Krachtig accugereedschap

8 juni 2021
Peter Menten
Peter Menten en Helena Menten

We hebben dit voorjaar een deel van het Ego-accugereedschap voor tuin & park onderhoud getest. Ego was tot enkele jaren geleden een onbekende speler op de Belgische markt. Waar bij andere fabrikanten van motormachines hun roots bij de brandstofmotor liggen, ligt de geschiedenis van Ego bij de accutechniek zelf. Eerst met tools voor de professionele […]

We hebben dit voorjaar een deel van het Ego-accugereedschap voor tuin & park onderhoud getest. Ego was tot enkele jaren geleden een onbekende speler op de Belgische markt. Waar bij andere fabrikanten van motormachines hun roots bij de brandstofmotor liggen, ligt de geschiedenis van Ego bij de accutechniek zelf. Eerst met tools voor de professionele bouw en daarna sinds 2014 met tuingereedschap. Accutechniek is dus de corebusiness. Dat maakt dat ze hier bij de ontwikkeling van hun machines andere accenten leggen … die we dan als sterke punten konden ervaren.

Degelijkheid straalt ervanaf

Dat Ego de accutechniek in de vingers heeft, is duidelijk. De batterijen zijn stevig ingepakt en kunnen tegen meer dan een stootje. De machines zelf liggen ongelooflijk licht en toch stevig in de hand. Vooral bij de multitoolkit – een motorblok met steel waarop verschillende werktuigen kunnen aangekoppeld worden – komt dit tot uiting. Op vlak van trillingen en stabiliteit zijn de Ego-machines aangenaam om mee te werken. Ego groepeert zijn machines in een professionele, een semiprofessionele en een ‘gewone’ lijn. De eerste oogt sterker en robuuster, al moet de semiprofessionele lijn er niet echt voor onderdoen. Wat ons ook nog opviel, was de mooie uitbalancering van bepaalde machines. Dat neemt enerzijds de trillingen weg en vraagt anderzijds minder kracht om de machine te bedienen. Bij de tuinfrees en de rotatieve veegborstel viel het ons sterk op hoe licht deze machines in dehand liggen tijdens het werk. We laten enkele machines de revue passeren, professionele en semiprofessionele onder elkaar. Deprofessionele machines van de X-reeks ‘voelen’ iets robuuster aan, maar op vlak van werking is er voor ons weinig verschil te merken.

De batterij: 4 mogelijkheden

Ego biedt batterijen van 2,5, 4, 5, 7,5 en 10 Ah aan en een van 12 Ah is nog in de maak. De batterij kan in de machine gestokenworden en zorgt dan mee voor de goede balans van de machine. Er bestaat ook een accuhouder om de batterij in te dragen en deze zo via een stroomkabel te verbinden met de machine. Een derde optie is het draagharnas met accu-adapter. Naast deze ‘kleinere’ batterijen zit er ook een rugbatterij van 28 Ah in het gamma. De Ah- aanduiding geeft enkel aan hoeveel ‘stroom’ er in de batterij kan worden opgeslagen: een 10 Ah-batterij zal 4 keer langer stroom leveren vooraleer ze moet worden opgeladen. Dan is het aan degebruiker om te kiezen wat hij nodig heeft. In principe is een 5Ah- batterij voldoende om met de meeste machines de nodige tijd te kunnen draaien. Het is fysiek minder belastend om eens meer van batterij te wisselen dan om teveel batterijgewicht mee te sleuren. De Ego-batterijen zijn onderling verwisselbaar en passen dus in iedere machine. En dit al 7 jaar lang.

De batterijen worden met een snellader opgeladen: een volledige cyclus voor de 2,5Ah-batterij duurt ongeveer 30 minuten. Ego geeft in de regel 3 jaar garantie op de batterijen bij particulier gebruik en 2 jaar bij professioneel gebruik, uitgezonderd de rugbatterij waar de professional ook 3 jaar garantie op krijgt.

De tuinfrees

Deze kan uitgerust worden met 2 of 4 freesmessen die op hun beurt nog eens gedraaid kunnen worden. Dat maakt dat ermakkelijk tussen dicht bij elkaar staande haagplanten kan worden geschoffeld zonder de planten te raken. De motor heeft voldoende kracht om ook onder zware omstandigheden te blijven doorgaan. De ervaring leert dat het makkelijker is om met een trekkende beweging te werken. Het vraagt gewenning om niet ‘te hard te willen werken’ en de frees rustig haar werk te laten doen. Op die manier krijg je het beste resultaat en raakt je lichaam minder vermoeid.

De rotatieve borstel

Nadat we met de gazonsnijder de gazonranden hadden afgesneden, hebben we met de rotatieve borstel de boordstenen schoongeveegd. Hoewel het een borstel met zachte haren was, leverde hij voortreffelijk werk. Ook ‘dwars’ losvegen vroeg weinigkracht, en de borstel bleef mooi stabiel draaien en haalde het onkruid en afgesneden stukjes graszode weg. In de plaats van de borstel kan er ook een borstel met rubberen lobben worden gemonteerd op dezelfde aandrijfcilinder. Dit om bijvoorbeeld bladeren en sneeuw op gazons te ruimen zonder dat er een agressieve borstel het gras meetrekt.

