Japanse fairwaymaaier

9 oktober 2020
Dick van Doorn
Dick van Doorn

De nieuwe Baroness LM3210 fairwaymaaier komt met vijf maaiunits aan een werkbreedte van 3,20 meter. Het ondermes is van Japans hardstaal waardoor je in goede omstandigheden ongeveer 1.250 uur zorgeloos kunt maaien. Tuinaannemingsbedrijf AHA de Man zet deze nieuwe Baroness momenteel in op de golfbaan Regthuys Golf & Country Club in Noord-Holland. Deze machine is […]

De nieuwe Baroness LM3210 fairwaymaaier komt met vijf maaiunits aan een werkbreedte van 3,20 meter. Het ondermes is van Japans hardstaal waardoor je in goede omstandigheden ongeveer 1.250 uur zorgeloos kunt maaien. Tuinaannemingsbedrijf AHA de Man zet deze nieuwe Baroness momenteel in op de golfbaan Regthuys Golf & Country Club in Noord-Holland.

Deze machine is nauwelijks een jaar op de markt in de Benelux en wordt gemaakt door het Japanse bedrijf Baroness dat gevestigd is in Toyokawa. Deze machineproducent bestaat al 110 jaar en begon in 1959 met de ontwikkeling van maaiers. Reden voor Baroness om deze vijfdelige maaier te ontwikkelen is dat volgens de fabrikant de zevendelige fairwaymaaiers enigszins onder druk staan. Ze zouden te duur zijn, te zwaar, te veel bewegende delen hebben en in het onderhoud veel kosten.
Het maaiassortiment van het Baroness is vrij uitgebreid. In principe heeft het merk een compleet pakket in huis, behalve voor het openbaar groen. Voor golfbanen is er keuze uit greenmaaiers, fairwaymaaiers, cirkelmaaiers en ook een vijfdelige roughmaaier. Voor golfbanen zijn alle soorten maaiers dus verkrijgbaar, waarbij een groot deel van dit machinepakket ook geschikt is voor sportvelden.

Altijd goed zicht

Een sterk punt van de Baroness LM3210 is dat drie van de vijf maaiunits voor de bestuurder zitten. Twee maaiunits zitten net achter hem in het midden van de fairwaymaaier. Daardoor heeft de bestuurder altijd een goed zicht op de maaiunits en op het maairesultaat. Zowel de maaikooien vooraan als die in het midden hebben een lengte van 75 centimeter. Het voordeel van deze opstelling is dat de chauffeur tijdens het maaien alles makkelijk in de gaten kan houden en een goed zicht heeft op het maairesultaat. En hij hoeft minder achterom te kijken omdat het breedste maaigedeelte voor hem zit. Verder kan de chauffeur door deze opstelling van de maaikooien de maaier beter onder controle houden.
Baroness kiest bij de opbouw van zijn maaiers voor eenvoud: de modellen zijn minder complex dan andere merken op de markt. Doordat de luxe-elementen weggelaten zijn, ligt ook de kostprijs per draaiuur lager. Sinds april van dit jaar rijdt de Baroness LM3210 iedere week drie ochtenden op de Nederlandse golfbaan Regthuys Golf & Country Club in het Noord-Hollandse Winkel. AHA de Man verzorgt het onderhoud van deze golfbaan. De aannemer wil ondervinden hoe alle merken van maaiers functioneren, en dus ook deze nieuwe fairwaymaaier.

