Landscaper-Line voor gras en groen

18 november 2021

Jo Beau uit Brugge lanceert dit jaar de Landscaper-Line, een reeks machines waarin iedereen die met gras en groen bezig is de passende oplossing voor een bepaald werk moet kunnen vinden. De Landscaper-Line komt als aanvulling op het bestaande gamma. De technologie in die machines is al jaren beproefd en het geheel komt aangepast voor […]

Jo Beau uit Brugge lanceert dit jaar de Landscaper-Line, een reeks machines waarin iedereen die met gras en groen bezig is de passende oplossing voor een bepaald werk moet kunnen vinden. De Landscaper-Line komt als aanvulling op het bestaande gamma. De technologie in die machines is al jaren beproefd en het geheel komt aangepast voor de Europese markt in de bekende gele kleur van Jo Beau.

Een zomer- en winterlijn

De Brugse machinefabrikant wil met de lancering van deze ‘zomerlijn’ naar buiten komen als een totaalpartner voor de professionele gebruikers en verhuurbedrijven in de groensector. Zelfstandige tuinaannemers, stedelijke en gemeentelijke groenvoorzieningen, verhuurbedrijven en maatwerkbedrijven in binnen- en buitenland kunnen nu bij één leverancier terecht voor hun compacte en professionele tuinmachines. De Landscaper-Line bestaat uit graszodensnijders, zaaimachines, verticuteermachines, beluchters, kantensnijders, bladblazers, ruwterreinmaaiers en houtklievers.

Getest: de S22-(door)zaaimachine

Wij hadden bij wijze van kennismaking de S22-zaaimachine op test, een eenvoudige machine die gewoon doet wat een zaaimachine moet doen: zaaien zonder franjes. De S22 kan als zaaimachine en als doorzaaier worden ingezet. Hij wordt gedragen door 4 smalle, hoge wielen wat maakt dat de ondergrond goed aangedrukt en egaal moet zijn. Het zaad zit in een zaadtank van ongeveer 14 liter waarvan de uitloopopening kan worden geregeld met een verstelbare schuif. De bediening van die schuif gebeurt met een excentrische verstelschijf aan de rechterkant op het bedieningsstuur van de machine. Onderaan in de zaadtank zit een zaadverdeler die mee aangedreven wordt door de wielen. De kunststof zaadtank is voorzien van een kijkvenster en is aan de achterzijde van de machine gemonteerd voor een betere manoeuvreerbaarheid en een minimale beschadiging van het zaad tijdens het zaaien. De messenrotor wordt door een Honda GX160-motor aangedreven.

De frees met 15 dubbele messen (30 in totaal) maakt eerst sleufjes in de grond waarna het zaad er wordt ingelegd. De rubberen flap veegt de zaadgleufjes dicht. De afstand tussen de messen bedraagt ongeveer 4 centimeter en de zaaigleufdiepte is instelbaar van 0 tot 25 mm.

De praktijk en wisselende weersomstandigheden

De praktijk leert dat (door)zaaien op een diepte tussen 3 en 7 mm het beste resultaat geeft. Dat laatste hangt natuurlijk af van het seizoen en de omstandigheden na het zaaien. En op dat vlak zijn we dit jaar van het ene uiterste in het andere gevallen. Het is bovendien aangeraden om dwars of gekruist onder een hoek van 45° te gaan (door)zaaien, om geen ‘stroken’ gras te bekomen en om dus een dichtere bezaaiing te krijgen. Een goede voorbereiding van de grond heeft een grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Dus nivelleren en aandrukken is zeker aan te raden. Ook na het zaaien is het belangrijk om de grond aan te drukken. Als we dan toch iets zouden mogen toevoegen, dan zou dat zeker een extra aandrukrol achter de machine zijn. Bij het zaaien onder droge omstandigheden en aanhoudend droog weer met veel regen achteraf had het zaadje meer deugd gehad van in een goed aangedrukte zaaigeul te liggen. Om dat effect te krijgen moesten we het gezaaide perceel nog eens extra rollen.

Ook interessant voor jou