Sabo: ‘Focus ligt op uitbreiding nieuwe markten en veroveren accusegment’

18 oktober 2022

Het Duitse bedrijf Sabo is een van de toonaangevende Europese fabrikanten van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige grasmaaiers. Het bedrijf uit het Duitse Gummersbach bedient klanten in 25 landen met benzine- en accumaaiers en met tuingereedschap dat op accu’s werkt. De focus van het bedrijf ligt sterk op het uitbreiden naar nieuwe markten en het veroveren […]

Het Duitse bedrijf Sabo is een van de toonaangevende Europese fabrikanten van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige grasmaaiers. Het bedrijf uit het Duitse Gummersbach bedient klanten in 25 landen met benzine- en accumaaiers en met tuingereedschap dat op accu’s werkt. De focus van het bedrijf ligt sterk op het uitbreiden naar nieuwe markten en het veroveren van de accuaangedreven groeimarkt van grasmaaiers en tuingereedschap.

In 1991 werd Sabo overgenomen door John Deere en bouwde het onder andere de gekende zitmaaiers in groen-gele kleuren. In juni 2020 werd Sabo van de hand gedaan en ingekocht door Mutares, een Duitse investeringsgroep. Om de laatste stand van zaken van Sabo zelf te horen, reisde GreenTechPower af naar Sabo in Gummersbach. Het hoofd van het projectbeheer, Pierre Janotta, en de twee Sabo-zaakvoerders, Lars Daniel en Peter Nortmann, stonden ons te woord. Volgens de twee zaakvoerders zal de productportefeuille in 2023 consequent verder worden ontwikkeld, zowel voor privégebruikers als voor professionelen. Naast de benzinemodellen zullen er ook veel nieuwe accuaangedreven maaimachines op de markt komen in 2023. Daniel: ‘We zullen ons meer dan ooit richten op producten die op accu werken. Onze traditionele kerncompetentie, de productie en marketing van benzinegrasmaaiers, zal de belangrijkste pijler van ons bedrijf blijven.’ Sabo stopt volledig met het aanbieden van elektrische grasmaaiers met snoer. In vergelijking met de zeer innovatieve accutechnologie wordt dit productsegment steeds minder belangrijk voor de klanten, aldus de zaakvoerders.

Succesvolle ontwikkeling onder nieuwe eigenaar

In september 2020 werd de Sabo Maschinenfabrik GmbH overgenomen door Mutares, een investeringsmaatschappij uit München. Dertig jaar lang behoorde Sabo tot het Amerikaanse John Deere. Zaakvoerder Daniel was in die tijd reeds verantwoordelijk voor de financiën onder John Deere. Zijn huidige collega-zaakvoerder Peter Nortmann is afkomstig van Mutares en verantwoordelijk voor Verkoop en Marketing bij Sabo. De sterkere focus op de markt sinds de overname werpt nu zijn vruchten af volgens de beide zaakvoerders. Sabo heeft zijn omzet verdubbeld en is nu actief op 25 markten (voornamelijk EU). Er zijn al twee nieuweproductgroepen gelanceerd en in 2023 zullen er nog meer volgen. Er zijn ook aanzienlijke investeringen gedaan in een volledig nieuwe, ultramoderne productiefaciliteit.

‘Made in Germany’