Japans hardstaal

De Baroness LM3210 beschikt over een krachtige Kubota V2403 Stage 4B motor met 58 pk en is dus zo milieuvriendelijk mogelijk. De machine is 2,35 meter breed, 2,36 meter hoog en 3,50 meter lang. Ze weegt 1.945 kilogram, waarmee ze circa 15 procent lichter is dan vergelijkbare modellen. Verder heeft de fairwaymaaier floating maaiunits en een zevenbladige messenkooi. Alle messen, dus ook het ondermes, zijn van hardstaal. Door deze goede kwaliteit van zowel snijmes als ondermes kan met deze maaikooien onder gunstige omstandigheden zeker 1.250 uur gemaaid worden.
Deze goede kwaliteit van de messen levert ook een besparing op. De fabrikant rekent voor dat als je een machine hebt die 600 tot 700 uur per jaar draait en het materiaal snel slijt, dat je dan de kooi al tijdens het seizoen zal moeten slijpen. Bij Baroness is dat niet het geval. Je kunt er dus een heel jaar mee doorwerken. Ga je uit van een vijfjarig contract voor een machine en diezelfde 700 draaiuren per jaar, dus 3.500 uur over vijf jaar, dan hoef je de kooien maar twee tot drie keer te laten slijpen in de gehele contractperiode. Dat is ook precies de reden waarom Benelux-importeur Drost voor de Baroness gekozen heeft. In de praktijk zal het slijtagebeeld natuurlijk sterk afhangen van de ondergrond van de fairways en de weersomstandigheden (droog of vochtig).

Hoofdgreenkeeper tevreden

Ook hoofdgreenkeeper Theo Berkhout, die namens AHA de Man het onderhoud verzorgt op golfbaan Regthuys Golf & Country Club, is tevreden met de fairwaymaaier: ‘Ik vind dat de Baroness LM3210 een zeer mooi maaibeeld geeft. Het is een echte fairwaymaaier. De Baroness maait ook sneller dan de zevenvoudige fairwaymaaier die wij voorheen inzetten op deze golfbaan.’ De reden voor dit mooie maaibeeld is dat de machine tegen een iets hoger toerental werkt. Daardoor kan ze ook snel maaien. En naast het Japanse hardstaal is ook de stand van de messen ten opzichte van het ondermes anders. Volgens Berkhout is het maaibeeld strakker dan bij veel andere merken. Je ziet volgens hem ook de scheiding tussen fairway en semi-rough beter. Wat volgens hem ook een voordeel is, is dat je bij de Baroness de messen slechts één keer in de week (dus om de drie maaibeurten) moet aanspannen. Of je echt twee seizoenen met deze maaiunits kunt maaien zonder dat je de messen hoeft te slijpen, dat moet zich nog wel bewijzen aldus Berkhout.
Volgens de hoofdgreenkeeper zou het, omdat de maaier veel lichter is, trouwens best interessant zijn om te kijken of hij minder diesel verbruikt dan vergelijkbare maaiers: ‘Hij is lichter, dus het verbruik zou ook nog lager kunnen liggen. Dat hebben we nog niet bijgehouden.’ Omdat de hoofdgreenkeeper eerst wel eens wilde zien of de maaier echt zo goed was als de importeur liet uitschijnen, heeft hij er sinds april van dit jaar zijn meest kritische en ‘veeleisende’ chauffeur/greenkeeper op gezet. En die heeft de machine nog niet aan de kant geschoven.

90° draaibare units

Nog een reden waarom de Baroness zo snel kan maaien, is omdat de grasafvoer van deze maaimachine goed is. Dit komt omdat de luchtsnelheid in de maaiunit hoger is dan gemiddeld, waardoor hij het gras beter verspreidt. De fairway ziet er ook beter uit nadat hij gemaaid is. Waar het onderhoudspersoneel van iedere golfbaan heel blij van wordt, is dat de achterste maaiunits – en dit is een uniek systeem van Baroness – heel eenvoudig losgekoppeld en 90 graden gedraaid kunnen worden. Zodoende kan een probleem ter plekke, eventueel op de fairway zelf, opgelost worden. Ook bijzonder zijn de aandrijfelektromotoren op de maaiunits zelf. Handig is dat je die op neutraal kunt zetten, zodat je zonder tegendruk de maaiunit kunt schoonmaken en afstellen.

Ook interessant voor jou