IceTiger – Meer precisie voor de winterdienst

15 juli 2021

Met de compleet nieuw ontwikkelde IceTiger biedt AMAZONE nu een innovatieve aanbouwstrooier om met zeer hoge precisie te strooien met zout en pekel. De nieuwe transporttechniek via een bandbodem maakt het strooien van zouten met verschillende vochtgehaltes mogelijk, zelfs in zeer kleine hoeveelheden. Strooien met gladheidsbestrijdende materialen zoals split of zand is ook mogelijk. In […]

Met de compleet nieuw ontwikkelde IceTiger biedt AMAZONE nu een innovatieve aanbouwstrooier om met zeer hoge precisie te strooien met zout en pekel. De nieuwe transporttechniek via een bandbodem maakt het strooien van zouten met verschillende vochtgehaltes mogelijk, zelfs in zeer kleine hoeveelheden. Strooien met gladheidsbestrijdende materialen zoals split of zand is ook mogelijk. In combinatie met de ISOBUS-besturing, die uitblinkt in bedieningscomfort, is de IceTiger een precisiemachine voor de winterdienst.

Innovatie: Smart Precision Systeem – Instelbare bandbodem en elektrische afgiftepuntverstelling via ISOBUS

Een uniekee optie is het hydraulisch aangedreven transport van het strooigoed over de bandbodem. Dankzij het brede contactoppervlak wordt het strooigoed continu zonder verstopping en brugvorming getransporteerd in de richting van een glijgoot, waardoor het de strooischotel bereikt. Via een hydraulische motor kan de snelheid van de bandbodem precies worden ingesteld op een snel of langzaam lopende snelheid. Zo kunnen ook zeer kleine hoeveelheden tot 5 g/m² naar behoefte worden gestrooid. Met de precisie strooischotel zijn werkbreedtes van 2 tot 8 m mogelijk. De flexibiliteit van het aanpassen aan de eisen voor het desbetreffende toepassingsgebied maakt de IceTiger ideaal.

Het Smart Precision Systeem biedt een wezenlijk voordeel met de elektrische afgiftepuntverstelling via ISOBUS. Daarbij wordt de gewenste strooibreedte aan de linker- en de rechterzijde handig vanaf de tractorstoel ingesteld. De wijziging van het strooibeeld tijdens de rit gebeurt door een elektrische servomotor. De elektrische afgiftepuntverstelling stelt dan automatisch het afgiftepunt van het strooigoed precies in en zorgt samen met de automatische regeling van het toerental van de strooischotel voor het gewenste symmetrische of asymmetrische strooibeeld. Door de flexibele verstelling van de werkbreedte kan het strooibeeld exact worden ingesteld op slechts één rijspoor of ook op twee rijsporen tegelijk. Bovendien kan het driehoekige strooibeeld bijvoorbeeld bij rotondes naar binnen worden verschoven, zodat de complete weg optimaal wordt afgedekt.

AMAZONE biedt voor de ISOBUS-besturing de in eigen huis ontwikkelde terminal AmaTron 4 aan. Zelfs tractoren die in de fabriek niet ISOBUS-compatibel zijn, kunnen met de AmaTron 4 voor de winterdienst worden nagerust. De terminal met tabletachtige bediening beschikt over een 8-inch groot multitouchkleurendisplay in dag/nacht-modus, een praktisch snelstartmenu met intelligente menunavigatie en automatische weergave van knoppen via een nabijheidssensor. Voor maximaal comfort kunnen alle functies in het werkmenu via de multifunctionele bedieningshendel AmaPilot+ of via andere ISOBUS-compatibele multifunctionele bedieningshendels worden bediend.

Optioneel – Geïntegreerde uitrusting voor het strooien van vochtig zout

Optioneel kan de IceTiger worden uitgerust met een pekelinrichting met een bakcapaciteit van in totaal 500 l om te strooien met nat zout FS30. Vlak vóór de strooischotel worden de vaste stof en pekel met elkaar vermengd, waarbij de precies instelbare pekeltoevoer gebeurt via een hydraulisch aangedreven pomp die bestand is tegen drooglopen. In vergelijking met droog zout wordt met het mengsel een verlaging van het zoutgehalte met circa 23% gerealiseerd. Het ontdooien gaat sneller en er zijn wezenlijk minder verliezen door bijvoorbeeld wind.

Slimme bediening met EasySet 2 – Zuinig en milieuvriendelijk

In de basisuitrusting gebeurt de besturing van de IceTiger via de aan de machine gekoppelde bedieningscomputer EasySet 2. De eenvoudige, intuïtieve bediening is snel onder de knie te krijgen, wat optimaal is voor wisselende inzetbaarheid van bestuurders. Na het invoeren van de benodigde strooihoeveelheid en de gewenste werkbreedte gebeurt de hoeveelheidsregeling automatisch op basis van de wisselende rijsnelheden. De afgiftepuntverstelling bij gebruik van EasySet 2 wordt handmatig uitgevoerd. Op kritieke wegdekken, bijvoorbeeld op bruggen of oversteekplaatsen, kan met de functie +100% de strooihoeveelheid worden verdubbeld. Kalibratie van de werkbreedte, snelheid en afgifte is mogelijk met het gemak van een druk op een toets. Ook handig is dat de LED-werkverlichting en het zwaailicht via EasySet 2 kunnen worden ingeschakeld. Optioneel zijn een achteruitrijcamera met zicht op het strooibeeld en een camera in de bak voor niveaucontrole verkrijgbaar.

Grote bak voor hoge slagkracht

In de basisversie beschikt de winterdienststrooier IceTiger over een inhoud van 1.000 l. Kenmerkend voor de bak met een gunstig zwaartepunt in 3-puntsaanbouw zijn de steile wanden. Zo worden strooigoedresten op betrouwbare wijze vermeden. Optioneel kan het volume door middel van opzetstukken van 300 l of 600 l worden vergroot tot een maximum van 1.900 l.

Ook interessant voor jou