Robotmaaier zonder omtrekdraad: Navimow H3000E

18 september 2023

Bij het robotmaaieraanbod komen er geregeld nieuwe machines bij. In de meeste gevallen zijn het traditionele grasmaaierfabrikanten die een robotlijn uitbrengen, maar heel af en toe komt er een robot van de hand van een ‘outsider’, meestal een roboticafabrikant. We hadden deze zomer de Navimow een tijdje op visite, een maaier die net iets anders […]

Bij het robotmaaieraanbod komen er geregeld nieuwe machines bij. In de meeste gevallen zijn het traditionele grasmaaierfabrikanten die een robotlijn uitbrengen, maar heel af en toe komt er een robot van de hand van een ‘outsider’, meestal een roboticafabrikant. We hadden deze zomer de Navimow een tijdje op visite, een maaier die net iets anders is dan de standaard robotmaaier. De fabrikant is Segway, bekend van de step, die zijn visie op gerobotiseerd maaien vormgegeven heeft in de Navimow.

Installeren is kinderspel

De eerste stap is de maaier installeren op de smartphone of op een tablet. Wij kozen voor het eerste. Als tweede stap moeten de antenne en het maaistation een vaste plek krijgen. Alles bij elkaar vraagt dit nauwelijks enkele minuten tijd.

Werkzones instellen

Omdat we zonder omtrekdraad werken, moeten we de maaier eerst het terrein leren kennen. Daarbij maakt de Navimow een onderscheid tussen de werkzones, de verboden zones en de doorgangen tussen de werkzones. De maaier kan meerdere werkzones tegelijk opslaan en maaien. Wij hadden in ons geval vier werkzones ingesteld.

We lopen achter de maaier met de smartphone in de hand en laten hem de omtrek van het terrein afrijden op 15 cm van de zijkant. De maaier wordt bij het bepalen van de omtrek van het terrein bestuurd met twee (virtuele) navigatiesticks op het scherm. Als we de omtrek van de hele zone hebben ‘afgereden’ komen we terug bij start en legt de software de omtrek vast. Nu is het terrein klaar om automatisch gemaaid te worden.

Verboden zones instellen

Bij de volgende stap kunnen we de verboden zones gaan instellen. Dat zijn delen van het terrein waar het gras mag blijven doorgroeien of grotere obstakels op het terrein, bomen, waterpartijen, een pad enzovoort. We rijden de maaier naar de verschillende zones die niet gemaaid moeten worden en rijden er op dezelfde manier rond als bij het instellen van de werkzones, zodat ze een voor een vastgelegd worden. Nadat de kaart bevestigd wordt, kan de maaier aan de slag en zal hij de ingestelde zones deskundig vermijden.

Werkzones met elkaar verbinden

Vervolgens leggen we ook een tweede, derde en vierde maaizone vast volgens de hierboven vermelde procedure. Daarna verbinden we de vier zones via een ‘kanaal’. Dat is nodig om de maaier tussen de verschillende zones te laten rijden.

De Navimow zonder omtrekdraad in de praktijk

We kozen voor de 3000-versie van deze Navimow waarbij 3000 staat voor het aantal vierkante meters dat de maaier vlot aankan.

Onze machine was uitgerust met een VisionFence-camera die objecten kan detecteren en het maaien ondersteunt bij een zwakker signaal. Wanneer het signaal wegvalt, neemt de camera voorrang in de positionering van de maaier. De camera ziet dan waar de randen zijn en de gps-ontvanger heeft op dat moment meer een ondersteunende functie voor de positiebepaling.

De Navimow bestaat in vier versies. Het 4G-abonnement is enkel verkrijgbaar op de drie grootste modellen, waarbij de H800 en H1500 één jaar gratis hebben en de H3000 drie jaar. Daarna kost het 30 euro/ jaar om dit te behouden. Je kan er ook voor kiezen om na één jaar of drie jaar het 4G-abonnement niet te verlengen en dan werkt de robot gewoon op wifi zoals de H500. Dan valt wel de antidiefstalbeveiliging met geofence weg, is er geen connectie vanop afstand en gebeuren de updates van de software niet meer automatisch.

