Ego ZT4201E-L Z6-zeroturnmaaier

15 december 2021
Peter Menten
Peter Menten

Sinds 2014 is Ego, gekend van zijn accu-tuingereedschap, al bezig met elektrische loopmaaiers. In 2020 werd een stap verder gezet en durfde de fabrikant het aan om volgens hetzelfde concept een elektrische zeroturnmaaier op de markt te brengen. We konden in september met het demomodel aan de slag gaan. ‘Één batterij voor alle machines’ Dat […]

Sinds 2014 is Ego, gekend van zijn accu-tuingereedschap, al bezig met elektrische loopmaaiers. In 2020 werd een stap verder gezet en durfde de fabrikant het aan om volgens hetzelfde concept een elektrische zeroturnmaaier op de markt te brengen. We konden in september met het demomodel aan de slag gaan.

‘Één batterij voor alle machines’

Dat is een belofte die Ego van in het begin gedaan heeft. Daar is het bij de ontwikkeling van deze elektrische zeroturnmaaier dan ook niet van afgeweken. De maaier heeft minimum 15 Ah aan ‘batterijcapaciteit’ nodig om te kunnen rijden. De batterijen hoeven niet volledig geladen te zijn. In de praktijk kunnen er tot 6 lithiumionbatterijen van 56 volt in de maaier geplugd worden waardoor er een maximumcapaciteit van 72 Ah (6 x 12 Ah), of omgerekend 4.032 Wh, beschikbaar is voor het maaien. Maar indien nodig kan deze capaciteit steeds uitgebreid worden met een extra set batterijen. De maaier wordt in 3,5 u (72 Ah) volledig opgeladen met de bijgeleverde ‘Plug-in’-snellader. Deze 1.600W-snellader op 220 V is momenteel de snelste lader in zijn segment.

Maaien, mulchen en opvangen

Deze maaier kan voorzien worden van een mulchkit, een opvangbak of gewoon vrij uitwerpen aan de zijkant. De maaier waar wij mee reden, was voorzien van een vrije uitworp. Een mulchkit gaat al sneller meer verbruiken omdat het gras meermaals door het maaidek circuleert. Een opvangsysteem vraagt ook meer vermogen omdat de grasstroom verder getransporteerd – lees: versneld – moet worden. Ofwel komt dat vermogen van de maaischoepen, ofwel is er een extra turbine nodig. Met de (optionele) highlift-messen kan de vangcapaciteit verhoogd worden. De versie met gewone uitworp heeft het minste vermogen nodig.

Elektrisch rijden vraagt bewust omgaan met stroom … en dat weet Ego

Accuaangedreven machines moeten zuinig met stroom kunnen omgaan. Daarom is het niet alleen van belang welke en hoeveelbatterijen er gebruikt worden, maar eveneens hoe de elektronica de schaarse stroom zo efficiënt mogelijk kan benutten. Samen met het logische inzicht van de chauffeur is dit de enige manier om zo lang mogelijk te rijden.

De elektronica geeft de mogelijkheid om het toerental van de 2 onafhankelijke maaischijven te regelen zodat dit kan wordeningesteld in functie van de dichtheid en hoogte van het gras. Het heeft geen zin om op vol vermogen en maximaal toerental te maaien als daar geen nood aan is. Dat is nodeloos luchtverplaatsen en dus verloren energie.

De maaischijven zijn zodanig geplaatst dat de linker- en rechterschijf niet in dezelfde lijn staan. Daardoor kan het gemaaide gras vlot uit het maaidek geraken.
We hebben ons niet gewaagd aan cijfers over het aantal m2 per laadbeurt en die dingen. Het verbruik van een maaier is immers van te veel variabelen afhankelijk: de maaihoogte en dichtheid van het gras, de vochtigheidsgraad, het toerental van het maaidek, de scherpte van de messen, mulchen of opvangen … De maaicapaciteit kan indien gewenst altijd opgekrikt worden door een extra set batterijen.

De ZT4201E-L Z6 heeft zijn karakter

Ego heeft het aangedurfd om een zitmaaier te bouwen die nog helemaal opnieuw moest worden uitgevonden. Accumachines staan immers onder hoge druk: ze worden vergeleken met een brandstofaangedreven equivalent en daar moeten ze het vaak tegen afleggen op vlak van autonomie. Vanuit die hoek is deze maaier dan ook ontwikkeld om zuinig om te springen met energie. En daarbij wordt ook gerekend op het inzicht van de bestuurder.

