Is het een quad … of een minilader?

11 maart 2021

Hoe klein kan je een mini-kniklader maken? Die vraag stelde de Italiaanse Cast Group zich toen die met de ontwikkeling van de Worky Quad 25 begon. De motor achter de groep is de Italiaanse familie Bugin, die in de provincie Venetië een bedrijf van Cast-knikladers en kleine, compacte skidsteerladers opzette. Afhankelijk van het type lader […]

Hoe klein kan je een mini-kniklader maken? Die vraag stelde de Italiaanse Cast Group zich toen die met de ontwikkeling van de Worky Quad 25 begon. De motor achter de groep is de Italiaanse familie Bugin, die in de provincie Venetië een bedrijf van Cast-knikladers en kleine, compacte skidsteerladers opzette. Afhankelijk van het type lader kiest de fabrikant voor een hydrostatische aandrijving op de vier wielen met brandstofmotor of voor een elektrische aandrijving.

Het gamma van de Cast-wielladers loopt van 25 tot 57 pk en een eigengewicht van 1.160 tot 2.350 kg. De multifunctionele Worky Quad is qua bouw een uitzonderlijk concept en heeft vooreerst een stuurframe zoals bij een gewone Quad. Dat wordt gecombineerd tot Dual-stuursysteem, met twee stuurassen en knikbesturing. Nog apart is een demonteerbaar laadframe waarmee via een driepuntsophanging vlot hulpstukken kunnen worden uitgewisseld. Dit frame zelf kan via een snelkoppelsysteem worden afgebouwd.

Compact met grote ‘C’

De compacte allrounder wordt aangedreven door een 25 pk sterke Kubota-driecilinderdiesel. Het geluidsniveau is aangenaam, we zitten tenslotte achter de motor, maar toch blijft er voldoende kracht aanwezig. Een punt van kritiek is de kleine brandstoftank van amper 8 liter, iets te weinig voor een dergelijke motor. Dat de techniek onder de druk van compactheid moest worden samengeperst, ondervindt men ook bij het onderhoud. Langs de drie kanten kunnen de kappen opengezet worden, maar dat belet niet dat bijvoorbeeld het vervangen van het luchtfilter wat puzzelwerk vraagt. De hydrostatische vierwielaandrijving gebeurt via een verstelbare plunjerpomp en vier wielmotoren. De differentieelvergrendeling is elektrohydraulisch vergrendelbaar via een tuimelschakelaar. Omdat de vier wielen star aan het frame bevestigd zitten, kan een afzonderlijk wiel bijvoorbeeld bij het oversteken van een greppel of borduur het contact met de bodem verliezen. De differentieelvergrendeling is in de praktijk dus een must-have. De werkhydrauliek is met een debiet van 42 liter per minuut bij 180 bar. Gezien de afmetingen van dit voertuig en een leeggewicht van amper 480 kg is dit een systeem dat heel wat toebehoren kan aandrijven. De ruim bemeten oliekoeler maakt dat de Worky Quad een betrouwbare machine is voor continugebruik van bijvoorbeeld een hydraulische hamer, een grondboor of een maaibalk. De hefkracht op 46 cm voor het draaipunt van het werktuig wordt door de fabrikant vastgesteld op 350 tot 550 kg. In combinatie met bijvoorbeeld een balenvork blijkt dit in de praktijk voldoende. Ondanks de korte wielbasis én dankzij het extra tegengewicht kan de hefkracht volledig worden benut. De maximale hefhoogte bedraagt 178 cm.

Knik- en gewoon stuursysteem gecombineerd

Het voertuig beschikt over twee stuursystemen, die bij het gebruik automatisch gecombineerd worden. Bij het sturen wordt de knikbesturing bediend, en iets later worden dan de vier wielen afzonderlijk meegeschakeld. Deze mechanische sturing biedt het voordeel dat een kleine draaicirkel van 53 centimeter mogelijk is, zonder dat de wielen daarbij ‘overdraaien’. Verder biedt de Dual-sturing tegenover een gewone knikbesturing het voordeel van een betere stabiliteit bij het overkippen, omdat de last en het tegengewicht zich minder sterk van de rechte lijn verwijderen. Door deze bouwwijze is de Worky Quad voor kort manoeuvreerwerk in de tuinaannemerij geschikt. De Dual-sturing draagt ertoe bij dat het voertuig op gevoelig gras een extreme wendbaarheid aan de dag legt zonder daarbij de graszode af te scheren zoals dat bij de gewone skidsteerladers of rupsladers het geval is. Met hetzelfde voertuig kunnen forse lasten worden geheven en kleine grondverzetwerkjes worden uitgevoerd. Deze combinatie biedt geen enkele andere minilader van dit kaliber.

Ook interessant voor jou