Oprapen, versnipperen en verzamelen in één werkgang: Nobili TRP-RT

25 april 2023

De TRP staat voor ‘Trinciatura e il Recupero dei sarmenti di Potatura’, vrij vertaald: een machine die snoeiafval opraapt, mulcht en verzamelt. De machine hangt in de hef van een tractor en is achteraan gedragen door een looprol of een wiel links en rechts. Bij de TRP-RT wordt het snoeimateriaal opgeraapt, verhakseld en in een […]

De TRP staat voor ‘Trinciatura e il Recupero dei sarmenti di Potatura’, vrij vertaald: een machine die snoeiafval opraapt, mulcht en verzamelt. De machine hangt in de hef van een tractor en is achteraan gedragen door een looprol of een wiel links en rechts. Bij de TRP-RT wordt het snoeimateriaal opgeraapt, verhakseld en in een uitlaatschacht geblazen. Aan de uitgang van deze laatste wordt een bigbag gehangen die het gemulchte materiaal verzamelt. Het uitgangsproduct is ideaal als biomassa of als bodembedekker.

De fabrikant biedt deze TRP aan in een versie met uitlaatpijp om het versnipperde materiaal op een aanhanger te blazen, een versie met een uitblaaspijpje links en rechts en een versie die het versnipperde materiaal verzamelt in een bigbag of een palox.

De TRP is verkrijgbaar in 3 werkbreedtes (120, 145 en 175 cm) en heeft een gewicht van 900 tot 1.300 kg, afhankelijk van de werkbreedte en de uitvoering. De kleinste heeft een trekker van 60 pk nodig, de grootste vraagt 84 pk. Met voldoende vermogen kan de machine takken tot 10 cm diameter verkleinen.

Werking

Het materiaal dat op de grond ligt, wordt opgeraapt door een rotor met vaste tanden. Deze geeft het overtop door naar een tweede rotor waar het materiaal op zijn beurt verkleind wordt. Beide rotoren hebben een diameter van 465 mm.

Door de constructie van deze eerste rotor – de vaste tanden staan ver uit elkaar – wordt er geen gras, stenen of aarde mee binnengepakt. Deze rotor wordt door een hydromotor aangedreven, is regelbaar in snelheid en kan ook omgekeerd draaien in geval van verstopping. Vandaar gaat het hout naar een rotor met brede, losse hamertjes die met een verwijderbaar tegenmes werken. Deze laatste draait tegen 2.600 toeren per minuut waardoor materiaal met diameters tot 10 cm vlot versnipperd kan worden.

De machine is in de hef gedragen, maar steunt op een looprol van 18 cm diameter of twee achterwielen die voor de stabiliteit zorgen. Nobili gebruikt bigbags die deels open zijn waardoor het product dat erin zit kan ademen en op een natuurlijke manier drogen. Bij de versie met bigbagopvang kan de ophanging van de zakken hydraulisch vanaf de trekker worden bediend. Op deze manier kan de bigbag zoals bij een hooglossysteem op een trailer worden afgezet.

Het idee achter de machine: twee vliegen in één klap

Resten van snoeihout die op de boomgaard achterblijven, vormen een obstakel voor mens en machines die achteraf door de gangen moeten. Bovendien kunnen deze snoeiresten een bron van ziektes vormen als ze lang blijven liggen. De takken manueel verwijderen is tijdrovend en je zult zo nooit het laatste restje weghalen. Daarnaast gaan de takken een enorm grote hoop vormen. Door één werkgang kan de TRP-RT de takken verzamelen, mulchen en in bigbags doen. Als de bigbag vol is, wordt hij afgezet en kan hij gewoon geladen worden. Het gemulchte product, dat vaak nog een vochtigheid van 50% heeft, is op dat moment nog niet geschikt als brandstof voor biomassa. Doordat de bigbags van Nobili gemaakt zijn uit ‘ademend’ materiaal kunnen de houtsnippers verder op een natuurlijke manier drogen tot een aanvaardbare 25% vochtgehalte. In de plaats van of gecombineerd met een bigbagvoorziening kan de TRP ook uitgerust worden met een draagplatform voor paloxen.

Voor wie is deze machine een oplossing?

De TRP komt uit Italië en werd aanvankelijk ontworpen voor wijn- en olijfgaarden en boomgaarden. Maar deze machines hebben ook potentieel voor:

  • Aannemers van snoeiwerken die hagen en ander snoeiafval moeten verzamelen en afvoeren.
  • Aannemers die materiaal voor biomassa leveren.
    Het eindproduct kan dan dienen als mulchlaag, als structuurproduct voor de aanmaak van compost, voor de productie van houtpellets of voor biomassa.

Deze machine bestaat eveneens in Kuhn-kleur en met dezelfde benaming. Vóór en onder de invoerrotor zit er dan nog een systeem van scheppinnen die de takken oplichten.

In de bigbag stopt het fermentatieproces van het gemulchte product op de vierde dag waardoor het niet gaat rotten. Het gemulchte product vermindert zijn vochtgehalte stapsgewijs met 1% per dag, gaande van 50% tot minder dan 10% in minder dan een maand, op voorwaarde dat het goed verlucht wordt en beschermd is tegen regen.

Ook interessant voor jou