Gehl VT320: ‘Let the beast go!

11 maart 2021
Peter Menten
Peter Menten en Helena Menten

Gehl is een Amerikaans merk van wiel- en rupsladers dat in 1973 voor het eerst naar West-Europa kwam. In 1997 nam het bedrijf de aandelen van Mustang over, ook een legendarische constructeur van skidsteerladers in de USA. Sinds 2008 is Gehl voor 100% een dochter van de Franse Manitou-groep. Reden genoeg om uiteindelijk kennis te […]

Gehl is een Amerikaans merk van wiel- en rupsladers dat in 1973 voor het eerst naar West-Europa kwam. In 1997 nam het bedrijf de aandelen van Mustang over, ook een legendarische constructeur van skidsteerladers in de USA. Sinds 2008 is Gehl voor 100% een dochter van de Franse Manitou-groep. Reden genoeg om uiteindelijk kennis te maken met de gele Manitou. Om de stier stevig bij de horens te vatten kozen we meteen voor de VT320-rupslader, de grootste uit de reeks.

We hadden een aardig plan voor hem voorzien: een veldweg afschrapen en nivelleren, tussendoor een modderbad nemen om erna nog een andere veldweg te verharden. Bij wijze van ultieme test op kracht en stabiliteit lieten we de 116 pk nog eens voluit gaan in het aftoppen en vlak maken van een hoop grond.

‘Tientallen van deze Gehls, vaak nog onder de legendarische benaming Mustang, draaien in de havens voor het lossen vanschepen. Ze worden in het schip geladen om de bulkgoederen in het binnenruim op te scheppen op de plaatsen waar de overslagkraan niet bij kan.’

On the go

De machine starten heeft al iets op zich: armleuningen annex veiligheidsbeugel dichtleggen, contactsleutel naar rechts en de Deutz TD 3.6 Tier IV-motor slaat onmiddellijk aan, zelfs bij de mintemperaturen die we onlangs hadden. Met een warm, zoemend geluid pompt hij de olie rond en worden de tracks opgespannen. Een beetje gas bijgeven met de potentiometer aan de rechterkant en je voelt zo het Mustang-DNA uit de machine naar boven komen. De elektrohydraulische handrem afdrukken en de VT is klaar voor actie. Rijden is poepsimpel en gebeurt met een joystick die met de linkerhand wordt bediend. Het pookje naar links of rechts klikken is om de rijrichting te bepalen, voor- of achteruitrijden gebeurt door datzelfde pookje naar voor of achter te bewegen. Alles wijst zichzelf uit.

De bediening van de bak – heffen en zakken – gebeurt met de rechterjoystick. Eens de machine loopt wat gas bijgeven met het mechanische voetpedaal in de cabine en naar keuze kunnen we naar de maximumsnelheid van 8,6 of 12,6 km/u gaan. Op de 45 cm brede tracks en met een leeggewicht van 5.352 kg heeft deze VT een gronddruk van amper 0,36 kg/cm2, en dat zie je ook in deze natte omstandigheden.

De enige weg is vooruit want achteruitkijken is hier niet echt een optie, daarvoor is de achterkant van de machine te hoog. Vertrouwen op het beeld dat de camera achter de machine maakt, vraagt wat gewenning maar blijkt achteraf net heel ontspannen te werken.

Wat zit erin in de VT320?

Onder de snel kantelbare cabine zit het technische hart van de VT320. De motor ligt in de rijrichting in de machine. Door twee bouten vooraan in de cabine los te schroeven kunnen we deze laatste kantelen en krijgen we zicht op wat er allemaal onder zit: een brandstoftank van 120 liter, het uiteinde van de motor met daarop een reductiekast met oliepompen en enkele ventielblokken.

VT staat voor ‘vertical lift’ en dat zorgt voor meer bereik tot op de volledige hoogte. Dankzij de speciale kinematiek van de laadarm kan deze over het hele heftraject stabieler werken. Door de lading gedurende heel het traject dichter bij de machine te houden blijft de hefcapaciteit tot helemaal bovenaan groter dan bij een standaard kinematiek. Dat is nuttig voor toepassingen zoals laden of stapelen op grote hoogte.

Ideal Trax is een systeem dat automatisch de rupsen opspant. De spanning van de tracks wordt iedere keer bijgesteld als de motor start en ontspannen als de motor wordt stilgelegd. Door dit systeem is het vervangen van een rups ook kinderspel. De rups rijdt steeds op de ideale spanning waardoor de levensduur zal toenemen.

Ideal Access is in combinatie met de dubbel gevouwen voorruit een patent van Gehl. ‘Ideal Access’ is natuurlijk relatief bij dit soort machines omdat er steeds over de bak moet worden ingestapt.
Het achterpaneel van de machine kan opendraaien waardoor de motor makkelijk bereikbaar is voor onderhoud.

Waarom deze machine in plaats van een wiellader?

In combinatie met een (lasergestuurd) nivelleerblad is de rupslader een ideale machine om te nivelleren of grond te verzetten. Niet alleen omwille van de tractie, maar ook vanwege
de stabiliteit.

Een andere sterk punt is het VT of de verticale hefkinematiek die ervoor zorgt dat de machine op de hoogste stand een even stabiel bereik heeft als onderin. Dat maakt ze bijzonder geschikt om te laden of te stapelen. De maximale hoogte van het scharnierpunt van de bak tot de grond ligt op 3,30 m. Dat maakt dat een aanhangwagen makkelijk kan worden geladen.

Een hoop bulkmateriaal zoals grond of steenslag openwerken is kinderspel met de VT, de machine heeft kracht genoeg om de hoop voor zich uit te duwen. De bak is 213 cm breed, de machine meet 177 cm aan de buitenkant van de rupsen.

Toch minpunten?

De mechanische snelkoppeling van de bak en hulpstukken vonden we niet zo handig. Gehl biedt ook een hydraulische vergrendeling aan, een optie die we zeker aanbevelen.

Gehl is de laatste jaren meer en meer het accent gaan leggen op de rupsladers. We vroegen een woordje toelichting aan Filip Andries, Sales Manager van Manitou Benelux.

GreenTechPower: ‘We merken dat het gamma rupsladers bij Gehl sterk werd uitgebreid. Wat is daar de reden voor?’

Filip Andries: ‘Op de markt van schrank- en rupsladers, die zich hoofdzakelijk in de VS situeert, is het aandeel rupsladers ondertussen een stuk groter geworden dan dat van de schrankladers omdat een rupslader veel meer mogelijkheden biedt. Een rupslader kan immers ook ingezet worden op ruw of onverhard terrein en is veel stabieler.’

GTP: ‘Wie viseren jullie in België als doelgroep(en) met deze machine?’

Andries: ‘Het is op zich een relatief kleine markt, maar we denken aan gebruikers die vooral actief zijn in landscaping – in combinatie met een nivelleerblad bijvoorbeeld – en aan bosbouwers voor de ruwterrein-capaciteiten.’

GTP: ‘Deze machine wordt in Amerika gebouwd. Moeten we ons zorgen maken over de levertijden?’

Andries: ‘Helemaal niet! We voeren de machines voor de Europese markt in via Zeebrugge. Daar hebben we permanent een voorraad staan van zowat 500 machines die na een PDI- proces (aanpassing van het product aan de vraag van de klant) onmiddellijk via ons dealernetwerk geleverd kunnen worden. Trouwens, de demomachine die jullie getest hebben, is ook te koop en onmiddellijk leverbaar.’

Ook interessant voor jou