Maredo STrac 700; Nieuwe handbediende, multifunctionele werktuigdrager

11 maart 2021
Dick Van Doorn
Dick van Doorn et GKB

Maredo heeft onlangs de splinternieuwe STrac 700 in de markt gezet. Op deze multifunctionele werktuigdrager passen inmiddels 4 units. Deze zijn geschikt voor de bewerking van golfbanen, sportvelden, openbaar groen, campings, tuinen, begraafplaatsen enzovoort. Uniek aan deze werktuigdrager is de compacte uitvoering, zijn multifunctionaliteit en de hydrostatische aandrijving. De ontwikkeling van de splinternieuwe Maredo STrac […]

Maredo heeft onlangs de splinternieuwe STrac 700 in de markt gezet. Op deze multifunctionele werktuigdrager passen inmiddels 4 units. Deze zijn geschikt voor de bewerking van golfbanen, sportvelden, openbaar groen, campings, tuinen, begraafplaatsen enzovoort. Uniek aan deze werktuigdrager is de compacte uitvoering, zijn multifunctionaliteit en de hydrostatische aandrijving.

De ontwikkeling van de splinternieuwe Maredo STrac 700 is begonnen met de PUT-serie machines. PUT staat voor Power Unit Tools. De modellen uit deze range waren handbediende machines. Ze konden gebruikt worden op sportvelden of bijvoorbeeld voor het schoonmaken van kunstgrasvelden. In 2010 werd door Maredo ook een ST-serie machines op de markt gebracht. Deze ST-serie kon beter de bodem volgen en intensievere bewerkingen doen.

Multifunctionele werktuigdrager

De kracht van Maredo is echter innoveren, dus drie jaar geleden besloot het bedrijf om een project op te starten waarbij de goede eigenschappen van beide machines geïntegreerd zouden worden in één machineserie. Uiteindelijk kwam uit het project een handbediende machine: een multifunctionele werktuigdrager. Inmiddels heeft het bedrijf al vier units of heads ontwikkeld voor de Maredo STrac 700. Alleen units van dit type passen op deze machine, ze zijn er dus speciaal voor gemaakt. De STrac 700 bestaat uit een werktuigdrager met units die geschikt zijn voor golfbanen, sportvelden, gemeentes, tuinen, vakantieparken en begraafplaatsen. De breedte van de machine is 90 centimeter, de werkbreedte van de units is 65 centimeter. Op dit moment lopen er tien preproductiemodellen proef op allerlei plaatsen in de wereld. De reden dat ze op zo veel verschillende plaatsen proefdraaien, is dat Maredo de werktuigdrager in alle soorten omstandigheden wil testen. Dus verschillende grassoorten, grondsoorten en temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden. Naast de tien machines die wereldwijd proefdraaien, test Maredo de machine ook op de thuislocatie in Langbroek. Er staat een testopstelling waarbij door middel van een testbank alle onderdelen van de machine gedurende twee maanden non-stop getest worden.

Unieke hydrostatische aandrijving

Een van de unieke eigenschappen van deze werktuigdrager is de hydrostatische aandrijving. De hydrostaat is van het merk Hydrogear. Je kunt dus traploos hydrostatisch voor- en achteruitrijden. Het heffen en zakken van de units gebeurt ook hydraulisch. Zodra je de units laat zakken komen ze automatisch in de bodemvolgende stand. De aandrijving van de units is honderd procent mechanisch en gebeurt door middel van een aftakas. Voor de inschakeling van de aandrijving ervan kan er een automatische stand worden geselecteerd. Hiermee schakelt de aftakas automatisch in zodra de unit zakt. Welke motor er uiteindelijk op het model komt dat geproduceerd gaat worden is nu nog niet duidelijk. Volgens de constructeur wordt het in ieder geval een motor met een vermogen van 8 tot 10 pk.

De units zijn snel verwisselbaar, in zowat 4 tot 5 minuten. De achterbeugel van de werktuigdrager kan eenvoudig door middel van het uitnemen van een pen opengedraaid worden. Tevens kunnen de achterwielen heel eenvoudig zowel achter als naast de machine geplaatst worden. Als ze achter de machine staan, valt de machine mooi binnen de 90 centimeter breedte, ideaal voor smalle doorgangen. Als ze naast de machine staan, is de STrac 700 net 130 centimeter breed en heb je de maximale stabiliteit. Bovendien heeft de machine met de wielen naast de machine een kortere draaicirkel, nul centimeter in plaats van 80 centimeter.

Bediening via stuurboom

Verder is deze werktuigdrager heel makkelijk te bedienen via de stuurboom. Er zitten heel veel mogelijkheden op, zoals cruisecontrol, voor- en achteruitbediening, het heffen en laten zakken van de units, het motortoerental, en niet te vergeten: de noodstop. Op de machine zelf zitten de bedieningshendel en de keuzehendel voor de automatische inschakeling van de unit.

Bij de eerste aanschaf van de Maredo STrac 700 koopt een klant de machine zelf en voegt daar de units aan toe die hij nodig heeft. Later kunnen daar meer units bijgekocht worden. Een deel van de genoemde units bevat techniek die al gebruikt wordt bij de MT-serie van Maredo. Een ander deel van de units is nieuw, namelijk de ST200 Flex-Verticutter als verticuteerunit en de ST210 VibeSpike-Aerator als beluchterunit. Een ander deel van de units is geheel nieuw ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld de ST170 FlexFraze-Mower. Bij deze ST170-unit haal je door middel van speciale messen geplaatst onder een hoek een klein laagje van de bovenkant van de grasmat af. Deze methode, vaak fraze mowen genoemd, heeft het voordeel dat je de wortels en de kroon van de grasplant laat zitten, waardoor je daarna gelijk kunt doorzaaien of graszoden leggen. Een andere geheel nieuw ontwikkelde unit is de ST418 VibeDisc-Seeder. Je kunt met de ST418 VibeDisc-Seeder (werkbreedte 65 centimeter) zelfs gras doorzaaien met de STrac 700. Deze unit werkt met trillende snijschijven. Er worden dus eerst snedes in de grasmat gemaakt, daarna volgen de kouters en die zorgen ervoor dat het zaad mooi in de snedes komt. Daarna volgt nog een rol die de snedes licht aandrukt.

Ook interessant voor jou