Tobroco-Giant uit het Nederlandse Oisterwijk is enorm aan het uitbreiden en professionaliseren. In 2022 werden maar liefst vijf nieuwe panden geopend, waarvan vier in Nederland zelf en één in het Hongaarse Fuszebony, namelijk een compleet nieuwe las- en snijfabriek van 8.000 m2. Maar ‘the sky is not the limit’ voor Giant. In Amerika werd vorig […]
Tobroco-Giant uit het Nederlandse Oisterwijk is enorm aan het uitbreiden en professionaliseren. In 2022 werden maar liefst vijf nieuwe panden geopend, waarvan vier in Nederland zelf en één in het Hongaarse Fuszebony, namelijk een compleet nieuwe las- en snijfabriek van 8.000 m2. Maar ‘the sky is not the limit’ voor Giant. In Amerika werd vorig jaar 6 ha grond gekocht om in het voorjaar van 2024 een splinternieuwe hal van 10.000 m2 te kunnen bouwen voor de productie van knikladers.
In september 2022 verhuisde Tobroco-Giant al zijn kantoren in het Nederlandse Oisterwijk van de fabriekslocatie (die onveranderd is gebleven) naar een splinternieuwe locatie aan de Sprendlingenstraat in dezelfde gemeente. Aan het grote nieuwe kantorencomplex van 2.000 m2 is ook een splinternieuw Experience Center gebouwd van 5.000 m2 waar Toine Brock, de eigenaar/zaakvoerder, en Luuk van Kessel, accountmanager Giant, ons uitnodigden voor een interview over de jongste ontwikkelingen en de toekomstplannen van het bedrijf. Volgens Van Kessel is het Experience Center bedoeld om bijvoorbeeld importeurs en verdelers mee naartoe te nemen voor technische trainingen of om speciale techniekerstrainingen te geven. Naast het inpandige Experience Center is er op het terrein vlak bij het Experience Center ook een grote testplaats gemaakt, door het eigen personeel gekscherend/liefkozend ‘de Brocky Mountains’ genoemd, waar machines ook getest kunnen worden.
In het achterste gedeelte van de splinternieuwe locatie aan de Sprendlingenstraat zit ook de nieuwe Research & Development- afdeling van 2.000 m2. Tot de bouw ervan had Tobroco-Giant nog geen echte eigen R&D-afdeling. Wel was er een klein gedeelte van de fabriek in Oisterwijk dat ingericht was als ontwikkelingscentrum. Doel van deze grote R&D-afdeling is onder meer om sneller te kunnen innoveren. Van Kessel: ‘En ook creatiever te kunnen innoveren. Wij hebben speciale kantoren bij het gedeelte waar de prototypes en aanbouwdelen gebouwd worden, waar onze ontwerpers creatievere ontwerpen kunnen bedenken en ze met de modernste tools efficiënter kunnen ontwikkelen.’ Het derde nieuwe pand dat gebouwd werd in Oisterwijk heet Hal 7 en is 6.000 m2 groot. Het is eigenlijk een nieuwe fabriekshal, maar dan een die tegen de bestaande fabriek uit 2010 is aangebouwd. Om ruimte te besparen heeft het management ervoor gekozen om op het dak van Hal 7 ook 230 parkeerplaatsen te realiseren. In Hal 7 worden alle productiehandelingen uitgevoerd voordat de machines van diverse lagen verf voorzien worden. Volgens eigenaar/zaakvoerder Toine Brock worden de machines in alle soorten configuraties (op maat dus) in elkaar gezet. ‘En dat alles papierloos, dus ook heel erg duurzaam. De techniekers kunnen op beeldschermen precies zien hoe ze de machines in elkaar moeten zetten.’ In de voorraadafdeling zijn alle onderdelen voorzien van een barcode, dus de heftruckchauffeur kan alles perfect en snel op de plaats brengen waar onderdelen nodig zijn.
Het vierde nieuwbouwpand betreft het twaalf meter hoge en twee verdiepingen tellende hoogbouwmagazijn van 5.000 m2. Hierin liggen frames die afkomstig zijn uit de eigen fabriek in Hongarije. Tevens worden daar de accu’s opgeslagen die gemonteerd worden in de nieuwe accushovels en -verreikers. In 2022 is tevens het aangrenzende pand naast het Experience Center aangekocht. Volgens Toine Brock komt in dit aangekochte pand, na een grondige renovatie en extra uitbreiding van 5.000 m2, een nieuw onderdelencentrum en aanbouwdelenlocatie.
In 2022 werd dus ook een splinternieuwe las- en snijfabriek van 8000 m2 gebouwd in het Hongaarse Fuszebony. In deze fabriek staan de allernieuwste las- en snijrobots en worden ook andere nieuwe technieken toegepast om platen staal te kunnen snijden en lassen. Er werkt inmiddels 110 man personeel. In de fabriek worden de wielladerframes en aanbouwdelen gemaakt. Behalve in Hongarije zit het bedrijf echter ook al sinds 2016 in de Verenigde Staten. Brock: ‘Wij besloten in dat jaar om in de staalstaat van Amerika, Iowa, in Des Moines een oud bedrijfspand te huren. We kozen voor Iowa omdat we daar het makkelijkst aan onze belangrijkste grondstoffen kunnen komen en daar veel toeleveranciers zitten.’ In 2021 verhuisden ze van Des Moines in Iowa naar Cedar Falls, eveneens in Iowa, omdat ze daar een groter pand konden huren van 10.000 m2. Vorig jaar werd in Cedar Falls 60.000 m2 grond gekocht om komend voorjaar een splinternieuwe hal van 10.000 m2 te kunnen bouwen voor de productie van knikladers en ‘stand on’ skidsteers.
