De Jumbo Master, een veelzijdige en doeltreffende maai-zuigoplossing

12 maart 2024

Naast de bekende opgebouwde maaiarmen met afzuig verkoopt de firma Vandaele Konstruktie uit Oostrozebeke ook de Jumbo Master, een zuigwagen met opgebouwde maaiarm. Deze alles-in-éénoplossing wordt vooral gewaardeerd door loonwerkers die ook bermen maaien, omdat ze hiervoor eender welke standaardtrekker kunnen inzetten. Doordat de maaiarm op de aanhangwagen gebouwd is, kan er zowel links als […]

Naast de bekende opgebouwde maaiarmen met afzuig verkoopt de firma Vandaele Konstruktie uit Oostrozebeke ook de Jumbo Master, een zuigwagen met opgebouwde maaiarm. Deze alles-in-éénoplossing wordt vooral gewaardeerd door loonwerkers die ook bermen maaien, omdat ze hiervoor eender welke standaardtrekker kunnen inzetten. Doordat de maaiarm op de aanhangwagen gebouwd is, kan er zowel links als rechts gemaaid worden.

Een eerste ontwerp, op basis van een zijmaaier, zag het licht in de jaren ’80. Door de jaren heen werd het concept verder ontwikkeld en inmiddels is de derde generatie van de Jumbo Master al een tijdje in productie. Een beproefd concept dat heel wat voordelen biedt voor wie zijn tractor nog voor iets anders wil gebruiken naast het maaien. Niet alleen loonwerkers, maar verschillende openbare besturen zijn al langer overtuigd van dit concept.

Het huidige gamma bestaat uit drie modellen met een capaciteit van 25, 30 en 35 m3. Om het kleinste model aan te drijven volstaat een vermogen van 135 pk, gaande tot 155 pk voor de grootste. Ten opzichte van een opgebouwde maaiarm is het ook een groot verschil. Deze laatste vraagt immers een trekker met steviger chassis, waardoor men in de meeste gevallen uitkomt op een hoger motorvermogen.

De maaiarm, de turbine en de bediening blijven identiek. De geveerde tandemas is in optie verkrijgbaar met stuuras om de wendbaarheid nog verder te vergroten. Deze is snelheidsafhankelijk en wordt elektronisch gestuurd, een stang of een stuurcilinder is niet meer nodig. Ondertussen worden de meeste wagens uitgerust met een K80-trekoog. Luchtremmen zijn ook standaard. De klepelmaaikop heeft een werkbreedte van 1,25 of 1,50 meter. Naast een maaiunit is het mogelijk om een bladzuigbuis te monteren om bladkorven leeg te zuigen en zelfs een handzuigslang behoort tot de opties. Op deze manier kan de combinatie langer ingezet worden na het maaiseizoen. Het risico op verstoppingen blijft beperkt doordat de zuigslang korter is. Dat maakt dat men sneller kan rijden en minder slijtage veroorzaakt. De maai-zuigcombinatie is moeiteloos te bedienen via een elektrohydraulische proportionele joystick. Dankzij de loadsensing-hydrauliek kunnen verschillende bewegingen tegelijk uitgevoerd worden, en de bewegingen van de maaiarm zijn onafhankelijk van het toerental. De hydraulische achterdeur en het lostapijt zorgen ervoor dat het gemaaide gras snel en regelmatig kan worden gelost. Verder is deze combinatie uitgerust met de nodige ledverlichting, signalisatie … en er wordt ook een camera aan de achterkant van de wagen bevestigd om de veiligheid nog verder te verhogen.

In de toekomst zullen dergelijke maaicombinaties waarschijnlijk aan belang winnen. Binnenkort komen er immers nieuwe Europese normen. Het zichtveld vooraan de tractor zal niet meer beperkt mogen worden (door een maaiarm in transportpositie bijvoorbeeld) en er mogen ook geen dode hoeken meer zijn. Dat wordt dus een serieuze uitdaging voor alle constructeurs van dergelijke machines. De Jumbo Master is gehomologeerd voor traag vervoer en geniet een Europese COC-homologatie. Niet onbelangrijk voor een combinatie die naast de Benelux ook in Frankrijk, Portugal, Tsjechië of zelfs Guadeloupe en Martinique al verkocht is.

Geen dure ombouw van de tractor nodig

Een eerste groot voordeel is dat de maaitractor niet omgebouwd hoeft te worden. Tegenwoordig is het een hele klus om een maaiarm op een tractor te plaatsen en de brandstof- en AdBlue- tank te verplaatsen. Op sommige tractoren wordt het op de duur bijna onbegonnen werk. Er kan dus met een standaardtractor gewerkt worden en deze is dan ook meteen vrij voor ander werk voor en na het maaiseizoen: een sterk argument voor loonwerkers. Een tractor met opgebouwde maaiarm is immers niet meer bruikbaar voor landbouwtoepassingen, zelfs als de maaiarm zelf afgebouwd is. Mocht de tractor in panne vallen, dan is het ook eenvoudig om een andere te vinden om verder te maaien.

Links en rechts van de tractor maaien

Een groot bijkomend voordeel van de Jumbo Master is dat er zowel links als rechts van de tractor gemaaid kan worden. Doordat de maaiarm op de dissel van de aanhangwagen geplaatst is, is het mogelijk om de maaiarm over de cabine van de tractor te laten draaien om links te maaien: handig om niet tegen de rijrichting van het verkeer te rijden, zeker bij eenrichtingsverkeer. Rechts bedraagt de reikwijdte 5,70 meter tot het midden van de klepelbak, links is dat 4,70 meter.

Kosteneffeciënte oplossing

Door het feit dat er geen tractor omgebouwd hoeft te worden, gaan ze er bij Vandaele van uit dat de investering in een tractor en een Jumbo Master ongeveer één derde goedkoper is dan dezelfde tractor uitgerust met een maaiarm en afzuigwagen. Dat valt grotendeels te verklaren door de besparing op werkuren en materiaal om een moderne tractor aan te passen om een maaiarm te kunnen dragen. Naast een bijkomend chassis dat merk- en modelspecifiek is, moeten meestal ook brandstof-, AdBlue- en olietank, maar ook allerlei leidingen, spatborden en dergelijke verplaatst of vervangen worden. Daarnaast is het ook mogelijk om de investering te spreiden: een bestaande tractor kan eenvoudig uitgerust worden met een Jumbo Master. Een nieuwe maaiarm op een bestaande tractor bouwen is technisch uiteraard probleemloos haalbaar, maar zal in de praktijk toch niet aanbevolen worden omwille van de te verwachten levensduur van de maaiarm ten opzichte van de tractor.

Naast al deze voordelen blijven de beperkte reikwijdte (5,70 meter aan de rechterkant van de tractor, wat toch al niet weinig is) en de ergonomie de voornaamste nadelen. De bestuurder moet gewoon worden om meestal achter zich te kijken, tenzij hij het maaien op zijn spiegels opvolgt. Het vraagt wat tijd om anders te denken en te kijken dan met een gewone maaiarm. Naargelang het merk en type tractor zal het zicht meer of minder beperkt worden door de achterspatborden bijvoorbeeld. Maar het is zo wel mogelijk om met een kleinere tractor met een kleinere wielbasis te maaien, die wendbaarder zal zijn, maar ook nog altijd beschikt over een voorasvering, bijvoorbeeld.

Ook interessant voor jou