Nissan Navara 2.3

18 november 2021

De Navara draait al sinds 1997 mee bij Nissan. Een degelijke no-nonsense pick-up die alles in huis heeft om een doorgewinterde 4×4 te zijn. We reden met de laatste versie die haar vermogen uit een 2.3-motor haalt. Nissan wisselt technologie uit met Renault en ook Mercedes deed tot voor kort beroep op de Japanners voor […]

De Navara draait al sinds 1997 mee bij Nissan. Een degelijke no-nonsense pick-up die alles in huis heeft om een doorgewinterde 4×4 te zijn. We reden met de laatste versie die haar vermogen uit een 2.3-motor haalt. Nissan wisselt technologie uit met Renault en ook Mercedes deed tot voor kort beroep op de Japanners voor zijn X-klasse. De Navara kreeg zijn laatste update in 2020.

In onze zoektocht naar een pick-up gaan wij op zoek naar de auto waar de tuinaannemer, de bosbouwer of de mensen van de openbare sector hun aanhangwagen mee kunnen trekken. En dan komen we uit bij de voertuigen met 3,5 ton sleepgewicht. Dat lijstje wordt met de tijd korter en korter want bij de bestaande merken wordt er gezocht naar meer samenwerking wat leidt tot modellen die voornamelijk qua uiterlijk nog van elkaar verschillen.

Nissan-Renault-Mercedes, Toyota, Ford-Volkswagen, Dodge, Landrover en Jeep met de Gladiator zijn zowat de enige terreinwagenaanbieders die op dit moment nog overblijven.

Krachtige lijn

De lijn van de Navara blijft nog altijd stoer en modern tegelijk ogen. De Japanse fabrikant biedt de Navara aan in een enkele of dubbele cabine en met een dieselmotor met 160 of 190 pk. We reden met de 190pk-versie die haar maximale vermogen haalt bij 3.750 toeren en bij 1.500 toeren een koppel van 450 Nm afgeeft. De Navara trekt vlot op, maar met een aanhanger met ongeveer 3.000 kg totaalgewicht merk je toch wel dat de 2.3-motor met 7-trapsautomaat moet ‘werken’. De Navara is achterwielaangedreven en met een lege laadbak is het oppassen geblazen om de achterkant in de bochten op de weg te houden. Met 500 kg in de laadbak daarentegen houdt de wagen de aanhanger mooi in lijn. De Navara heeft een verbeterde wielophanging waarbij de vernieuwde 5-link achterwielophanging bijdraagt aan meer rijcomfort en een betere wegligging. Door die ophanging kan de wagen ook iets meer laden dan voorheen. De Intelligent Trailer Sway Assist-technologie beperkt het slingeren van een aanhanger. Het laadvermogen van de nieuwe Navara bedraagt nu 1.165 kg.

Elektronica voor veiligheid en comfort

Intelligent Emergency Braking, Hill Start Assist, Hill Descent Control en Intelligent Around View Monitor behoren tot de standaarduitrusting. Het Nissan Connect-infotainmentsysteem is zowel qua hardware als software ingrijpend vernieuwd zodat klanten hun smartphone kunnen koppelen aan het 8-duims scherm. Het zicht rond en achter de wagen wordt mooi weergegeven op dit scherm en dat maakt het besturen van de aanhangwagen veel comfortabeler.

Intelligent Trailer Sway Assist

Een belangrijke nieuwe voorziening is de Intelligent Trailer Sway Assist. Dit nieuwe systeem anticipeert op het slingeren van de aanhanger op basis van de bewegingen van het voertuig om zijn verticale as. Het voert minuscule correcties uit door wielen individueel af te remmen en het koppel subtiel te reduceren om zo de combinatie weer onder controle te krijgen

Ook interessant voor jou