Air 2G2 laat de bodem op adem komen

17 februari 2022

De Air 2G2 is een machine die tot op een diepte van 30 cm de bodem kan verluchten. Eind september kregen we de kans om met de machine aan de slag te gaan op de Antwerpse Golfschool. Wat op het eerste zicht overkomt als een monster van een machine blijkt in de praktijk een weldaad […]

De Air 2G2 is een machine die tot op een diepte van 30 cm de bodem kan verluchten. Eind september kregen we de kans om met de machine aan de slag te gaan op de Antwerpse Golfschool. Wat op het eerste zicht overkomt als een monster van een machine blijkt in de praktijk een weldaad voor de bodem te zijn. Bijna geruisloos brengt ze lucht in de bodem.

Hoe werkt het?

De Air 2G2 rijdt als een trike op 2 luchtwielen met een centraal stuurwiel. De drie elementen met werkpennen staan ‘tussen de wielen’ waardoor er zowel voor- als achterwaarts kan worden gewerkt en de lagedrukbanden weinig negatief effect op het werkresultaat gaan hebben. De machine wordt gestuurd met een stuurboom waarop tevens de rest van de bediening staat. Om te injecteren rijd je ter plaatse door de stuurhendel naar je toe te trekken: zolang je aan de hendel trekt, blijft de machine rijden. Wanneer je op de plaats bent toegekomen laat je de hendel los en stopt de machine met rijden. Dan kun je via een knop een impuls geven en zal de elektronica de drie elementen laten zakken, de pennen in de grond duwen en een persluchtstroom de grond in blazen. Deze persluchtstroom wordt gemaakt door de tweetraps Ingersoll Rand-compressor die de perslucht tot 12 bar kan samendrukken. Deze wordt aangedreven door een 19 pk sterke Kohler-motor. Bij het werken wordt er tegen circa 7 bar geïnjecteerd. Deze druk kan vanaf de stuurboom geregeld worden in functie van de samenstelling en de staat (hardheid) van de bodem. De machine komt vanzelf naar haar beginpositie terug. Daarna kun je opnieuw verder rijden en dezelfde handeling herhalen. Al wat de bediener moet doen, is de machine verrijden en een impuls geven om te injecteren. De rest doet de elektronica van de Air 2G2 zelf.

De lengte van de pennen beïnvloedt hoe diep je kunt gaan. Het vraagt wel wat tijd en werk om deze te vervangen. De pennen die we gebruikten, waren 30 cm lang. Daarbij mag je rekenen dat het effect van de ingespoten lucht nog eens 5 centimeter onder dat niveau ‘werkt’. De werkdiepte kan nog geregeld worden door de aanslag aan de cilinders van de voeten te verzetten, met andere woorden door de cilinder hoger te zetten in zijn houder.

Zoals we hierboven zegden, waren we met de Air 2G2 aan de slag op de Antwerpse Golfschool in Hemiksem. We vroegen eigenaar en greenkeeper Kris Van Ingelgem naar zijn bevindingen over deze techniek. GreenTechPower: ‘Met welke reden zou je dieper of ondieper gaan?’ Kris Van Ingelgem (op 27 september 2021): ‘Je moet eerst uitzoeken waar de storende laag zit. Dus eerst met een penetrometer vaststellen op welke diepte die laag zit en daar zeker doorheen gaan. Als je gaat vertidraineren, dan breng je ook een pin in de grond waardoor je gaat wrikken, lucht in de grond brengen en zo de structuur verbeteren. Nu breng je ook lucht in de bodem, maar dan wel in probleemgebieden waar je echt anaerobe toestanden hebt. Bijvoorbeeld door een overberegening, door een neerslag van sulfaten, waardoor je met een soort ‘black layer’ zit. Dat ga je met deze manier van werken wel sneller kunnen omkeren, denk ik.’

Vier weken later contacteerden we Kris opnieuw … Kris (op 2 november 2021): ‘De demo met de Air 2G2 heeft geen zichtbare resultaten op de grasmat opgeleverd, maar ik verwacht ook niet dat je dit kan zien. Je zal dit in de eerste plaats merken aan een betere waterhuishouding en ik moet zeggen dat ik verwacht had dat op Green 1 een plas zou staan na de hevige regenval van zondag. Dat was dus niet het geval. Je kan dus stellen dat het zeker zijn effect heeft gehad, ook op de tee nummer 2: die is duidelijk ‘zachter’ geworden. Hoe lang dit effect zal blijven, kan ik niet voorspellen.’

Wat heeft de Air 2G2 in petto?

 • De machine heeft een werkbreedte van 1,80 m, dus klaar om stevig wat oppervlakte te doen. In het pakket zit ook nog een aparte pin die je kunt gebruiken in zones waar je met de machine niet bij kunt omdat ze bijvoorbeeld te klein zijn, te oneffen of omdat er water op staat en je geen verdere schade wilt veroorzaken. Die wordt met een aparte drukluchtleiding op de machine aangekoppeld. De fabrikant voorziet ook om in de toekomst nog slickbanden aan te bieden om zo weinig mogelijk spoorvorming te creëren in delicate situaties.
 • Vooruit-/achteruitrijden doe je door het stuur naar voor of achter te klikken, de bediening van de machine gebeurt met de knopjes die op het stuur gegroepeerd staan.
 • De druk van het vat wordt apart van de injectiedruk ingesteld.
 • De injectiepinnen staan op 90 cm van elkaar. Als er dan in een volgende werkgang gereden wordt, rijdt deze ook op 90 cm afstand van de vorige. Dus elke pin bewerkt een cirkel van plusminus 90 cm. Om te weten waar er gereden werd, geeft de fabrikant ook een aantal vlaggetjes mee om een duidelijke afbakening te kunnen maken.
 • Het effect van de injectie werkt veel ruimer dan de diameter van het plateau. Dit laatste dient voornamelijk als aandrukschijf om de graszode op haar plaats te houden als de lucht geïnjecteerd wordt.
 • Standaard zit er bij de Air 2G2 een volledige gereedschapsset met de nodige injectiepennen. De fabrikant werkt met pennen in 7 duim van 17,5 of 30 cm en in 6 duim van 15,25 tot 23 cm. Opvallend bij deze van oorsprong Amerikaanse machine is dat er een complete toolbox bij is waarin elke sleutel voor elk boutje aan de machine voorzien is. Completer kan het niet. Er zijn zelfs nog schakeltjes voor de riemoverbrenging van de motor naar de compressor. Loctite … met deze machine kun je het terrein op zonder een extra sleutelbak.
 • De machine is hydraulisch aangedreven en kan ook in neutraal gezet worden om ze te trekken in geval van nood.

De Air 2G2 helpt met:

 • Het verluchten van de verdichting: de luchtinjectie breekt harde grondlagen zonder dat de doorworteling van de grasmat wordt verstoord.
 • Het poreuzer maken van de bodem: zijdelingse luchtinjecties vergroten de poriënruimte en bevorderen een snellere drainage en wortelontwikkeling. De persluchtstroom breekt onmiddellijk door verdichte grond en brengt lucht naar verstikkende wortels.
 • Een verbeterde beluchting van de bodem: ze brengt zuurstof naar binnen en duwt CO2 en andere anaerobe gassen naar buiten.
 • Het onmiddellijke verluchten van de bodem.
 • Het continu bespeelbaar houden van het terrein: de gazons, sportvelden en golfbanen zijn direct na de behandeling weer klaar voor gebruik.
 • Het verbeteren van de waterafvoer bovenop het terrein

Ook interessant voor jou