Drie houtklievers op een rij

19 december 2023

We hebben vorige maand de nieuwste houtklievers van Jo Beau getest, een 13-tons en een 11-tons. Beide versies zijn met een Honda GX250-benzinemotor uitgerust. De 11-tons bestaat tevens in een versie met 2,2kW-elektromotor. Alle drie de machines zijn verrijdbaar op een eigen wielstel.  De grote: LS13T-M De stoerste in de rij is de LS13T-M, een […]

We hebben vorige maand de nieuwste houtklievers van Jo Beau getest, een 13-tons en een 11-tons. Beide versies zijn met een Honda GX250-benzinemotor uitgerust. De 11-tons bestaat tevens in een versie met 2,2kW-elektromotor. Alle drie de machines zijn verrijdbaar op een eigen wielstel.

 De grote: LS13T-M

De stoerste in de rij is de LS13T-M, een 13-tons machine van 388 kg die wordt aangedreven door een benzinemotor en hout klieft met een maximum diameter van 70 cm tot een maximum hoogte van 124 cm. De werkhoogte van het mes is instelbaar van een korte naar een lange bewegingsslag. De cilinder kan voor transport en opberging naar beneden door het demonteren van een klembeugel. Dat brengt de totale transporthoogte op 190 cm. De olietank heeft een capaciteit van 22 liter en zit netjes weggewerkt in het chassis van de kliever. Het mes is schuin gemaakt zodat het stapsgewijs in het houtblok komt en het kliefeffect al groter wordt vanaf het begin.

Met de Leader-System technologie komt het mes naar beneden zonder dat er hydraulisch gedrukt wordt. Het mes kan gewoon met de hand worden tegengehouden. Ondertussen kan je het houtblok centreren met beide handen. Zodra het hout is gecentreerd en geblokkeerd in de gewenste positie, worden de twee bedieningshendels gebruikt om druk te zetten en het hout te splijten.

De kliever zou volgens de fabrikant 3,6 l/u bij 3.600 toeren van de motor verbruiken. De motor die een dubbele tandwielpomp aandrijft, heeft een vermogen van omgerekend 9 pk. Onze ervaring is dat je de 3.600 toeren niet nodig hebt om toch vlot te kunnen werken. Er is meer winst te halen met de houtblokken goed te positioneren en door de makkelijk en snel verstelbare cilinderaanslag te gebruiken zodat de cilinder niet te veel ‘leeg’ op en neer moet gaan. En door tegen een lager toerental te draaien heb je minder brandstof nodig en druk je het geluid.

De kliever is voorzien van een geïntegreerde hefhaak- ondersteuning om zwaardere houtblokken te kunnen optillen. Deze worden opgetild door een trekkabel aan de opgaande cilinder te koppelen.

De kleinere: LS11T-M

Deze kliefmachine heeft in de 9pk-benzineuitvoering hetzelfde vermogen als de 13-tonner. Met de 2-fasige 2,2kW-elektromotor heeft ze net dezelfde functies, maar dan met minder vermogen.

De LS11T-M is een compacte, robuuste en veilige houtkliever voor de particuliere tuinliefhebber, voor professionelen en voor de verhuur. Deze 11-tons machine klieft houtblokken met een maximum diameter van 60 cm en een maximum hoogte van 54 cm. Hier zit de olietank van 6 liter ook netjes weggewerkt in het chassis. Wat hier nuttig en tijdbesparend is, zijn de uitbreidingen van de klieftafel aan de linker- en rechterkant. Dat zorgt voor een groter werkplateau. Bij het klieven van houtblokken met een grote diameter kan men hier het blok eerst centraal klieven, de helft opzijschuiven en de andere helft verder klieven. Men kan op die manier de gekliefde stukken op werkhoogte verzamelen en in één keer samenpakken en in de opvangbak leggen. De handig geplaatste valbeveiligingshendels zorgen voor een goede klemming van het hout.

Met de Leader-System technologie kan met een voetpedaal de benaderingsslag van het mes worden geactiveerd. Ondertussen kan men met beide handen het hout centreren. Zodra het hout is gecentreerd en geblokkeerd in de gewenste positie, worden de twee bedieningshendels gebruikt om het hout te splijten. De hoogteaanslag wordt hier met een snel verstelbaar kettinkje geregeld. §

 

Ook interessant voor jou