Minder goed resultaat met de opname van voedingstoffen op je perceel ?

29 januari 2024
Minder goed resultaat met de opname van voedingstoffen op je perceel ?

Heb je doorheen het seizoen een minder goed resultaat gehad met de opname van voedingstoffen op je perceel dan kan dat aan twee factoren liggen (storende laag en bodemstructuur). Tijdens de wintermaanden is het ideaal om te meten wat er gaande is in de bodem.

Twee mogelijke oorzaken  
>>>  bodemstructuur 
>>> of storende laag  

Tijdens de wintermaanden is het ideaal om te meten wat er gaande is in de bodem. Er zijn twee courante metingen:

  1. Bodemanalyse (bodemkwaliteit):

De winter is het ideale moment om een bodemstaal te nemen. De (gras)plant is dan in rust, neemt weinig voedingsstoffen op en geeft dus op deze manier een actuele weergave van de beschikbare voedingsstoffen in de bodem. Bodemstalen nemen in de winter geeft je dan voldoende tijd om de resultaten van het labo te evalueren en een bemestingsplan op te maken. 

  • Penetrometer (meten van storende lagen):

Dit eenvoudige gereedschap bepaalt de mate van grondverdichting. Dit is een T-vormig toestel voorzien van een drukmeter die de waarde in ‘bar’ aangeeft. Het doel is om storende lagen op te sporen zodat we de juiste beluchtingsmethode kunnen inzetten om deze storende lagen te gaan opheffen. Een verdichting van meer dan 20 bar is niet wenselijk, want wortels kunnen dan zeer moeilijk penetreren in de bodem. Bovendien is een tekort aan zuurstof in de bodem problematisch voor zowel waterinfiltratie als voor opname van voedingsstoffen. 

Nicolas De Schutter

Nicolas De Schutter is oprichter-eigenaar van NDS Green Solutions uit Rumst.

Deze startende éénmanszaak richt zich als consultant op gazonproblematieken voor particulieren en als ervaren greenkeeper naar het onderhoud van golfbanen.

Dankzij zijn internationale studies ‘Golfcourse Management’ en zijn 20 jaar ervaring met verscheidene bodem- en grastypes is hij de aangewezen persoon voor het tijdelijk onderhoud van golfbanen. 

Zijn vakkundigheid als 'grasdokter' maken hem een deskundig aanspreekpunt voor onder meer de ontleding van bodemanalyses, het pesticidenvrij beheer van grasvelden en het gezond maken van de bodem met het oog op droogteresistentie.

Nicolas werd in 2019 genomineerd voor 'greenkeeper of the year' en wordt in de sector aanzien als 'greenfluencer'.

Ook interessant voor jou