De Wetfoot, een veelzijdig amfibievoertuig

10 augustus 2023

Naast het klassieke groenonderhoud zijn er ook heel wat plaatsen die een specifiek onderhoud en dus specifieke machines vragen. Onder meer in de provincie Antwerpen vormt riet een groot probleem in moerassige gebieden en langs waterlopen. Om dit probleem efficiënt aan te pakken ging Alplant op zoek naar een gepast voertuig, en het vond dit […]

Naast het klassieke groenonderhoud zijn er ook heel wat plaatsen die een specifiek onderhoud en dus specifieke machines vragen. Onder meer in de provincie Antwerpen vormt riet een groot probleem in moerassige gebieden en langs waterlopen. Om dit probleem efficiënt aan te pakken ging Alplant op zoek naar een gepast voertuig, en het vond dit bij de Nederlandse ontwerper Rini Scheer.

Alplant kwam voor het eerst in contact met Rini Scheer toen het op zoek was naar een velkop voor zijn nieuwe verreiker. Op deze manier ging de bal aan het rollen. De Antwerpse waterwegen en zeekanalen kampen al geruime tijd met een ernstig probleem: riet in de wadi’s dat moeilijk te verwijderen is. Rini Scheer had al een eerste amfibievoertuig gebouwd en ging dan samen met Alplant rond de tafel zitten om een aangepast model te bouwen om dit probleem aan te pakken.

De Wetfoot

De Wetfoot is eigenlijk ontworpen als een werktuigdrager en is uitgerust met de arm van een graafmachine. Op het CW10-koppelstuk kunnen dan allerhande werktuigen gebouwd worden, zoals een maaikorf, een stronkenfrees of een snoeischaar bijvoorbeeld. De machine van Alplant is voor het ogenblik uitgerust met een maaikorf met een werkbreedte van 4 meter. Al het riet dat vooraan gemaaid is en in de maaikorf komt, wordt vervolgens gelost in een speciaal ontworpen riek aan de achterkant van de Wetfoot. Eens deze vol is, volstaat het om achteruit te rijden tot tegen de berm om de riek te lossen. Om flexibel te zijn bij het lossen is de riek gebouwd op een hoogkipkader zodat er hoog genoeg gelost kan worden. Vervolgens kan de bestuurder verder gaan maaien.

De Wetfoot is uitgerust met een Kubota- viercilinderdieselmotor met een vermogen van 75 pk. Het voertuig rijdt op brede rupsen en kan uiteraard ook drijven en varen. Doordat de constructeur voor verhoogde rupsen koos, kan er eenvoudig door slib gereden worden. Dat blijkt vooral handig te zijn op plaatsen waar het waterpeil net niet hoog genoeg is om met een boot te werken. Bovendien is het handig om te kunnen varen waar het te nat is of de ondergrond niet draagkrachtig genoeg is om met rupsen te werken.

Constructie op maat

Rini Scheer is een klein constructiebedrijf dat de nadruk legt op maatwerk. De Wetfoot is daar een mooi voorbeeld van. De machine werd de afgelopen maanden al uitvoerig in de praktijk getest en de laatste aanpassingen werden ondertussen uitgevoerd. Zo werd bijvoorbeeld de ballast aangepast om echt op water te kunnen varen, rekening houdend met de bewegingen van de arm, de vulling van de maaikorf, maar ook het gewicht dat achteraan op de riek rust. Met de Wetfoot kan nu onder alle omstandigheden gereden worden en kan ook al riet gemaaid worden vanop de berm, voordat het voertuig in het water of het moeras moet. Zo wordt proper werk geleverd in alle omstandigheden.§

Ook interessant voor jou