In de afgelopen maanden heeft Sabo de productiefaciliteit van de hoofdvestiging van het bedrijf in Gummersbach op veel gebieden gemoderniseerd. Het magazijn werd bijvoorbeeld uitgerust met een ERP-systeem voor voorraadbeheer. Bovendien heeft de onderneming onlangs een volledig nieuwe, ultramoderne productielijn in gebruik genomen. Een andere, bestaande productielijn is tot dezelfde norm opgewaardeerd. Als alles volgens plan loopt, komt er zelfs een derde productielijn. De verantwoordelijken gaan ervan uit dat alleen al met de twee nieuwe productielijnen ongeveer dertig procent meer kan worden geproduceerd dan voorheen. Deze productieverhoging van dertig procent is ook nodig, omdat de zaakvoerders ervan uitgaan dat de vraag naar Sabo-grasmaaiers in Europa zal blijven stijgen. In Gummersbach zijn ze erg trots op de belangrijke modernisering van de productie. Daniel: ‘Net op tijd voor het hoogtepunt van het tuinseizoen hebben we een nieuwe, ultramoderne tweede productielijn in gebruik genomen. Met de investering in de nieuwe lijn op de locatie Gummersbach spelen wij in op de toenemende vraag naar Sabo-grasmaaiers die ‘Made in Germany’ zijn.’ Het bedrijf is naar eigen zeggen optimaal uitgerust voor het huidige seizoen en de toekomst.

Een ander voordeel is volgens projectleider Pierre Janotta dat het volledige gamma grasmaaiers nu op alle productielijnen kan worden geproduceerd. Dat was voorheen niet het geval. Bovendien zijn de productielijnen zo ontworpen dat alle toekomstige grasmaaiermodellen ook op deze lijnen kunnen worden vervaardigd. Door de efficiëntere manier van werken op de nieuwe lijnen kunnen de werknemers ongeveer tien procent sneller werken dan voorheen. Janotta: ‘Een van de technische kenmerken van de nieuwe productielijn is dat de in aanbouw zijnde grasmaaiers volautomatisch worden gedraaid, wat enorme ergonomische en productievoordelen met zich meebrengt.’

Sabo-kwaliteit

Een technisch afgewerkt product afleveren is altijd een topprioriteit geweest voor Sabo. Daarom zijn in beide productielijnen nieuwe, ultramoderne testbanken voor de op accu werkende toestellen geïntegreerd. Op die manier kunnen de zogenaamde (elektro) motorkoppen van de accumaaiers uitvoerig worden getest en kunnen de resultaten rechtstreeks in het ERP-systeem worden overgebracht. Het bedrijf gebruikt motoren van Briggs & Stratton, Yamaha en Loncin in zijn benzinemaaiers.Watnietverandert,ishetonderscheid(ookinprijs)tussen particuliere en professionele grasmaaiers. De professionele grasmaaiers hebben bijvoorbeeld een antivibratiesysteem op de geleidestang, een aluminium behuizing met extra stalen versterking en robuustere assen en wielen. De professionele machines worden bovendien van onderen beschermd door speciale afdekkingen. Bovendien zijn de professionele grasmaaiers nog meer in hoogte verstelbaar dan de modellen voor particulier gebruik.

Voordat de verschillende maaiermodellen de fabriek verlaten, worden ze in de verpakkingsafdeling nogmaals gecontroleerd. Janotta: ‘Verpakte machines van elke partij worden vóór verzending steekproefsgewijs gecontroleerd door ze uit de verpakking te halen, volledig in elkaar te zetten en elke functie te testen. Wij werken overigens ook samen met Duitse openbare onderzoeksinstellingen en gebruiken hun gazons voor intensieve producttests.’

De typeaanduiding van de particuliere en professionele maaiers verklaart de functie en de maaibreedte van de machine: de 53-PRO M VARIO is bijvoorbeeld een mulchmaaier voor professioneel gebruik en heeft een werkbreedte van 53 centimeter. M staat voor ‘mulching’ en VARIO staat voor ‘variabele aandrijving’. Alle grasmaaiers hebben het gepatenteerde TurboStarTM-systeem, wat betekent dat het gras zeer efficiënt in de opvangzak wordt geblazen, zelfs onder natte omstandigheden.

1.400 verdelers in Europa

In de 25 landen waar Sabo actief is, zijn er nu ongeveer 1.400 verdelers die machines verkopen. Bovendien zijn er tien groothandelsbedrijven voor Sabo-reserveonderdelen in Europa. Janotta: ‘Daar kunnen de 1.400 verdelers hun onderdelen bestellen.’

Ook interessant voor jou