Merlo importeur De Lille stelt nieuwe E-Worker voor

13 maart 2024

Begin maart stelde Beneluximporteur De Lille uit Lendelede een nieuwe elektrische verreiker van Merlo voor. Merlo timmert al meer dan 10 jaar aan de weg bij de elektrische verreikers. In 2013 werd de eerste hybride verreiker als prototype voorgesteld. In 2021 volgde de eerste volledig elektrische machine. Dit voorjaar zag de eerste 100% elektrische medium- […]

Begin maart stelde Beneluximporteur De Lille uit Lendelede een nieuwe elektrische verreiker van Merlo voor. Merlo timmert al meer dan 10 jaar aan de weg bij de elektrische verreikers. In 2013 werd de eerste hybride verreiker als prototype voorgesteld. In 2021 volgde de eerste volledig elektrische machine.

Dit voorjaar zag de eerste 100% elektrische medium- capacity-verreiker het licht. De fabrikant claimt bij ‘normaal’ verreikergebruik een autonomie van 8 werkuren. Afhankelijk van het gebruik kan dit nog opgetrokken worden; bijvoorbeeld als er gewerkt wordt met de werkkooi. De E-worker met werkkooi, zoals de machine ons werd voorgesteld, bestaat in een 2 wiel-aandrijving als 25.5-60 of een 4 wiel-aandrijving onder het label 25.5-90. Beide kunnen 2,5 ton heffen en hebben een maximale werkhoogte van 5 meter. De werkkooi, inclusief het rijden en sturen van de machine zelf kan vanaf het werkplatform elektronisch bestuurd worden.

Deze elektrische verreiker bestaat in een twee- en vierwielaandrijving.

De 2RM modellen hebben twee elektrische motoren die rechtstreeks op de reductoren van de voorwielen gemonteerd zijn. Dit zorgt voor tractie vooraan en vermindert het benodigde vermogen dat nodig is om verplaatsingen uit te voeren. Omgerekend beschikt deze verreiker over een maximaal vermogen van 60 pk en haalt hij een maximumsnelheid van 25 km/u. De tractiecapaciteit bedraagt hier 2000 kg.

De 4RM modellen hebben naast de twee motoren vooraan ook een extra motor voor de tractie achteraan. Hiermee kan de aandrijfkracht via alle wielen overgebracht worden op de bodem, waardoor de machine onder alle omstandigheden goede tractie heeft, zelfs off-road. Het maximaal vermogen ligt hier op omgerekend 90 pk en ook hier is 25 km/u de maximumsnelheid. De achteras kan tot 7 graden oscilleren de maximale tractiecapaciteit bereikt 3.000 kg.

De eWorker wordt uitsluitend gestuurd door zijn achterwielen, zoals ook het geval is bij vorkliften. De stuurhoek van de achterwielen bereikt tot 85°, waardoor de maximale afmetingen tijdens het sturen zeer laag liggen: 2.850 mm voor de 2RM modellen en 3250 voor de 4RM modellen. De eWorker is wendbaarder, heeft een hogere manoeuvreersnelheid en -overdracht en heeft de beste draaicirkel in zijn categorie.

Er zijn drie transmissietypes beschikbaar:

  • ECO: maximaal besparend, maximumsnelheid 19 km/u.
  • NORMAL: normale gebruiksomstandigheden, maximumsnelheid 22 km/u.
  • POWER: voor prestaties met maximaal vermogen, maximumsnelheid 25 km/u

De machine heeft een variabele hydraulische cilinderpomp (Load Sensing) die gevoed wordt door een elektrische motor en bestuurd wordt met een capacitieve elektronische joystick waarmee de bestuurder moeiteloos drie bewegingen tegelijk kan uitvoeren. De maximale werkdruk bedraagt 210 bar bij een debiet van 42 l/min. Tot slot heeft het systeem een hydraulische aansluiting achteraan (in optie) en een aansluiting aan het uiteinde van de giek (standaard).

De cabine is zodanig gebouwd dat de bestuurder er heel comfortabel in zit en vlot kan in- en uitstappen. Daarnaast is ook nagedacht over akoestisch en thermisch comfort: voor de bouw van de cabine zijn vernieuwende materialen en nieuwe technische oplossingen gebruikt. De linker zijkant en het glazen dak van de cabine kunnen verwijderd worden om goed te kunnen ventileren tijdens de zomermaanden. De grote voorruit, de zijruiten en de achteruitkijkspiegel zorgen voor een perfecte zichtbaarheid. Het raam kan 180° geopend worden en kan in vergrendeld worden wanneer het volledig open staat. Hierdoor kan de bestuurder sneller in- en uitstappen.

De ergonomische besturingen, het kantelbaar stuur, de regelbare armsteun en de eenvoudige gebruikersinterface vergemakkelijken het werk en zorgen dat de bestuurder minder snel moe wordt. De capacitieve joystick detecteert de aanwezigheid van de bestuurder via een sensor; een dodemansknop is niet nodig. Met de joystick kan de bestuurder:

  • De rijrichting bepalen
  • De extra hydraulische functies besturen
  • 4 hydraulische bewegingen tegelijk uitvoeren

Doordat de eWorker 100% elektrisch is, ervaart de bestuurder opmerkelijk minder geluidsoverlast en trillingen dan bij een machine met een thermische motor. Hierdoor is de bestuurderspost optimaal voor de bestuurder, verslijt hij minder snel en verlaagt hij het risico op arbeidsongevallen. De actieve BSS hydropneumatische vering op de giek is in optie beschikbaar. Dit systeem beschermt de lading tijdens verplaatsingen en zorgt voor een hoog rijcomfort op oneffen terrein. De vering schakelt automatisch uit bij lage snelheden (onder 3 km/u).

 

e Worker

Ook interessant voor jou