STIHL Magnesium Spuitgietwerk viert 50ste verjaardag

25 augustus 2022

Een echt succesverhaal sinds 1971: op 9 juli 2022 – een jaar na datum – vierde STIHL Magnesium Spuitgietwerk zijn 50ste verjaardag met een zomerfeest voor zijn 950-tal werknemers. Een muziekprogramma, knutselactiviteiten, een participatief circus en optredens van tal van artiesten: de werknemers, hun familie en vrienden genoten van een gevarieerd amusementsprogramma voor jong en […]

Een echt succesverhaal sinds 1971: op 9 juli 2022 – een jaar na datum – vierde STIHL Magnesium Spuitgietwerk zijn 50ste verjaardag met een zomerfeest voor zijn 950-tal werknemers. Een muziekprogramma, knutselactiviteiten, een participatief circus en optredens van tal van artiesten: de werknemers, hun familie en vrienden genoten van een gevarieerd amusementsprogramma voor jong en oud. Helaas waren de festiviteiten, die al gepland waren voor 2021, met een jaar uitgesteld vanwege de pandemie.

Wat als een kleine fabriek met 70 werknemers begon, is nu een heuse onderneming. STIHL produceert vandaag in Weinsheim op een oppervlakte van ongeveer 35.500 vierkante meter hoogwaardige magnesiumcomponenten, niet alleen voor de eigen kettingzagen en professionele machines, maar ook voor de automobiel-, motorfiets- en elektrische fietssector, voor elektronica en medische technologie. 30% van de omzet komt van externe klanten. Nikolas Stihl, voorzitter van de adviesraad en de raad van toezicht van STIHL, maakte van de gelegenheid gebruik om de werknemers te bedanken voor de uitstekende resultaten en voor hun niet-aflatende inzet: “Jullie hebben allemaal in belangrijke mate bijgedragen tot de ongelooflijke groei van onze fabriek in de afgelopen vijf decennia – niet alleen het huidige personeel, maar ook alle voormalige werknemers. Jullie knowhow, vindingrijkheid en ideeën, gecombineerd met een grote motivatie, waren en zijn de garantie voor ons blijvend succes. Jullie kunnen terecht trots zijn op alles wat jullie hebben bereikt.”

Succes dankzij een moedige beslissing

Om de kwaliteit en de beschikbaarheid van de magnesiumspuitstukken te garanderen en om onafhankelijk te zijn van leveranciers, besliste STIHL in 1970 om zijn eigen magnesiumspuitgieterij op te richten. Hartmut Fischer, de directeur van de STIHL fabriek in Weinsheim, legt uit: “Het was toen een moedige beslissing, maar ze heeft snel haar vruchten afgeworpen. Dankzij een hoge mate van verticale integratie, de hoogste kwaliteitsnormen voor onze productie en onze producten en het kenmerkende STIHL doorzettingsvermogen, hebben we van de fabriek een van de belangrijkste magnesiumspuitgieterijen in Europa gemaakt, en zelfs in de wereld. Dat maakt ons bijzonder trots. De magnesiumspuitgieterij van STIHL, intern gekend onder de naam Plant 4, is ook goed voorbereid op de toekomst. Nikolas Stihl gaat verder: “We zijn goed gepositioneerd, dus we hoeven niet bang te zijn voor de uitdagingen die voor ons liggen – integendeel. De grootste investering in de productielogistiek, die onlangs in gebruik is genomen, is een voorbeeld van ons vertrouwen. Onze Plant 4 – die Hartmut Fischer en zijn managementteam de voorbije zeven jaar uitstekend hebben geleid – zal ook in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren tot het succes van de STIHL groep.”

Felicitaties van de minister van economie en de districtsbestuurder

Ook vertegenwoordigers van de politieke wereld feliciteerden het bedrijf tijdens de feestelijkheden. Daniela Schmitt, minister van economie van Rijnland-Palts, verklaarde: “50 jaar magnesiumspuitgieten in Weinsheim – STIHL is erin geslaagd om productieprocessen te ontwikkelen die de kunst van de klassieke machinebouw combineren met het plezier om toekomstgericht te innoveren. Met de steun van zijn werknemers gaat het bedrijf de grote uitdagingen van de toekomst voor de energie-intensieve metaalindustrie aan. De nieuwe, innovatieve productie van onderdelen voor elektrische fietsen is een uitstekend voorbeeld van hoe de onderneming zich aanpast aan veranderende omstandigheden en haar bedrijfsmodel ontwikkelt om op lange termijn competitief te blijven. Andreas Kruppert, districtsbestuurder van het district Eifel-Bitburg-Prüm, voegt daaraan toe: “STIHL is een van de grootste werkgevers en een toonaangevend bedrijf in onze regio. Als zodanig levert het een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid en de welvaart in het district Eifel-Bitburg-Prüm. Ik wil alle verantwoordelijken van het bedrijf bedanken voor hun inzet en de voortdurende investeringen in de economische vestigingsplaats Weinsheim.”

Ook interessant voor jou