Ego blijft verder finetunen

17 oktober 2023
Peter
Helena Menten

Ego breidde zijn gamma accuaangedreven machines en toebehoren verder uit. We testten deze zomer de nieuwe 52cm-maaier, de Powerload-maaikop en de Rotocut RT2300-schijvenmaaier. LM2135E-SP 52cm-maaier Deze zelftrekkende maaier is de nieuwste aanwinst in het Ego- gamma. We waren benieuwd naar de capaciteit van deze 52 cm breed werkende, robuuste maaier die het gamma 56V-duwmaaiers van […]

Ego breidde zijn gamma accuaangedreven machines en toebehoren verder uit. We testten deze zomer de nieuwe 52cm-maaier, de Powerload-maaikop en de Rotocut RT2300-schijvenmaaier.

LM2135E-SP 52cm-maaier

Deze zelftrekkende maaier is de nieuwste aanwinst in het Ego- gamma. We waren benieuwd naar de capaciteit van deze 52 cm breed werkende, robuuste maaier die het gamma 56V-duwmaaiers van Ego naar boven moet aanvullen.

De handgreep (duwboom) is in 3 standen verstelbaar, de maaihoogte is instelbaar in 6 standen van 2,5 tot 9 cm met een centrale hendel aan de linkerkant
van de maaier. Om het mes aan de gang te krijgen moeten de twee ‘dodemansknoppen’ op de duwboom van de maaier worden ingedrukt, samen met de drukknop in het midden. De tractie wordt ingeschakeld door de groene rijhendel naar beneden te duwen en met de draaiknop aan de duwboom wordt de snelheid traploos ingesteld. Deze is regelbaar van 1,4 tot 5 km/u. Als we de ‘dodemansknoppen’ loslaten, dan valt het mes stil. De tractie blijft wel werken.

De 7,5Ah-accu kan met de snellader worden opgeladen in een uur tijd. Voor professioneel gebruik zou een tweede accu van 7,5 of meer Ah aangewezen zijn zodat er zolang kan worden gereden als de laadduur van de batterij.

Het maaidek is uit polypropyleen gemaakt waardoor deze maaier met 7,5Ah-accu net geen 29 kg weegt. Deze maaier kan opvangen in een 70l-zak of mulchen met de bijhorende mulchset. De opvangzak kan snel en makkelijk worden leeggemaakt en teruggehangen. De LM2135 is voorzien van twee messen die enkele graden ten opzichte van elkaar op de as zitten. Dit geeft een sterke luchtstroom en komt de capaciteit ten goede. Die combinatie van een dubbel mes en een grote maaibreedte vraagt wel vermogen: op zo een diameter wordt er een grote luchtstroom gevormd en die heeft nu eenmaal stroom nodig. De ervaring leerde ons ook dat zonder tractie rijden een merkelijk grotere autonomie geeft.

Nog een interessant punt bij deze maaier is dat het mes sneller begint te draaien naarmate het meer weerstand ondervindt door hoger gras. In het ander geval wordt er tegen een lager toerental gewerkt en vergroot de autonomie.

Powerload-maaikop met Line IQ voor

De Powerload-maaikop is al langer bekend bij Ego. Deze technologie zorgt ervoor dat de draad op de maaikop automatisch wordt opgedraaid. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is de draad in de maaikop steken. Door een elektrische schakelaar te bedienen wordt de draad vanzelf op de bobijn gedraaid door de machine.

Die Powerload-functie heeft Ego nu onder de naam Line IQ verder uitgebreid met sensoren die de lengte van de maaidraad controleren en automatisch op de juiste maximale lengte houden. Deze bedraagt in dit geval 40 cm met een 2,4mm-draad.

Praktisch

In de praktijk ervaarden we dat deze automatische draaddoorvoer voor een egaler maaibeeld en een groter rendement zorgt: we konden immers continu verder werken met een draad die steeds op zijn maximale lengte actief is. Daar zit de eerste tijdswinst. Een volgend aspect waarmee tijd wordt uitgespaard is dat er niet meer om de haverklap met de maaikop op de grond moet worden geklopt om de draad te verlengen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de maaikop langer zal meegaan.

Dubbele schijven Rotocut

Deze maaikop als toebehoren op de multitool van Ego werkt met twee schijven die tegenover elkaar draaien. Dat maakt dat tegen een laag toerental van 450 toeren gras, onkruid en mos op verhardingen op een zachte manier kunnen worden gemaaid. Doordat de schijven tegenover elkaar draaien, genereer je een tegenmes- effect en krijg je een snijdende beweging tegen laag toerental. Dat is ideaal om te maaien op halfverhardingen of om onkruid met dikkere stengels soepel te kunnen maaien. Er ontstaan geen rondspattende steentjes waardoor er ook dicht bij ramen en voertuigen en in andere delicate situaties kan worden gemaaid.

Ook interessant voor jou