Al fietsend naar de werf…

9 januari 2023
Peter Menten
Helena Menten

Op de GroenTechniek Holland-beurs in september trok Eliet de aandacht met een elektrisch aangedreven versnipperaar op karretje die voor de gelegenheid achter de fiets gehangen werd. Het geheel was ludiek opgezet, maar de versnipperaar op batterijen is wel degelijk in productie. Bij nader inzien lijkt de combinatie elektrische fiets-versnipperaar in stedelijke omgevingen nog niet zo’n […]

Op de GroenTechniek Holland-beurs in september trok Eliet de aandacht met een elektrisch aangedreven versnipperaar op karretje die voor de gelegenheid achter de fiets gehangen werd. Het geheel was ludiek opgezet, maar de versnipperaar op batterijen is wel degelijk in productie. Bij nader inzien lijkt de combinatie elektrische fiets-versnipperaar in stedelijke omgevingen nog niet zo’n verkeerd idee.

Accu in de plaats van benzine

Met de Maestro Country E-Power lanceert Eliet zijn eerste versnipperaar op batterijen voor particulier gebruik. Deze nieuwe variant van de bekende Maestro heeft dezelfde kwaliteiten als een versnipperaar op benzine, maar zonder de nadelen ervan.

De Maestro Country E-Power maakt minder lawaai en stoot geen uitlaatgassen uit. Er is geen brandstofopslag of stroomkabel nodig en het onderhoud is heel beperkt. De Maestro-versnipperaar wordt aangedreven door één of twee 56V-lithiumbatterijen van EGO. Wie al tuingereedschap van EGO heeft, kan uiteraard zijn batterijen in deze versnipperaar gebruiken.

De nieuwe versnipperaar is gebouwd naar het gepatenteerde Eliet Hakbijlprincipe waarbij het hout in de vezelrichting wordt gesneden. Deze manier van versnipperen vraagt minder vermogen en levert kleine, uniforme snippers op die perfect kunnen dienen als mulchlaag voor de bodem of voor het compostvat. Op mechanisch vlak is deze versnipperaar identiek aan de Maestro Country met benzinemotor.

Technische kenmerken

De Maestro Country E-Power is ontwikkeld voor middelgrote tuinen. Hij beschikt over een krachtige gelijkstroommotor (DC) van 3,2 kW waarmee hij alle snoeiafval tot 45 mm dik kan verwerken. De snippers komen netjes in een grote opvangzak van 80 liter terecht. Je kan kiezen tussen twee motorinstellingen. In ECO-modus versnipper je op lager toerental, wat zuiniger is in energieverbruik zodat je dus langer draait op een batterijlading. In TURBO-modus ga je met hogere versnipperfrequentie voor de fijnste snippers en maximale prestatie. In de elektrische motormodule kunnen twee batterijen ingeplugd worden. Uit het brede aanbod EGO-batterijen beveelt Eliet vooral de 5Ah- of 10Ah-batterijen aan.§

Ook interessant voor jou