5DF PLATFORM MY24 – NIEUWSTE TECHNOLOGISCHE UPDATES VOOR DE SMALSPOOR PLATFORMMODELLEN VAN DEUTZ-FAHR

4 maart 2024

Twee jaar na de succesvolle lancering, vernieuwt DEUTZ-FAHR de gewaardeerde 5 DF platformserie en levert hiermee extra nieuwe en hightech functies om de wendbaarheid, productiviteit en het comfort van de bestuurder te verhogen. De 5 DF-platform MY24-modellen bieden een pakket opties die normaal gesproken alleen te vinden zijn op de high-specs cabineversies. Naast de volledig […]

Twee jaar na de succesvolle lancering, vernieuwt DEUTZ-FAHR de gewaardeerde 5 DF platformserie en levert hiermee extra nieuwe en hightech functies om de wendbaarheid, productiviteit en het comfort van de bestuurder te verhogen. De 5 DF-platform MY24-modellen bieden een pakket opties die normaal gesproken alleen te vinden zijn op de high-specs cabineversies.

Naast de volledig mechanische configuratie, die eenvoud en gebruiksgemak combineert met hoge prestaties, biedt de Model Year 24 een reeks nieuwe opties:

  • FARMotion 35 en 45 motoren gecertificeerd voor HVO (waterstofbehandelde plantaardige olie)
  • Nieuwe transmissie met:
    • Powershuttle: richtingverandering zonder rijkoppeling
    • SenseClutch: 5 instellingen van snelheid en van richting verandering
    • Stop&Go: mogelijkheid om de tractor te stoppen en opnieuw weg te rijden door alleen de rempedalen te gebruiken zonder de koppeling te bedienen
    • ComfortClutch, mogelijkheid om de rijkoppeling in te schakelen door op een knop op de versnellingshendel te drukken.
    • HML 3-powershift stappen: 45 mechanische versnellingen vooruit en 45 mechanische versnellingen achteruit
  • Onafhankelijke voorasvering met adaptieve demping, actieve zelfuitlijning, antiduik-, antirolfunctie en DTC (differentiële tractieregeling)
  • Volledig geïntegreerde front-PTO en hefinrichting voor met 2100 kg hefvermogen.
  • Elektronisch geregelde hefinrichting achter met dansonderdrukking en externe bedieningselementen op de achterspatborden
  • Hydraulische trekstang rechts en hydraulische stabilisatoren met de mogelijkheid om ze af te stellen met de externe bedieningselementen op de achterspatborden
  • Tot 10 hydraulische aansluitingen achter en 4 in het midden gemonteerde, hydraulische koppelingen
  • Stroomverdeler voor gelijktijdig gebruik van hef- en hydraulische ventielen achteraan
  • Luchtgeveerde bestuurdersstoel
  • SDF Fleet Management

De 5 DF platformfamilie bestaat uit vijf modellen, met vermogens van 91 tot 116 pk. Er zijn verschillende keuzes aan transmissie-uitrustingen beschikbaar, variërend van een eenvoudige, volledig mechanische 12+12 transmissie  tot de geavanceerde 45+45 transmissie met PowerShuttle en HML 3-staps Powershift. De grote configureerbaarheid van de 5 DF-platformserie wordt zelfs bevestigd door de brede selectie bandenmaten die beschikbaar zijn, waardoor de trekker in breedte en hoogte kan verschillen. Afhankelijk van de bandenmaat zijn er twee platformhoogtes beschikbaar om beter op de wielen aan te sluiten en tegelijkertijd de trekkerhoogte zo laag mogelijk te houden (de minimale spatbordhoogte is slechts 1,18 m), waardoor de 5 DF-trekkers perfect zijn voor werk in boomgaarden met lage takken of lage gebouwen.

Ongeacht de grootte is het platform altijd bevestigd op 4 Hydro Silent-Blocks. De nieuwe platformserie 5DF is ook zeer veilig voor de bestuurder, dankzij de neerklapbare rolbeugel vooraan, de perfecte gewichtsverdeling, het ideale evenwicht tussen een laag zwaartepunt en een grote bodemvrijheid en geavanceerde, technische oplossingen zoals schijfremmen op alle 4 wielen.

De nieuwe FARMotion 35 en 45 motoren zorgen voor maximale prestaties van de DEUTZ-FAHR 5 DF-serie platformtractoren. De buitengewone compactheid van de gebruikte systemen voor uitlaatgasnabehandeling die op een slimme manier in het profiel van het voertuig zijn ingebouwd, hebben de tractoren dezelfde buitenafmetingen behouden die de vorige generatie zo populair heeft gemaakt bij gebruikers over de hele wereld.

