Cramer 82ZTC152: kracht en eenvoud

28 juni 2024
Peter Menten
Helena Menten

We hebben de voorbije weken tussen de regenbuien door de accuaangedreven Cramer 82ZTC152 aan de tand kunnen voelen. Het concept en het gevoel van rijervaring van de machine waren ons al bekend, want vorig jaar hadden we een soortgelijke maaier in 132cm-versie ook al kunnen testen. Deze ZTC heeft een werkbreedte van 152 cm waarbij […]

We hebben de voorbije weken tussen de regenbuien door de accuaangedreven Cramer 82ZTC152 aan de tand kunnen voelen. Het concept en het gevoel van rijervaring van de machine waren ons al bekend, want vorig jaar hadden we een soortgelijke maaier in 132cm-versie ook al kunnen testen.

Deze ZTC heeft een werkbreedte van 152 cm waarbij die 20 cm extra werkbreedte toch een wezenlijk verschil maakt: het bredere dek loopt gelijkmatiger over het grasveld en dat is merkbaar in de kwaliteit van het maaibeeld. Een breder maaidek maakt het uitmaaien van hoeken makkelijker en bij het zeroturn-afdraaien rond obstakels geeft het een beter overzicht vanaf de bestuurdersstoel.

De mulchkit bestaat uit twee driehoeken die in het maaidek worden geschroefd en een afdekplaat aan de rechterkant. Met gebruik van deze kit zou het stroomverbruik in onze testsituatie hoger gelegen hebben en het rendement iets lager. Voor deze test hadden we de mulchkit niet gemonteerd omdat we vrij zwaar gras voor de eerste keer dit seizoen moesten maaien.

We hebben de maaimotoren op het hoogste toerental laten draaien om maximaal te kunnen presteren. We wilden immers ervaren welke kracht de machine in petto had. Als er een maaimotor overbelast geraakt, schakelen de drie maaimotoren tegelijk uit. Dan moet het maaimes vrijgesteld worden en kan de aandrijving terug worden ingeschakeld. Voor de rest is deze zeroturnmaaier heel eenvoudig opgebouwd en kan er weinig op worden aangemerkt.

Wendbaar en comfortabel

Door het zeroturnconcept met dubbele wielmotoren – van 5 kW elk – kan deze maaier om zijn as draaien, wat hem zeer wendbaar maakt in krappe ruimtes en rond obstakels. De kracht op de aandrijfwielen laat zich mooi doseren via de rijhendels en dat maakt dat de wielen de grasmat niet beschadigen bij het afdraaien. Die fijngevoeligheid zorgt er ook voor dat er heel proportioneel van 0 tot 25,6 km/u kan worden gereden. De geveerde zetel doet zijn werk om ook tegen hogere snelheid comfortabel te kunnen maaien. Het eenvoudige display geeft de instellingen, de laadtoestand van de batterij en alle logboekgegevens van de maaier weer.

Stroom voor een hele dag

De Cramer 82ZTC152 is voorzien van een 82V/24kWh-accupakket waarmee afhankelijk van de zwaarte van het gras een hele dag kan worden gemaaid op één acculading. In theorie komt dat overeen met 85.000 m2 comfortabel maaien zonder te stoppen. Verder is de machine nog voorzien van 1 USB- en 1 USB-C-poort en een elektrisch ETO- aansluitpunt voor het aankoppelen en voeden van 82V-gereedschap aan de voorkant.

Werkbreedte van 152 cm

Het maaidek van 152 cm breed is gemaakt van hoogwaardig staal en heeft 3 messen die elk worden aangedreven door een 1,8kW borstelloze motor met hoog koppel. Elke motor zorgt voor een constante messnelheid van 3.200 toeren en een mooi maairesultaat. De maaihoogte is – op z’n Amerikaans – regelbaar met een metalen blokkeerpin.

Verder is de machine nog voorzien van een elektrisch ETO-aansluitpunt voor het aankoppelen en voeden van 82V-gereedschap.

Technische specificaties

  • Breedte maaidek: 152 cm
  • Ledverlichting:  360°
  • Snelheid van het mes: 3.200 toeren
  • Gewicht: 720 kg
  • Maaimotor: 3 x 1,8 kW
  • Aandrijfmotoren:  2 x 5 kW
  • Max. rijsnelheid vooruit: 25,6 km/u
  • Batterijcapaciteit: 24 kWh
  • Weerbescherming IPX: IPX4

Ook interessant voor jou