Maximale bodemstabilisatie en toch waterdoorlaatbaar

17 maart 2024
Peter Menten
Verdir

We streven er met z’n allen naar om zo weinig mogelijk verhardingen te creëren. Meer nog: in veel gebieden wordt verharding zelfs weggehaald om de bodem zo waterdoorlaatbaar mogelijk te maken. Het blijft steeds een afweging tussen voldoende verharde stap- en parkeerruimte en – voor hevige regenval – de bodem voldoende waterdoorlaatbaar te maken. Een […]

We streven er met z’n allen naar om zo weinig mogelijk verhardingen te creëren. Meer nog: in veel gebieden wordt verharding zelfs weggehaald om de bodem zo waterdoorlaatbaar mogelijk te maken. Het blijft steeds een afweging tussen voldoende verharde stap- en parkeerruimte en – voor hevige regenval – de bodem voldoende waterdoorlaatbaar te maken.

Een goed doordacht compromis is TerraWeb, een hoog belastbaar gazon-bewapeningsnet dat een grasveld beschermt tegen slijtage en spoorvorming.

De netten zijn gemaakt van recycleerbaar HD-polyethyleen en zijn uv-bestendig. Het specifieke mazenprofiel en de uitzonderlijke trekvastheid van TerraWeb-strong verdelen de belasting bij het berijden van de oppervlakte. Zodra de ondergrond gelijkmatig verhard en geëgaliseerd is, zijn verdere grondwerken niet noodzakelijk.

Het bewapeningsnet mag zelfs op nieuw aangelegde en reeds ingezaaide gazons worden gelegd. Het beschermt de ondergrond tegen slijtage veroorzaakt door lichte voertuigen en intensief gebruik door voetgangers, zonder bodemverdichting of oppervlakteafdichting. TerraWeb voert het water op een natuurlijke wijze af. In tegenstelling tot vaste verhardingen kan het ook tijdelijk aangelegd worden en in weinig tijd en met weinig inspanning verplaatst of uitgebreid worden.

Het is geschikt voor bijvoorbeeld parkeerterreinen, campings, festivalweides, veel betreden delen van golfterreinen en sportvelden enzovoort.

Technische kenmerken

TerraWeb-strong is een bewapenings- en verstevigingsnet dat door zijn oscillerende mazen- structuur van HD-polyethyleen een ondergrond als gazonoppervlaktes permanent of tijdelijk kan versterken, lees: draagkrachtiger maken. De fabrikant garandeert een gewicht tot 5 ton per as, op een voldoende draagkrachtige ondergrond.

  • Het laat gras door het verstevigingsweefsel groeien, waardoor een natuurlijk versterkt en gestabiliseerd grasoppervlak ontstaat.
  • Het verdicht de bodem niet.
  • Het heeft een tot 97% verbeterde slipweerstand dankzij zijn originele mazenstructuur en kan gebruikt worden op hellingen tot 5%.
  • Het is zo ontwikkeld dat het uitzetten en strekken met accordeoneffect kleine zwakke plekken in de ondergrond toelaat omdat het zich aanpast.
  • Het zet uit bij warm weer en krimpt bij koud weer.
  • De netten kunnen worden gezaagd met een haakse slijper of de complete rollen kunnen met een kettingzaag gezaagd worden.
  • De grond moet stevig zijn en goed gedraineerd. Dan worden de netten bevestigd met de TerraU-Pin bodemhaken van gegalvaniseerd staal. Deze bieden een stabiele bevestiging in alle bodemtypes en zorgen voor een uiterst hoge trekvastheid.

Ook interessant voor jou