Kubota investeert mee in drones voor het plukken van fruit

12 maart 2021

Kubota heeft mee-geïnvesteerd in Tevel Aerobotics Technologies, een ontwikkelaar van drones die fruit kunnen plukken zonder menselijke tussenkomst. Tevel werd in 2017 opgericht in Israël en ontwikkelt autonome drones voor het plukken van fruit. Dit gebeurt door artificiële intelligentie te combi- neren met geavanceerde robotica, luchtvaarttechniek, vluchtbesturing en data-algoritmeverwerking. Het bedrijf wil dit jaar ongeveer […]

Kubota heeft mee-geïnvesteerd in Tevel Aerobotics Technologies, een ontwikkelaar van drones die fruit kunnen plukken zonder menselijke tussenkomst.

Tevel werd in 2017 opgericht in Israël en ontwikkelt autonome drones voor het plukken van fruit. Dit gebeurt door artificiële intelligentie te combi- neren met geavanceerde robotica, luchtvaarttechniek, vluchtbesturing en data-algoritmeverwerking. Het bedrijf wil dit jaar ongeveer 100 hectare boomgaarden ‘plukken’ met zijn nieuwe technologie. Op het menu staan onder meer appelen, avocado’s en sinaasappelen. Tevel voorziet dat er de komende jaren minder en minder plukkers beschikbaar zullen zijn.

Dat is een eerste reden voor de ontwikkeling van deze plukrobots. Verder kunnen fruittelers met deze robots het fruit op het ideale moment pluk- ken: niet te vroeg en niet als het overrijp is. Dat moet kwalitatief beter fruit geven dat ook beter bewaard kan worden. Met plukkers wordt het fruit allemaal in één keer geplukt.
‘Ieder jaar wordt er wereldwijd meer dan 800 miljoen ton fruit geproduceerd op een oppervlakte van 70 miljoen hectare. Om er een cijfer op te plakken: dat komt overeen met een jaarlijkse marktwaarde van pakweg 1.000 miljard dollar. Boeren spenderen jaarlijks 100 miljard dollar aan de fruitpluk en werven voor een korte periode meer dan 10 miljoen tijdelijke arbeiders aan om hun fruit te plukken. Deze seizoenarbeiders zijn steeds moeilijker te vinden en moeten bovendien nog eens gehuisvest worden. Deze handicap valt weg als de pluk geautomatiseerd kan worden. Nu veel fruitboeren ook het risico ervaren hebben van geen plukkers te vinden omdat de grenzen gesloten zijn, komt het automatisch plukken weer meer in het vizier. Dat zal ook Kubota niet ontgaan zijn.

page64image44190560

te vroeg geplukt

page64image44189936

te laat geplukt

page64image44203664

rot

Ook interessant voor jou