Er zijn nieuwe technologische oplossingen aangebracht om te voldoen aan de emissienorm van Stage V en het vermogen en het koppel van de hele motorserie zijn verhoogd. De FARMotion 35 en 45 kunnen op alternatieve brandstoffen rijden, omdat ze officieel zijn gecertificeerd voor HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). 5 DF-platform-trekkers zijn daarom klaar om de uitdagingen van de landbouw van morgen aan te gaan, zoals het vergroten van de milieuduurzaamheid door CO2-reductie.

Efficiëntie, configureerbaarheid en veelzijdigheid waren de belangrijkste doelstellingen van de ingenieurs van DEUTZ-FAHR die de transmissies voor de 5 DF-serie hebben ontwikkeld. De aangeboden configuraties variëren van een versie met 4 versnellingen met 3 schakelgroepen en gesynchroniseerde omkeerinrichting tot een versie met 5 versnellingen met 3 schakelgroepen en HML 3 Powershiftverhoudingen voor een totaal van 45+45 versnellingen. Hoewel alle versies een topsnelheid van 40 km/u kunnen halen, beschikken de varianten met 5 versnellingen ook over de OverSpeed-functie, waarmee de tractor de maximaal toegestane snelheid op de weg kan rijden bij een lager, zuiniger motortoerental. Alle versies zijn standaard uitgerust met een kruipversnelling voor het werken bij zeer lage rijsnelheden (vanaf 187 meter per uur) bij maximaal motortoerental.

Aangeboden met de universele 540 tpm en 540 ECO-toerentalmodi, wordt de aftakas standaard geleverd met een praktische, mechanisch ingeschakelde koppeling, terwijl de proportionele, elektrohydraulische inschakeling beschikbaar is als optie. Optioneel zijn nog steeds de 1000 tpm- en wegafhankelijke aftakas en uiterst praktische, snel verwisselbare uitgaande assen verkrijgbaar.

Het hydraulische systeem van de nieuwe serie 5 DF met platform is zeer flexibel te configureren. Met een dubbelpomps hydraulisch systeem tot 68 l/min kunnen alle mogelijke werktuigen worden gebruikt. Alle versies zijn ook standaard uitgerust met een afzonderlijk hydraulisch circuit voor de stuurinrichting en de hulpvoorzieningen voor een soepel sturen en moeiteloos manoeuvreren, zelfs met de motor op stationair toerental en terwijl de hefinrichting in gebruik is. Tot 10 hydraulische aansluitingen achteraan zijn verkrijgbaar met verschillende werkingsmodi en optionele doorstroomregelaar. Alle versies zijn standaard uitgerust met een drukloze retour om doeltreffend te kunnen werken met werktuigen met hydraulische motoren. Er zijn 4 extra hydraulische koppelingen beschikbaar in de middenpositie voor eenvoudige aansluiting van frontwerktuigen.

De krachtige hefinrichting achter heeft een hefvermogen van maximaal 3940 kg. Met MY24 hebben de ingenieurs van DEUTZ-FAHR de technologie van de 5 DF-cabine naar de platformversie gebracht: De elektronische hefinrichting achter is nu als optie verkrijgbaar. Naast een bredere instelmogelijkheid (daalsnelheid, maximale hefhoogte) is de elektronische achterhef nog comfortabeler te bedienen dankzij een omhoog-omlaag knop. Bovendien is de elektronische hefinrichting achter op het 5 DF-platform standaard uitgerust met een dansonderdrukkingssysteem. Dit systeem vermindert de schokbelasting, waardoor het comfort toeneemt en de trekker onderdelen minder worden belast bij het rijden op de weg met aangekoppelde werktuigen.

De vooras heeft een grote maximale stuuruitslag voor uitstekende wendbaarheid en is standaard uitgerust met natte schijfremmen voor superieure actieve veiligheid onder alle werkomstandigheden. De 100% vergrendelbare differentieelblokkering en het 4WD-systeem worden met een simpele druk op de knop in- en uitgeschakeld. Het 5 DF-platform is uniek in zijn segment en kan worden uitgerust met onafhankelijke voorasvering die het comfort en de veiligheid van de bestuurder verhoogt dankzij de adaptieve demping, actieve zelf nivellering, anti-duik en anti-rol functies. De onafhankelijke voorasvering is ook voorzien van een DTC-differentieelblokkering die samen met de Auto 4WD zorgt voor de beste trekkracht.

5 DF-platform MY24 beschikt ook over de CTM-verbinding die alle SDF Fleet Management functies ontsluit, zodat alle rij-informatie en real-time positie van de trekker op de laptop of smartphone beschikbaar is.

Ook interessant voor jou