Alles van de grote in een compact formaat

8 juni 2021
Christophe Daemen
Christophe Daemen

De Engelse constructeur McConnel is de uitvinder van de maaiarm. Naast de bekende modellen voor grotere tractoren biedt de constructeur ook een gamma compacte maaiarmen die eenvoudig opgebouwd worden op compacttractoren om moeilijk bereikbare plaatsen toch efficiënt te kunnen onderhouden. Deze machines worden door de firma Dabekausen ingevoerd. We gingen begin april een van de […]

De Engelse constructeur McConnel is de uitvinder van de maaiarm. Naast de bekende modellen voor grotere tractoren biedt de constructeur ook een gamma compacte maaiarmen die eenvoudig opgebouwd worden op compacttractoren om moeilijk bereikbare plaatsen toch efficiënt te kunnen onderhouden. Deze machines worden door de firma Dabekausen ingevoerd. We gingen begin april een van de eerste Belgische machines aan het werk bekijken op een werf in Westmalle.

De McConnel PA4830VFR-maaiarm

Deze maaiarm is geschikt voor compacttractoren en wordt in de achterhef van de tractor bevestigd. Op deze manier kan de maaiarm vlot en snel worden aan- en afgekoppeld zodat de tractor ook eenvoudig voor andere werkzaamheden kan worden ingezet. De maaiarm is voorzien van een degelijke driepuntstabilisatie die men eenvoudig kan uitschakelen door middel van één pen, wat bijzonder handig is bij het aan- en afbouwen van de machine. De armmaaier heeft een eigen hydraulisch systeem dat aangedreven wordt via de aftakas van de tractor. De maaier is uitgerust met twee hydraulische pompen, één om de werktuigen aan te drijven en een tweede voor de armbedieningen. De grote olietank met een capaciteit van 90 liter zorgt voor voldoende koeling van de olie en dient tegelijkertijd ook als tegengewicht. Voor het gebruik onder extreme omstandigheden is er bovendien een oliekoeler beschikbaar. Deze koeler zit dan dicht bij het hydraulische systeem achter een beschermrooster. Dat belet dat er opspattend vuil wordt aangetrokken en zorgt ervoor dat er zuivere lucht wordt aangezogen. Verder zitten alle hydraulische componenten beschermd ingebouwd in het frame.

Een uitgekiend armconcept

McConnel onderscheidt zich door de robuuste bouw van de arm, waardoor deze bijzonder geschikt is voor intensief gebruik. Daarbij denken we dan bijvoorbeeld aan hagen snoeien, waar de maaiarm continu in de lucht ‘hangt’. Om het totaalgewicht te beperken maakt de constructeur gebruik van zogenaamd Strenx-staal, dat uitzonderlijk licht en sterk is. De constructeur deed onderzoek naar een betere geometrie van de arm. De arm zelf is hoog en zit centraal achter de tractor waardoor hij zeer dicht en op elke hoogte naast de tractor kan werken. Daarnaast is de arm uitgerust met een dubbel parallellogramsysteem om de stand van het werktuig automatisch aan te passen bij een zijdelingse of voorwaarts-achterwaartse beweging. Bij het ontwerp heeft de constructeur heel wat aandacht besteed aan de integratie van de componenten. Daardoor bevinden er zich geen storende componenten aan de binnenzijde van de maaiarm. Dat maakt het makkelijker om eenvoudiger over obstakels zoals paaltjes, afsluitingen of borden te werken.

Bedieningsgemak voorop

Deze compacte maaiarm wordt standaard uitgerust met een mini-XTC elektro-proportionele bediening, zodat de machine uiterst nauwkeurig te bedienen is. Dankzij het VFR-systeem waarbij de maaiarm naar voor schuift, heeft de bestuurder een uitstekend zicht op het werktuig. McConnel bouwt bovendien het werktuig voor de arm waardoor deze 250° kan draaien. Het is dus bijvoorbeeld perfect mogelijk om een haag aan 3 zijden te snoeien vanuit eenzelfde positie. Dankzij het VFR-systeem kan de arm ook naar achter verschuiven zodat hij achter het achterwiel kan maaien en kan dichtplooien achter het achterwiel tijdens het transport.

Tijdens het werk, en doordat het werktuig tot ver voorbij het achterwiel komt, gedraagt de maaiarm zich heel natuurlijk bij bewegingen van de tractor. Als de tractor bijvoorbeeld weg van de haag stuurt, zal het werktuig zich ook van de haag verplaatsen, in tegenstelling tot ‘gewone’ armmaaiers die achter de tractor werken.

Verder is de machine voorzien van een zweefstand op de maaiarm en op het werktuig. Deze kunnen eenvoudig in- of uitgeschakeld worden via de bediening in de cabine. Een hydraulische obstakelbeveiliging behoort tot de standaarduitrusting.

Ontworpen voor een professioneel gebruik

Deze armmaaier is ontworpen voor een lange levensduur, ook bij een intensief gebruik. De constructie maakt een eenvoudig en snel onderhoud mogelijk. Het betrouwbare, overzichteljk geplaatste hydraulieksysteem en andere onderdelen zijn goed toegankelijk. Vitale bedieningscomponenten worden door een afdekkap goed afgeschermd tegen beschadigingen en weersinvloeden.

McConnel biedt een ruime keuze aan werktuigen en accessoires, met onder meer takkenscharen, klepelmaaiers, cirkelzagen, slagmessenunits, mulchingdecks en onkruidborstels.

De praktijk

We zagen de machine aan het werk bij het inkorten van bamboe die ondertussen sterk verwilderd was. Ondanks de compacte afmetingen biedt deze armmaaier een indrukwekkende werkcapaciteit. De werkradius die tot 4,8 meter gaat en de flexibiliteit maken dat deze maaier in veel situaties de capaciteit van een grote armmaaier kan evenaren. De maaischotels hadden in dit geval geen moeite om deze sterk verwilderde bamboe in te korten. Met de elektro-proportionele bediening in de cabine kan de machine nauwkeurig bediend worden, terwijl het VFR-systeem en het werktuig dat voor de maaiarm hangt voor een goede zichtbaarheid en een comfortabele werkpositie zorgen. Doordat de componenten ingewerkt zijn in de koker van de maaiarm vormen obstakels ook geen probleem meer en is het bijna onmogelijk om bijvoorbeeld hydraulische leidingen te beschadigen.

McConnel

De Engelse constructeur McConnel maakt deel uit van de Alamo- groep, die wereldwijd heel wat fabrieken en merken heeft voor groenonderhoud en bosbouw. McConnel ontwikkelde zowat 85 jaar geleden de eerste maaiarm en ondertussen is het wereldwijd de grootste producent van maaiarmen, met een jaarlijkse productie van 2.500 à 2.800 stuks. Daarnaast biedt de constructeur eenuitzonderlijke keuze aan werktuigen (verschillende takkenscharen, klepelmaaiers, cirkelzagen, slagmessenunits, mulchingdecks,onkruidborstels etc.). Naast de ‘gewone’ maaiarmen werd het aanbod verder aangevuld met een reeks compacte maaiarmen,specifiek ontworpen voor tuinaanleggers en gemeentebesturen.

Ook interessant voor jou