Het kleinste model, de Navimow H500E, maakt verbinding via WLAN. De andere modellen hebben een 4G-module, die een extra antidiefstalbeveiliging is. Als de robotmaaier uit de maaizone wordt verwijderd, wordt de eigenaar via app automatisch geïnformeerd waar het apparaat is.

Een maaier zonder periferiedraad geeft mogelijkheden:

  1. 1)  Hij kan vrij snel en zonder extra (grond)werk worden geïnstalleerd.
  2. 2)  Nieuwe obstakels of een extra grasveld kunnen makkelijk worden toegevoegd of heringedeeld.
  3. 3)  Als het gazon verkleint door bijvoorbeeld bomen of bloemenperken naast het gazon dan is dit simpel en snel bij te werken.
  4. 4)  Kabelbreuk behoort tot het verleden. Bij wijze van onderhoud kan het zinvol zijn om de maaier in het voorjaar nog eens de omtrek van het terrein te laten afrijden om zich te positioneren in functie van de meest recente stand van de satellieten.

Navigatie op basis van satelliet gecombineerd met bakentechnologie

Het EFLS (Exact Fusion Locating System), zoals de fabrikant het benoemt, communiceert met een combinatie van satellieten (gps, GLONASS, BeiDou, Galileo) en een gnss-antenne die op het laadstation van de robotgrasmaaier staat. Dit geeft een stabiel volgsysteem dat tot op 2 cm precies werkt. De afstand van de robotmaaier tot het laadstation en/of de grootte van het gazon hebben daar weinig invloed op. Onze antenne (en het laadstation) stond aan de zijkant van een van de zones en als de maaier in de verste zone aan het rijden was – en het signaal dus niet altijd even sterk was – dan kon hij overgaan op zijn eigen VisionFence- camera. Door de ingebouwde sensoren en verzamelde informatie kan de Navimow blijven werken, zelfs als het gps-signaal tijdelijk verzwakt of uitvalt. Er is ook een antenne-uitbreidingsset verkrijgbaar voor een beter satellietsignaal van de gnss-antenne.

De maaier wordt in principe via het scherm van de smartphone bediend. Voor de rest heeft hij maar drie werkknoppen en een stop-schakelaar. De belangrijkste bewerkingen kunnen direct op het toestel bediend worden. Het display op de maaier toont het maaiproces en de actuele toestand van het apparaat.

Eigen maaistrategie

De robotmaaier baseert zich op parallelle paden die hij zelfstandig berekent om zo efficiënt mogelijk te werken. Dat maakt dat hij in het gazon een mooi streepjespatroon achterlaat, vergelijkbaar met strak gemaaide voetbalterreinen. Bij een volgende maaibeurt zal hij dan weer in een andere richting maaien waardoor het grasveld er steeds gelijkmatig blijft uitzien. De wielen zijn met rubber bekleed waardoor ze een stevige grip op de ondergrond hebben. Daardoor vormen onder meer hellingen tot 45% geen probleem en kan de maaier zich vlot handhaven bij het afdraaien.

Elektrische en mechanische veiligheid

De Navimow heeft een IPX6-beschermingsklasse en is dus waterbestendig. Zelfs hevige regenval en waterstralen hebben geen invloed op de robotmaaier, zodat hij zonder problemen kan worden schoongespoten. Toch heeft hij een regensensor, zodat hij kan stoppen met werken als het begint te regenen.

Naast de gekende botsings-, hef- en kantelsensoren heeft het grootste Navimow-model H3000E standaard ook een ultrasone sensor, die bovendien obstakels detecteert en zo botsingen met voorwerpen, mensen of dieren voorkomt.

Met app kan de maaihoogte individueel worden ingesteld tussen 3 en 6 cm. Het Frequent Soft Cut Systeem (FSCS) zorgt ervoor dat het gazon geleidelijk van bovenaf wordt gemaaid tot de gewenste graslengte is bereikt.

Ook interessant voor jou