Ter plaatse heeft de uit het Nederlandse Friesland afkomstige Amerikaan Rudolf de Jong de leiding over Tobroco-Giant Amerika. Brock: ‘Ongeveer twee keer per jaar vlieg ik naar onze vestiging in Iowa om te overleggen en te evalueren met het management dat ons bedrijfsonderdeel daar aanstuurt.’ De soort productie in Cedar Falls is zogeheten ‘knock down’ productie, wat betekent dat de machines die daar aankomen vanuit Europa al voor 80 procent klaar zijn. De medewerkers van Tobroco-Giant monteren de machine in deze productielocatie dan verder af tot eindproduct. Tobroco-Giant koos voor Amerika en niet voor een ander continent of land omdat er in Amerika veel potentieel is wat betreft de verkoop van knikladers en elektrische accumachines in het algemeen. In de VS zie je nu vooral nog schrankladers.
De Amerikaanse markt is volgens Brock en Van Kessel wel anders dan die in Europa. In Amerika verkoopt het bedrijf vooral kleinere hoveniers- en bosbouwmachines. Dat zijn vooral kleinere machines, de landbouw in Amerika werkt eerder met grote tractoren en machines. Over 2022 heeft Tobroco-Giant ongeveer duizend machines verkocht,
voornamelijk dus hoveniers- en bosbouwmachines. Brock: ‘Onze machines verkopen zichzelf, omdat wij machines van goede kwaliteit hebben en een hele goede service. En kansen zijn er volop, omdat de knikladermarkt in de VS nog in de kinderschoenen staat. Verder is de bosbouwsector in Amerika enorm groot, dus ook op dat gebied liggen er heel veel kansen.’
Tobroco-Giant wil in de VS marktaandeel veroveren door heel erg op maat machines te leveren aan klanten. Het bedrijf biedt momenteel al circa vijfhonderd soorten aanbouwdelen op alle modellen en die bepalen volgens Brock in welke markt je de machine verkoopt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om boomklemmen en -knippers en
houtklemmen. Als de nieuwe productielocatie in Cedar Falls klaar is in het voorjaar van 2025, dan worden daar dus vooral dit soort aanbouwdelen geproduceerd, maar ook ‘knock down’ machines (voor 80% klaar). De eerste Giant-kniklader die daar van de band zal rollen, zal de kleinere G1200 Tele-kniklader zijn.
Je hebt bedrijven die andere bedrijven wereldwijd als concurrent zien, maar Tobroco-Giant ziet vooral kansen in andere machinebouwers. De nadruk ligt dan ook vooral op samenwerking. Met diverse grote merken als Kubota, Doosan Europe en Case/New Holland heeft Tobroco-Giant zogeheten OOF-contracten (Origineel Onderdelen Fabrikant ofwel ‘OEM’ in het Engels) afgesloten. Redenen om OOF- contracten af te sluiten zijn volgens Brock het feit dat dit zorgt voor continuïteit in het verkoopproces, en dat je als fabrikanten van elkaar leert. ‘Samen sta je altijd sterker en je krijgt ook nog eens toegang tot een heel groot verkoopnetwerk.’ Als eerste werd in 2014 een OOF-contract afgesloten met Kubota, met name vanwege het feit dat Kubota al in veel Europese landen zit. In 2022 volgde Doosan Europe waarbij er samenwerking is wat betreft de productie van knikladers, maar wel met andere modellen dan die van Kubota (bij Doosan gaat het om grotere modellen). Begin dit jaar werd een OOF-contract afgesloten met Case/New Holland (CNH), speciaal bedoeld voor de Noord-Amerikaanse markt. Een derde OOF-contract wat de Europese markt betreft, is volgens Tobroco-Giant niet nodig. Met de huidige twee OOF-contracten kan het bedrijf de Europese markt momenteel genoeg ‘bespelen’.
Wat de Europese markt betreft, richt Tobroco-Giant zich vooral op de productie van machines voor de hovenierssector die veel kunnen tillen en een groot hydraulisch debiet hebben. Hierbij gaat het zowel om verreikers als knikladers, waaronder ook knikladers met een telescopische arm, de zogeheten tele-knikladers. Tevens wil het bedrijf de komende jaren het assortiment aanbouwdelen steeds breder uitbouwen. Van Kessel: ‘En daardoor komen we gelijk dan ook in steeds meer sectoren terecht, zoals in de VS de bosbouw. Wij sturen hier als bedrijf niet op aan, dat gaat gewoon vanzelf.’ Gevolg is echter wel dat deze machines dan ook voldoende hydraulisch vermogen moeten hebben om deze (soms zware) werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Tot slot geven Van Kessel en Brock nog even een kijkje in de toekomst wat betreft het segment accumachines. Momenteel is de verhouding accu-/dieselmachines circa 15 procent accumachines en 85 procent dieselmachines wat de totale productie van Tobroco-Giant betreft. Over vijf jaar zien ze het aandeel accumachines in de Europese Unie bij Tobroco-Giant nog verder stijgen. Wat Amerika betreft, zal de groei van het accumachinesegment echter veel langzamer gaan.