Nieuwe DEUTZ-FAHR 5DF/DS/DV stage V-serie De standaard voor uitmuntendheid in het gespecialiseerde segment

24 februari 2022

De 5DF, 5DV en 5DS tractoren zijn individueel ontworpen voor gespecialiseerde boomgaard-, wijngaard-, landschaps- en gemeentelijke toepassingen. Elke serie verschilt in totale breedte om aan de specifieke toepassing te voldoen, en is leverbaar met een verscheidenheid aan individuele kenmerken om de trekker aan te passen en perfect af te stemmen op de uit te voeren […]

De 5DF, 5DV en 5DS tractoren zijn individueel ontworpen voor gespecialiseerde boomgaard-, wijngaard-, landschaps- en gemeentelijke toepassingen. Elke serie verschilt in totale breedte om aan de specifieke toepassing te voldoen, en is leverbaar met een verscheidenheid aan individuele kenmerken om de trekker aan te passen en perfect af te stemmen op de uit te voeren taak.

De nieuwe 5DF/DS/DV-serie, nu met maximale breedtes van slechts 1166 tot 1671 mm, is speciaal ontwikkeld om de productiviteit en efficiëntie bij het werken in krappe ruimtes te maximaliseren. Met een volledig nieuwe cabine, een keuze uit krachtigere en zuinigere Stage V-motoren en beproefde transmissieversies op basis van 4- of 5-versnellingen transmissie (ook verkrijgbaar met 3-traps Powershift) bieden deze trekkers nog meer configuratiemogelijkheden en zetten ze de onbetwiste maatstaven in dit segment voor veiligheid, comfort en productiviteit.

De gloednieuwe cabines van de 5DF/DS/DV Stage V-serie zijn ontwikkeld als geconcentreerde pakketten van geavanceerde technologische oplossingen en ergonomie, die een tot nu toe ongekend comfortniveau bieden voor een gespecialiseerde trekker. Alle versies zijn geveerd met het innovatieve Hydro Silent-Block veersysteem. Het cabineframe is verkrijgbaar in 3 versies, alle met een overzichtelijke structuur met 4 stijlen, met een volledig vlakke vloer en een in hoogte en hoek verstelbaar stuurwiel. Ook het dashboard is nu samen met het stuurwiel verstelbaar voor nog meer bedieningscomfort. Het nieuwe dak met te openen achterruit verbetert het zicht naar boven, zowel voor als achter de trekker. Volledig geïntegreerd in het dak is het nieuwe beschikbare filtratiesysteem van categorie 4, dat de bestuurder doeltreffende bescherming biedt bij het toepassen van gewas beschermingsmiddelen. Andere opties voor de nieuwe 5DF/DS/DV Stage V-serie zijn onder meer telescopisch verstelbare achteruitkijkspiegels, een Bluetooth-radio, smartphonehouders en een krachtig LED-werk- en wegverlichtingspakket.

De drie- en viercilindermotoren FARMotion 35 en FARMotion 45 waarmee de 5DF/DS/DV-serie is uitgerust, voldoen nu aan de voorschriften van stage V en zijn niet alleen zuiniger dan hun voorgangers, maar ook nog krachtiger, met het topmodel met een indrukwekkend maximumvermogen van 116 pk. Deze nieuwe motoren zijn voorzien van een indrukwekkend pakket geavanceerde oplossingen, zoals een elektronisch geregelde viscostatische ventilator, hydraulische klepstoters en een PowerCore-luchtfilter, die allemaal zijn ontworpen om het verbruik en de onderhoudsinspanningen tot een minimum te beperken en zo de productiviteit te maximaliseren. Naleving van de strenge emissienormen van fase V wordt bereikt met een uiterst compact en onderhoudsvrij uitlaatgasnabehandelingspakket dat bestaat uit een elektronisch geregeld extern, gekoeld EGR-circuit, een DOC (dieseloxidatiekatalysator), een SCR en een passieve DPF die geen speciale regeneratiecycli nodig heeft door extra brandstof in de uitlaatgassen te injecteren. Dit alles is bereikt zonder de totale afmetingen van de krachtbron te vergroten ten opzichte van de eerdere versies die aan fase III B voldeden, met behoud van dezelfde taps toelopende en aflopende motorkap.

De transmissies van de nieuwe DEUTZ-FAHR 5DF/DS/DV-serie zijn ontwikkeld om de efficiëntie en productiviteit in het veld te maximaliseren en bieden buitengewone configuratiemogelijkheden. De beschikbare configuratievarianten variëren van een mechanische versie met 12+12 versnellingen tot een transmissie met 45+45 versnellingen en 3-traps Powershift, die ook is voorzien van een elektrohydraulische omkeerschakeling met SenseClutch, een door de gebruiker instelbare responsop het omkeren van de rijrichting, de Stop&Go-functie en de ComfortClutch, een uiterst innovatieve oplossing die het comfort nog verder verhoogt door de bestuurder te laten schakelen met een eenvoudige druk op een knop op de versnellingshendel. Bovendien zijn de versies met 5 versnellingen geschikt voor een maximale rijsnelheid van 40 km/u bij een zuinig motortoerental.

