Tussendoor snel beluchten

10 december 2020
Dick Van Doorn
Dick Van Doorn

Er zijn in de wereld weinig aanbieders van efficiënte, snelle toplaagbeluchters. Het Nederlandse bedrijf Maredo heeft een dergelijke toplaagbeluchter gebouwd die momenteel veel verkocht wordt voor de beluchting van golfbanen en sportvelden. Er zijn zelfs enkele Europese topvoetbalclubs die de machine onlangs hebben aangeschaft. Het Nederlandse bedrijf Maredo is opgericht door Marinus Reincke in 2001. […]

Er zijn in de wereld weinig aanbieders van efficiënte, snelle toplaagbeluchters. Het Nederlandse bedrijf Maredo heeft een dergelijke toplaagbeluchter gebouwd die momenteel veel verkocht wordt voor de beluchting van golfbanen en sportvelden. Er zijn zelfs enkele Europese topvoetbalclubs die de machine onlangs hebben aangeschaft.

Het Nederlandse bedrijf Maredo is opgericht door Marinus Reincke in 2001. De eerste PT-serie bestond uit multifunctionele zelfrijdende werktuigdragers. De losse units van de PT-serie waren zo geliefd op golfbanen dat de vraag kwam om de losse units als set van drie aan een driedelige greenmaaier van Toro, Jacobsen of John Deere te monteren. Dit was het begin van Maredo’s GT-serie, wat staat voor ‘Greens mower Tools’. De huidige range bestaat uit uit acht verschillende GT-units zoals penbeluchters, doorzaaiers, verticuteerunits, green rollers, groomers en borstelunits.

Reden van ontwikkeling

Verder produceert Maredo inmiddels beluchtings-, doorzaai- en verticuteermachines. Reincke: ‘Wij ontwikkelen ze ook écht helemaal zelf.’ Op de wereldmarkt voor diepbeluchters is de concurrentie enorm. Er hoeft echter niet altijd diep belucht te worden: tussendoor een lichte toplaagbeluchting uitvoeren zorgt ervoor dat minder vaak diepbeluchting toegepast hoeft te worden.Maar er zijn wereldwijd slechts weinig aanbieders van efficiënte toplaagbeluchters die tegen een hoge rijsnelheid kunnen worden ingezet.

Een van de allernieuwste snelle toplaagbeluchters van Maredo voor golfbanen en sportvelden is de Maredo MT210 VibeSpike- Aerator. Reden om deze nieuwe beluchter te ontwikkelen was dat greenkeepers en fieldmanagers een snelle en effectieve beluchter willen. Een beluchter maken die kan concurreren op de wereldmarkt is echter nog niet zo simpel, en tegelijk is de concurrentie zoals gezegd enorm. ‘Met name het ontwikkelen van een lichtgewicht beluchter met een goede werkdiepte en hoge rijsnelheid is nog niet zo eenvoudig,’ aldus Reincke. ‘En juist met deze nieuwe toplaagbeluchter willen wij concurreren en ons onderscheiden.’Daarvoor heeft Maredo een eigen systeem ontwikkeld waardoor je een actieve beluchting krijgt, een systeem waarmee het bedrijf nog steeds uniek is in de wereld. Volgens vader Reincke gaan we eigenlijk terug naar vroeger, naar de tijd van de slitters, maar dan in een moderne, efficiëntere en veel minder zware uitvoering.

Topvoetbalclubs

De snelheid van beluchten mag op golfbanen tegenwoordig dan van belang zijn, op sportvelden is dit volgens Reincke tegenwoordig nóg belangrijker geworden. ‘Dat is ook de reden waarom onlangs nog twee Europese topvoetbalclubs een MaredoMT210 kochten. Vooral de innovatieve beluchtingsmethode en de rijsnelheid tot 10 km/u waarmee belucht kan worden, speelt daarbij een rol. Een ander punt is de enorme toename van hybride voetbalvelden, dus met natuurgras tussen het kunstgras. Na verloop van tijd wordt dit soort velden keihard door de zandopbouw. Met deze machine kun je deze hybridevelden snel weer ‘zachter’ maken zodat de kans op blessures vele malen kleiner is.’ De mate waarin de Maredo MT210 de toplaag minder hard maakt, is eenvoudig meetbaar met de zogeheten Clegg Hammer test.

De nieuwe toplaagbeluchter is in principe dus gebaseerd op de traditionele slitter van vroeger. Alleen was die machine loodzwaar door het benodigde gewicht om de ‘pennen’ de grond in te drukken, en produceerde ze enkel een gatenpatroon en geen actieve beluchting. De Maredo MT210 VibeSpike- Aerator heeft echter vibrerende spikes met een hoogfrequente, uitgebalanceerde trilling. En de machine is in verhouding zeer licht. Door de vibrerende spikes wordt de grond als het ware enigszins losgeschud. Volgens Reincke gaat de MT210 de traditionele diepbeluchters niet vervangen: ook diepbeluchting zal nodig blijven.

Alles mechanisch

De MT210, met een werkbreedte van 1,90 meter, is op golfbanen multifunctioneel inzetbaar. Dus zowel op fairways, greens als tees, terwijl traditionele beluchters vaak specifiek gekocht worden voor óf de fairway óf de green óf de tee. Bij de opbouw van deze snelle toplaagbeluchter is er bewust gekozen om alle bewegende delen mechanisch aan te drijven in plaats van hydraulisch. De reden hiervoor is het slechte rendement van een hydraulische aandrijving ten opzichte van een mechanische en het risico opoververhitting en lekkage van hydraulische onderdelen.

De MT210 is zeer goed bodemvolgend. Niet alleen de ophanging van de units is flexibel, maar ook de ophanging van de gehele machine aan de tractor. De MT210 past achter iedere tractor met een CAT I of CAT II driepunts-hefaansluiting, het aanbevolen minimumvermogen is 30 pk.

Naast de Maredo MT210 toplaagbeluchter is er ook nog de Maredo MT214 VibeDisc-Slicer, een snijbeluchtingsmachine. Reincke: ‘Door het snijden van de grasmat met deze snijbeluchtingsmachine stimuleer je de grasgroei weer. Het is dus een goede aanvulling op doorzaaien eigenlijk.’ Ook is er in de MT-serie de Maredo MT200 Flex-Verticutter, een verticuteermachine.

Ook interessant voor jou