Nieuwe gedragen diepbeluchters van GKB

11 maart 2021
Dick van Doorn
Dick van Doorn en GKB

In 2014 is er op basis van eigen ervaringen en die van aannemers begonnen met de ontwikkeling van een diepbeluchter. De reden om een compleet gamma machines te bouwen is dat de constructeur vaak pakketaanvragen van aannemers en golfbanen krijgt. Die vragen dan om een pakket aan machines te leveren. GKB verkoopt aan golfbanen wereldwijd […]

In 2014 is er op basis van eigen ervaringen en die van aannemers begonnen met de ontwikkeling van een diepbeluchter. De reden om een compleet gamma machines te bouwen is dat de constructeur vaak pakketaanvragen van aannemers en golfbanen krijgt. Die vragen dan om een pakket aan machines te leveren. GKB verkoopt aan golfbanen wereldwijd al jarenlang onder meer verticuteerders, doorzaaiers, bezanders en oppervlaktebeluchters. Daarbij werkt het overigens samen met John Deere-dealers. Sinds maart vorig jaar is dus de DTA-serie op de markt. DTA staat voor Deep Tine Aerator. De machine bestaat in werkbreedtes van 120, 160, 210 en 260 cm. Bij de ontwikkeling heeft GKB goed gekeken wat er aan diepbeluchters op de markt is momenteel. De klant wil volgens de fabrikant een stabiele, robuuste machine. GKB zit met zijn DTA-serie niet in het goedkope segment en wil geen prijsvechter zijn. Het bedrijf wilde een echt professionele diepbeluchter maken die voldoet aan zo veel mogelijk wensen van aannemers van golfbanen en van de golfbanen zelf. Vandaar ook dat het wat zwaardere machines geworden zijn. De DTA120 weegt 500 kilogram, de DTA160 weegt 900 kilogram, de DTA210 weegt 1.400 kilogram en de DTA260 weegt 2.000 kilogram.

Verkoop boven verwachting

De genoemde werkbreedtes van deze DTA-serie zijn de meest gangbare op golfbanen in de wereld. Daarbij zie je de DTA210- en DTA260-modellen ook wel op sportvelden. En als ze aangeschaft worden, dan is dat vooral door aannemers. De machines draaien nu al op golfbanen en sportvelden in België, Nederland, Engeland, Spanje, Finland en Australië.

De zwaarste modellen, de DTA210 en DTA260, kunnen tot 40 centimeter diep beluchten. De DTA160 gaat tot 30 centimeter en de DTA120 tot 25 centimeter. De pennen hebben een dikte van tussen de 8 en 24 millimeter. De lengte van de pen is uiteraard afhankelijk van de uitvoering. Daarbij kan de klant ook nog kiezen uit een massieve, een holle of een conische pen. Een voordeel van de DTA-serie is dat de meest gangbare pennensoorten die momenteel op de markt zijn, gebruikt kunnen worden in de DTA- modellen.

Minimale tractorvermogens

Alle DTA-modellen zijn gedragen machines en hangen in een driepuntshef achter de tractor. De aandrijving gebeurt door middel van een aftakas. Voor de DTA120 is een tractor nodig met een vermogen van minimaal 35 pk. De DTA160 heeft minimaal 45 pk nodig, de DTA210 minimaal 90 pk en voor de DTA260 is 120 pk de ondergrens.

Voor het beluchten zelf heb je niet zozeer een zware tractor nodig, maar wel om de beluchter te kunnen heffen. Daarbij heeft een beluchter die geheven kan worden het voordeel dat je ook heel mobiel bent. Met een zelfrijder is dat veel minder het geval. En een zelfrijder is in verhouding veel duurder dan een geheven beluchter, omdat een zelfrijder specifiek voor één taak gebruikt wordt. Wat ook vrij uniek is aan de DTA-serie, is dat alle machines een snelwisselsysteem hebben voor de pennen. Daardoor heb je de keuze hoe je de pennen wilt verwisselen: ofwel de volledige houders wisselen, ofwel juist pen voor pen.

3 standen versnellingsbak

De DTA120 komt standaard met een 5x12mm-houder. De DTA160 met een 3x18mm-houder en de zwaardere modellen DTA210 en DTA260 komen standaard met een 2x24mm-houder. Deze houders zijn verder uit te wisselen over de verschillende modellen. Zowel de pennen als de houders kunnen met een slagtol worden vastgezet. Alle DTA-modellen zijn voorzien van een 3-standenversnellingsbak. Hiermee wordt de juiste priksnelheid bepaald, zodat het perfecte gatenpatroon gecreëerd kan worden. Ook de wrikhoek is instelbaar, wat voor een extra wrikbeweging in de grond zorgt.

Ook interessant voor jou