De Nexus Escape-omvormer van 56 naar 220 volt

De ene vindt het een gadget, voor de andere heeft het wel degelijk zijn nut. Deze omzetter werkt tot 150 watt, heeft een USB- en een 220V-stopcontact en is bedoeld om voornamelijk digitale dingen op te laden. Met eender welke batterij uit het gamma kan je op deze manier bijvoorbeeld je laptop opladen.

De X-reeks

De telescopische steel voor snoeien en knippen op hoogte

Op de professionele PPX 1000 telescopische aandrijfset kunnen een snoeizaag met een blad van 25 cm en een heggenknipper van 51 cm worden aangekoppeld. Deze telescopische arm kan van 172 tot 265 centimeter worden uitgeschoven. We hebben deze getest in haagbeukstruiken ‘op hoogte’ en waren verrast door de stabiliteit waarmee we op zo’n hoogte konden werken. Op plaatsen waar de heggenknipper tekortkwam, konden we met de snoeizaag de dikkere takken verder uitzagen. Wat ons blij maakte, is de dubbele schakelaars in het handvat om de machine te starten. Afhankelijk van de helling waaronder we met de arm werkten, konden we de ene of de andere schakelaar intuïtief gebruiken. De heggenknipper is in verschillende posities regelbaar. De professionele reeks machines is nog beter afgeschermd, iets ergonomischer gebouwd en is hierdoor voorzien om langere dagen mee te draaien.

De BCX-bosmaaier

Deze krachtige BCX 3800-bosmaaier met zijn 2kW-motor biedt een volwaardig alternatief voor een benzineversie. Deze kan metde nieuwe ‘Any-insert’ tap-and-go maaikop, een 3-tands maaimes of met de Rotocut worden besteld. Bij deze laatste wordt de draad in slechts enkele seconden automatisch geladen. Simpel de maaidraad invoeren, op de Powerloadknop drukken en de draadkop laadt zichzelf.

Bij deze maaier hebben we voor de afwisseling het harnas met de rugbatterij gedragen. Het harnas draagt op 4 punten en zit comfortabel. De maaier heeft een rij gaatjes waar met een klikkoppeling het geheel op de juiste draaghoogte kan wordeningeklikt. Zo trekken de bosmaaier of de schokken die hij opvangt weinig op het lichaam.

In het bosmaaiergamma zit ook de bosmaaier ST1510 met ‘Powerload Technology’. Bij deze laatste wordt de draad in slechts enkele seconden automatisch geladen. Simpel de maaidraad invoeren, op de Powerloadknop drukken en de draadkop laadt automatisch zichzelf.

‘Het is zinvol om de juiste Ah-batterij te kiezen. Een te grote batterij is enkel extra gewicht om mee te sleuren. Op handgereedschap met een brandstofmotor staat ook geen benzinetank van 25 liter.’

De batterijtechniek

Ego gebruikt Arc-Lithium-Ion Keep Cool Technology in zijn accu’s. Eenvoudig gezegd zijn de batterij-elementen intern omgeven met een soort fase-veranderende gel om zo de accucellen te allen tijde op de ideale temperatuur te houden. Als de batterij koud staat, dan is die gel beenhard. Als de batterij stevig werk moet leveren en koeling nodig heeft, dan wordt de gel soepel en functioneert hij als koelmiddel om de warmte af te voeren.

De levensduur van de stof lithium is het langst bij 25% van haar capaciteit. Dit heeft te maken met de interne druk op de cellen. Daarom bouwt Ego een automatische ontlading tot 25% van haar capaciteit in na 1 maand stilstand. Een batterij van 10 Ah kost 4 x zoveel als een van 2,5 Ah. De 4Ah-versie heeft eigenlijk de grootte van een 2,5Ah-versie, maar dan met een hoger vermogen. De volgende stap, de 5 Ah, is dan weer groter van volume dan de 4 Ah.

Autonomie

In theorie wordt erover gesproken dat een batterij zoveel uren ononderbroken stroom kan leveren. In de praktijk blijkt dat erzelden continu met een machine gedraaid wordt, waardoor de autonomie vaak hoger uitkomt dan vooropgesteld. Laat dat ook meespelen bij de keuze voor de juiste batterij.

De prijs van de batterijen bij Ego staat in verhouding tot het vermogen. Een 5Ah-batterij kost bijvoorbeeld het dubbele van een 2,5Ah-versie. De accuprijs van € 0,89/Wh wordt doorheen de volledige batterijreeks doorgetrokken. Dus om geld uit te sparen hoef je niet per se een zwaardere te kopen.

De professionele machines en de semiprofessionele kunnen met dezelfde lader rechtstreeks worden opgeladen, de rugbatterijwordt via een verloopstekker met de lader geconnecteerd.

Ook interessant voor jou