Eliet en Viano gaan samen de strijd aan tegen de droogte

21 maart 2023

Eliet houdt zich al jaren bezig met het zoeken naar oplossingen voor de droogteproblematiek op gazons. Doorzaaien is daar een afdoende techniek voor. Nu wil de fabrikant uit Otegem de mogelijkheden voor de klanten uitbreiden en preventief te werk gaan. Daarvoor ontwikkelde hij de Jetzer, de preventieve oplossing om droge gazons te vermijden. In deze […]

Eliet houdt zich al jaren bezig met het zoeken naar oplossingen voor de droogteproblematiek op gazons. Doorzaaien is daar een afdoende techniek voor. Nu wil de fabrikant uit Otegem de mogelijkheden voor de klanten uitbreiden en preventief te werk gaan. Daarvoor ontwikkelde hij de Jetzer, de preventieve oplossing om droge gazons te vermijden. In deze ontwikkeling gaat Eliet de samenwerking aan met Viano, een Belgische producent van meststoffen en gewasbescherming.

Nieuwe machine Eliet Jetzer is dé oplossing tegen de droogteproblematiek!

De laatste jaren worden we door de hevige weersextremen met onze neus op de harde realiteit gedrukt. Vooral de langere periodes met een gebrek aan regen maken het je siergazon lastig. Hoe kan je jouw gazon beter wapenen tegen deze droge periodes en ervoor zorgen dat je ook in de zomer nog van een groene grasmat kan blijven genieten?

Vanuit de filosofie ‘GroenGazonGarantie’ zocht Eliet naar een duurzame manier om preventief de droogteproblematiek aan te pakken. Eliet is al meer dan 35 jaar specialist in gazonrenovatie en heeft een groot aanbod aan innovatieve machines. Daar komt nu de nieuwe Jetzer bij: een machine die voor een doorbraak kan zorgen om een bestaand gazon op een duurzame manier droogteresistenter te maken.

Op de markt zien we ondertussen een aantal aanbieders van hydrofiele polymeren die als waterkristallen regenwater kunnen vasthouden. De nieuwe Jetzer is in staat om in een bestaand gazon dergelijk granulaat in te brengen tot op een diepte van 10 cm zonder noemenswaardige visuele schade aan te richten.

Samenwerking Eliet met Viano

Viano, gerenommeerd producent van meststoffen en gewasbescherming sinds 1948, zocht ook naar oplossingen om de planten weerbaar te maken tegen de lange droge periodes waarmee onze tuinen steeds meer te kampen krijgen. Hiervoor ontwikkelde het Belgische bedrijf de SunProtect, een organo-minerale meststof verrijkt met waterkristallen. De goede werking van het product is slechts gegarandeerd als het in de bodem kan worden vermengd. Voor gazon is dit ideaal bij nieuwaanleg, maar voor bestaand gazon was het aanvankelijk niet toepasbaar.

Daarom ging Viano aankloppen bij Eliet om hiervoor een machine te ontwikkelen. Het resultaat van deze samenwerking is de Eliet Jetzer geworden.

Wat doet de Jetzer?

Met behulp van de Jetzer kan een grasmat in het voorjaar of in het najaar proactief met Viano SunProtect worden behandeld. Het waterabsorberend polymeer dat in SunProtect vermengd zit, kan een honderdvoud van zijn gewicht aan water opzuigen en vasthouden. Zo ontstaat een ondergrondse waterbuffer die planten kunnen aanspreken als de natuurlijke vochtaanvoer stokt door een gebrek aan regen. Door 200 g/m2 van het product meteen in de wortelzone van het gras in te brengen is de werking van de actieve bestanddelen heel doeltreffend. Het tijdelijke effect van de meststoffen zal vooral in de eerste 6 maanden zichtbaar zijn. De andere bestanddelen zoals het polymeer hebben een uitwerking waarvan de gazoneigenaar tot 7 jaar lang de voordelen kan genieten. Tijdens droge periodes bespaar je 50% aan irrigatie van het gazon. Een behandeling met SunProtect is een echte klimaatinvestering die de droogtebestendigheid voor een lange periode waarborgt.

page60image27919168

Ook interessant voor jou