2.600 tot 2.900 toeren in functie van de belasting. De maaier weegt 25 kg zonder batterij. De maaihoogte is regelbaar van 35 tot 70 mm.

3 >> BM46 A-accumaaier met tractie

Dezelfde maaier als de BM46. Wie alleen maar strakke gazons op vlak terrein moet maaien, heeft voldoende aan de gewone BM46. Wie zich af en toe op ruw terrein waagt, kiest beter voor de uitvoering met tractie. Weet dat als je met de tractie rijdt, de maaitijd op één batterij korter wordt. Volgens de fabrikant kan die met 20 tot 25% verminderen. De tractie heeft twee snelheden waardoor de rijsnelheid altijd kan worden aangepast aan de omstandigheden. Dankzij de tractie kunnen er steile hellingen tot 30° worden genomen. Niet alleen dwars, maar ook in langsrichting houdt de tractie de maaier mooi recht in het spoor. De maaier weegt 33 kg zonder accu en is mede door de tractie aangewezen voor gazons tot 1.200 m2.

4 >> PM 53A KW met tractie

Deze professionele maaier met een werkbreedte van 53 cm is voorzien van een Kawasaki-motor met druksmering. Daardoor kan deze hellingen tot 30° aan zonder dat de smering in het gedrang komt. Deze maaier is voorzien van een professionele aandrijving met 2 snelheden. Bij de PM 53A kan de maaihoogte met een hendel versteld worden in 4 standen tussen 35 en 70 mm. De stuurboom is inklapbaar via een trillingsdempende snelverstelling. Theoretisch is deze maaier geschikt voor graspartijen tussen 1.200 en 3.000 m2. De maaier weegt in totaal 57 kg.

Enkele wetenswaardigheden bij accumaaien in het algemeen

De maaiers van Grin zijn in de benzinemotor- en de accuaangedreven versie nagenoeg identiek qua concept en bouw. Dat maakt dat we ook makkelijk kunnen vaststellen waarin accutechniek verschilt van de benzine-aandrijving. Met de 46 cm brede uitvoering hadden we een mooie vergelijking.

Accumaaien vraagt enig bewustzijn. Om het rendement van een professionele accumaaier te kunnen benutten, zijn er minstens twee batterijen nodig. Terwijl er met de ene wordt gemaaid, kan de andere opladen. Een zwaardere batterij zal voor langere tijd stroom leveren, maar vraagt ook meer oplaadtijd. Bij een maaier met voldoende werkbreedte zouden we zelfs een derde batterij aanraden. Het zou immers zonde zijn om de capaciteit van een maaier niet te kunnen benutten omdat er te weinig batterijcapaciteit is. Grin werkt met een 2Ah- of een 5Ah-batterij van 82 volt.

Een maaier met tractie vraagt 20 tot 25% meer vermogen, afhankelijk van de dichtheid van het gras en de helling van het terrein. Bij een benzinemaaier valt dat nauwelijks op omdat de tank simpelweg gevuld wordt als ze leeg is. Zolang er nog brandstof in de jerrycan is, gaat het maaien gewoon door. Bij een accuaangedreven maaier merk je dat sneller omdat de rijtijd ook met 20 tot 25% vermindert.

De maaihoogte bepaalt mee het verbruik. Hoe korter men maait, hoe meer vermogen er gevraagd wordt. Niet enkel bij een mulchmaaier, maar ook bij maaien met opvang. Het (kort) maaien én het gras in de opvangbak blazen vraagt ook vermogen. Wat het minste vermogen vraagt, is het vrij uitwerpen van het gemaaide gras.

Grin gebruikt dezelfde elektrische 1,5 kW sterke Briggs & Stratton- motor bij de 37cm- als bij de 46cm-uitvoering. Mochten beide maaiers met dezelfde capaciteit van batterij zijn uitgerust, dan heeft de smallere versie een grotere autonomie (in tijd uitgedrukt) dan de brede.

Ook interessant voor jou