Rijden is eenvoudig. Zorg ervoor dat de sleutel in het contactslot zit. Na het indrukken van de aan/uit-knop is het laadniveau van de batterijen te zien. Door deze knop nog iets langer in te houden is de maaier startklaar. Dan de parkeerrem met de voet deactiveren en de maaier kan aan zijn ronde beginnen.

Enkele karaktertrekken:

 • Het snellaadsysteem laadt tot 3x sneller dan de gewone lader.
 • De led-verlichting zorgt voor een ruime verlichting van het maaiterrein. De voorste lichten zijn steeds aan en bij het achteruitrijden worden de achterste knipperlichten ook mee ingeschakeld. Wanneer men op de lichtknop op hetbedieningspaneel drukt, worden er nog meer lichten geactiveerd.
 • De status van de batterijen is goed zichtbaar vanaf de bestuurdersstoel middels een indicator op het platform en op de

  bedieningsconsole aan de rechterkant.

 • Er zijn 5 elektrisch instelbare rij- en maaisnelheden.
 • Hoewel Ego de maaier van scratch heeft ontworpen, kreeg de ZT4201E-L Z6 een traditioneel zeroturnchassis met onafhankelijk bestuurde 18-duims aandrijfwielen achter en 11-duims zwenkwielen voor. De maaier heeft een lange wielbasis. Dat geeft een stabiel en comfortabel rijgedrag, maar maakt het tot een uitdaging om het maaidek om kleinere bomen, ingegraven putdeksels en andere obstakels heen te krijgen.
 • Rechts van de bestuurder zit de hendel voor de handmatige hoogteverstelling van het maaidek. Hiermee kan het 107 cm brede stalen maaidek worden ingesteld in 10 standen tussen 25 en 110 mm.
 • Het lcd-scherm rechts op de console geeft nog meer info en instellingen om de maaier op het werk af te stemmen.
 • Het maaidek van 107 cm breed is langs alle kanten goed beveiligd tegen aanrijdingen. Ego gebruikt 2 messen van 53 cm.
 • Met de elektrische rijmotoren heeft de maaier een rij-equivalent van een 22pk-brandstofmotor en een maximumsnelheid van 13 km/u.
 • Wat het toerental van de messen betreft, zijn de twee lagere snelheden goed voor licht maaiwerk in droge omstandigheden en zijn de hoogste twee voor dikker, natter gras. Er is een ‘turbostand’ als je de knop ingedrukt houdt nadat de messen tegen het hoogste toerental draaien. Aangewezen voor zware omstandigheden: het geeft echt een boost aan de machine, maar het gaat ten koste van het verbruik.

Controle, Standard of Sport

Om zuinig(er) met energie om te gaan, kiest Ego voor 3 fijnheidsmodi: Control, Standard en Sport. Deze bepalen de agressiviteit van het accelereren en draaien.
De Control-modus is ideaal voor wie nog geen ervaring heeft met zeroturnmaaiers of voorzichtig moet zijn rond obstakels in hetlandschap of om de grasmat niet te beschadigen. De Standard-modus voelt aan zoals de meeste zeroturnmaaiers reageren. De Sport-modus accelereert snel en vinnig en neemt galant de bochten. In deze stand konden we de banden zelfs een beetje laten spinnen.

Er zit genoeg kracht achter de messen. Voor het zuivere maaiwerk waren de twee laagste snelheden voldoende. Maar om het gras te ‘liften’ en dan naar opzij uit te werpen hadden we meer lucht nodig. Dat kon alleen maar met een hoger messentoerental. En die stand is echt vergelijkbaar met een brandstofaangedreven maaier. Om te mulchen is dat ook de meest aangewezen stand. Maar: hoger toerental is hoger verbruik.

Ego geeft voor de maaier met 2 bijgeleverde lithiumionbatterijen met een totale capaciteit van 15 Ah en een snellader een prijs op van 4.999 euro. Als de klant zijn maaier registreert, krijgt hij als particulier tot 5 jaar garantie op de machine en 3 jaar op de lader en de batterijen. Bovendien kan hij diezelfde batterijen gebruiken in iedere machine uit het Ego Power-assortiment.

Ook interessant voor jou