De aftakas biedt ook uitgebreide configuratiemogelijkheden. Alle tractoren zijn standaard uitgerust met 540 tpm en 540 ECO snelheden die met een praktische bediening vanaf de bestuurdersstoel kunnen worden geselecteerd. Op de modellen 5DF kunnen klanten kiezen voor een praktische mechanisch bediende aftakaskoppeling of, als alternatief op de 5DF en in de basis op de 5DS en 5DV, een automatisch gemoduleerde, progressief ingeschakelde elektrohydraulische koppeling die zelfs een managementfunctie heeft die de aftakas automatisch in- en uitschakelt in relatie tot de positie van de hef. Praktische bedieningselementen die op het achterspatbord zijn gemonteerd, maken bediening van buiten de trekker mogelijk. Om de functionele mogelijkheden van de aftakas uit te breiden, kunnen klanten ook een 1000 tpm-toerental en een snelheidsafhankelijke aftakas toevoegen. Uiteraard is ook een frontaftakas leverbaar.

DEUTZ-FAHR heeft de nieuwe 5DF/DS/DV-serie uitgerust met een sterk hydraulisch systeemaanbod met een uitgebreide keuze aan mogelijkheden. De pompen voor de hefinrichting(en) en hydrauliekventielen leveren een maximale opbrengst van 68 l/min, terwijl alle trekkers standaard zijn uitgerust met een afzonderlijk hydraulisch circuit dat uitsluitend olie levert aan het stuursysteem en de hulpvoorzieningen. Dit secundaire circuit is uitgerust met een eigen onafhankelijke pomp met een capaciteit van maximaal 40 l/min, waardoor een naadloos soepele stuurbeweging wordt gegarandeerd, zelfs met de motor op stationair toerental en bij gelijktijdig gebruik van de hefinrichting en/of de verdelers. Twee hydraulische ventielen aan de achterzijde met doorstroomregeling en drukloze retour zijn standaard, terwijl er tot vijf hydrauliekventielen achter beschikbaar zijn, afhankelijk van de gekozen optionele configuratie. Al deze ventielen kunnen ook worden gedupliceerd naar in het midden gemonteerde ventielen met doorstroomregeling die vanuit de cabine kunnen worden afgesteld. De elektronisch gestuurde hefinrichting achteraan heeft een maximumcapaciteit op 5DF-modellen van 3130 kg (2600 kg op 5DS- en 5DV-versies), die als optie kan worden verhoogd tot 3940 kg.  De achterhef is standaard uitgerust met dansonderdrukking voor het dempen van de trillingen die door het aangekoppelde werktuig worden veroorzaakt. Andere opties zijn externe bedieningsknoppen op het linker achterspatbord, hydraulische stabilisatoren en een indrukwekkende fronthef met 1500 kg.hefvermogen.

Als alternatief voor de conventionele pendelbare vooras voor zwaar gebruik zijn de nieuwe 5DF, DS en DV ook leverbaar met een exclusief adaptief hydropneumatisch onafhankelijk veersysteem voor de vooras, dat zorgt voor een geoptimaliseerde demping in relatie tot de voertuigsnelheid en de stuurhoek om in alle omstandigheden een onovertroffen comfort en stabiliteit te garanderen. De actieve software voor de regeling van de voorwielophanging omvat standaard ook de Anti-dive en Anti-roll functies, die zowel de veiligheid als de productiviteit aanzienlijk verbeteren. Anti-dive gaat plotselinge compressie van de voorwielophanging tijdens het remmen tegen om de remafstand te verkorten, terwijl Anti-roll de demperstijfheid automatisch aanpast in bochten, waarbij de ophanging van het buitenste wiel wordt verstijfd om de trekker in de juiste balans te houden, de stabiliteit en de grip te verbeteren en de rolneiging drastisch te beperken. Om de tractie te maximaliseren, brengt DTC het koppel dat op de vooras wordt overgebracht automatisch over naar het wiel met de meeste grip. Echte vierwielremmen en elektrohydraulisch ingeschakelde differentieelsloten en 4WD zijn standaard, terwijl de SDD-functie, die manoeuvreren sneller en minder inspannend maakt door het aantal stuurwielomwentelingen dat nodig is om te sturen te halveren, als optie verkrijgbaar is.

Ook interessant voor jou