Ariens Zenith E: accumaaien met accu-snelwisselsysteem

27 september 2021

De Ariens Zenith E is volgens de fabrikant zelf de eerste professionele elektrische zitmaaier met accu-snelwisselsysteem. Je kunt er razendsnel vier uur lang zeer nauwkeurig mee maaien. Ook heeft de maaier diverse opties waardoor hij multifunctioneel inzetbaar is. De Ariens Company uit het Amerikaanse Brillion in Wisconsin is in 1933 opgericht door Henry Ariens en […]

De Ariens Zenith E is volgens de fabrikant zelf de eerste professionele elektrische zitmaaier met accu-snelwisselsysteem. Je kunt er razendsnel vier uur lang zeer nauwkeurig mee maaien. Ook heeft de maaier diverse opties waardoor hij multifunctioneel inzetbaar is.

De Ariens Company uit het Amerikaanse Brillion in Wisconsin is in 1933 opgericht door Henry Ariens en het bedrijf is bij ons gekend omwille van zijn zeroturnmaaiers. Ariens-machines zijn op zijn Amerikaans gebouwd: robuust en heel onderhoudsvriendelijk.

Accu-snelwisselsysteem

De standaarduitvoering van de machine heeft vier verwisselbare lithium-ionaccu’s van 56 volt. Zelfs op drie of twee accu’s presteert de Ariens prima, al is de werktijd van de machine dan in verhouding korter. Deze elektrische zitmaaier heeft – voorlopig als enige op de markt – een ‘Quick Swap’ accu-snelwisselsysteem waardoor je accu’s binnen een halve minuut kunt vervangen. Met een volle lading kun je met vier accu’s ongeveer vier uur werken, met twee accu’s dus twee uur na elkaar. Hoe lang je ermee kunt maaien is natuurlijk ook afhankelijk van de rijstijl van de chauffeur, de hoogte van het gras en of er gemulcht wordt. De oplaadtijd met een gewone lader is drie uur per accu, dus 12 uur in totaal. Met een snellader is de oplaadtijd slechts 5,3 uur met vier accu’s. Eén accu levert 4 kWh en krijgt drie jaar garantie. Professionele gebruikers kiezen meestal het model met vier accu’s. De elektrische aandrijving van deze Ariens is overigens gepatenteerd.

Hardstalen maaidek

Het frame van de Ariens Zenith E is gevormd uit dikwandige stalen buizen van vier bij acht centimeter. De machine weegt 583 kilogram, is 2,10 m lang, 1,83 m hoog met rolbeugel en 1,60 m breed. Met zij-uitworp komt de breedte op 1,90 m. Het hardstalen maaidek is 1,52 m breed en 14 cm diep. Dat laatste is vrij uniek in deze klasse. Het staal van het maaidek is vier millimeter dik en bij de stootrand rond de spindel versterkt tot zelfs acht millimeter dikte. De maaihoogte is door een voethendel met instelbare veerondersteuning en maaidekdruk op vijftien hoogtes in te stellen: van 3,8 cm tot 12,7 cm hoogte. Elke mes-elektromotor draait tegen 3.450 toeren en heeft een vermogen van 3,5 kW of 5 pk met een piek tot 10 pk.

Zij- of achterlossend

Bij deze maaier kan ook gekozen worden voor een speciale high- lift messenset voor zware maaiomstandigheden. De diepere rondingen aan de uiteinden van deze messenset creëren voldoende zuigkracht om het maaisel af te voeren. Zodoende blijft er bij vochtige omstandigheden minder maaisel onder het maaidek plakken.

Bijzonder zijn ook de spindels op de aandrijfmotor die ontworpen zijn om grote schokken op te vangen. De lagers van de spindels zijn zeer eenvoudig te vervangen. Bovendien zijn ze beschermd door de ‘messlipfunctie’. Deze voorkomt schade aan de aandrijfmotor door begrenzing van de kracht die naar de motor wordt overgebracht (als een mes bijvoorbeeld een voorwerp raakt). Optioneel kunnen klanten kiezen voor een zij- of achterlossend maaidek of een mulchvariant. Op deze maaier zit vijf jaar garantie of maximaal 1.500 uur draaitijd. Het geluidsniveau van de maaier bedraagt maximaal 80 dB(A).

Goed instelbare stoelen

De maximale snelheid van de Ariens Zenith E is achttien kilometer per uur. Achteruit is dat de helft. De stuurhendels zijn voorzien van een dubbel trillingsdempingssysteem. De maaier heeft een gekeurde rolbeugel en veiligheidsgordels. Daarbij beschikt de maaier over een waarschuwingssysteem als de chauffeur zijn stoel verlaat en het contact van de maaier aan laat. Dit om onnodig energieverbruik te voorkomen. Op het display van de maaier zijn onder meer de laadcapaciteit van de accu’s en eventuele storingcodes te zien.

Begin 2022 komen er overigens nog twee modellen van de Ariens elektrische zitmaaier op de markt: een met een smaller maaidek en een versie met een breder maaidek.

Ook interessant voor jou