Kioti CX2510 HST

13 september 2021

Daedong Industrial is een bedrijf dat sinds 1947 landbouwmachines bouwt in Korea. In 1956 werden de eerste (diesel)motoren gebouwd. Twaalf jaar later had het zijn eigen trekkers. De Koreanen zijn ondertussen overtuigd van hunkwaliteit want elke trekker wordt geleverd met een garantie van 2 jaar op alles, die dan wordt uitgebreid tot 5 jaar op […]

Daedong Industrial is een bedrijf dat sinds 1947 landbouwmachines bouwt in Korea. In 1956 werden de eerste (diesel)motoren gebouwd. Twaalf jaar later had het zijn eigen trekkers. De Koreanen zijn ondertussen overtuigd van hunkwaliteit want elke trekker wordt geleverd met een garantie van 2 jaar op alles, die dan wordt uitgebreid tot 5 jaar op de hele aandrijflijn inclusief de motor.

Het begon na WO II met landbouwmachines

Kioti Industrial, het moederbedrijf, bouwt al meer dan 70 jaar complete aandrijvingen, motoren en frames. Dat maakt dat de Kioti-tractoren volledig uit eigen onderdelen zijn opgebouwd. In 1993 ging Daedong voor het eerst overzee naar de Verenigde Staten. In 2010 werd Kioti EU in Nederland opgericht. Drie jaar later lanceerde het merk zijn eigen Stage IIIB- commonrailmotor en dit jaar werden de Stage 5-trekkers geïntroduceerd. Van deze laatste hebben we deze zomer een exemplaar kunnen testen.

Pittig trekkertje

Onze gast was de CX2510 HST, een pittige en degelijk afgewerkte compacttrekker met 25 pk. HST staat voor ‘hydrostaat’ en deze trekker met Kioti-motor van 1.647 cc met drie cilinders en 24,5 pk heeft twee aparte pedalen om voor- en respectievelijk achteruit te rijden. De helling van deze pedaaltjes ten opzichte van de vloerplaat kan worden geregeld zodat de chauffeur zijn voet onder de voor hem meest passende hoek kan zetten. Een klein detail, maar iets wat op vlak van ergonomie tot ergernis kan leiden als je heel de dag de spanning in je voet moet houden om te rijden.

Verwacht van deze trekker een degelijk afgewerkte machine die gewoon klaar is om in het werk te vliegen. Wat je vraagt, doet hij. Alles functioneert en met de hydrostaat met twee mechanische groepen kan hij steeds de passende snelheid voor elk werktuig aanhouden. Alle hydrauliekpompen samen geven 43 liter per minuut. De hef kan 546 kg tillen.

Verder heeft de CX2510 HST een verstelbaar stuurwiel, joystickbediening voor de olieventielen met één hendel en een ruime bodemvrijheid. In optie kan er een ruime cabine met airco op, een fronthef en een frontaftakas. De trekker heeft een 12V-aansluiting en zelfs USB. De hydrostaat betekent ook dat de trekker voorzien is van een cruisecontrol zodat er tegen een vastgelegde snelheid kan worden gereden. De trekker is ook voorzien van een comfortabel geveerde zetel.

In optie levert Kioti ook een middenaftakas met 2.000 toeren/ minuut zodat er bijvoorbeeld een middenmaaier kan worden aangekoppeld. De achteraftakas draait tegen 540 toeren. Wij hadden de versie met ROPS (rolbeugel) en deze kan opgeklapt worden om onder lage doorgangen te rijden. Met een manuele transmissie krijgt de trekker 6 versnellingen voor- en 2 achteruit. De hydrostaat heeft twee trappen. Vooruit gaat de CX2510 HST van 0 tot 22 km/u en achteruit van 0 tot 15 km/u. De lege trekker weegt zonder cabine 1.047 kg en de brandstoftank neemt 25 liter mee.

De bodemvrijheid is 34 cm en met gebruik van de rem blijft de draaicirkel op 2,53 meter.

Kortom, een trekker die doet wat hij uitstraalt.

Ook interessant voor jou