Zo kan je zelf helpen tegen aanhoudende droogte: gebruik duurzame oplossingen van groensector tegen waterschaarste

10 augustus 2022

De aanhoudende droogte zorgt voor veel miserie, maar hoe kan jij zelf je steentje bijdragen aan een oplossing? Door zo weinig mogelijk water te gebruiken, maar je tuin heeft natuurlijk ook water nodig om niet dor te worden. Dankzij slimme oplossingen van de groensector, die jij en professionals eind september kunnen bewonderen in de Gentse […]

De aanhoudende droogte zorgt voor veel miserie, maar hoe kan jij zelf je steentje bijdragen aan een oplossing? Door zo weinig mogelijk water te gebruiken, maar je tuin heeft natuurlijk ook water nodig om niet dor te worden. Dankzij slimme oplossingen van de groensector, die jij en professionals eind september kunnen bewonderen in de Gentse vakbeurs Green, kunnen privétuintjes blijven floreren. 

Vlamingen zijn verknocht aan hun tuin. Dat zien we ook aan de oppervlakte: private tuinen beslaan naar schatting 8 procent van de totale ruimte in Vlaanderen. Die tuinen bestaan uit twee grote aspecten: groen en beton.

Door het beton warmt de omgeving nog meer op en als al die tuintjes ten tijde van hittegolven en waterschaarste water moeten krijgen, terwijl landbouwers hun akkers amper mogen of kunnen besproeien, komen we collectief in de problemen.

“Ik word zenuwachtig van de pompende sproeiers die volgroeide gazonnetjes bewateren, terwijl boeren hun gewassen amper nat mogen houden”, zegt Jeroen Arnouts, Head of Event van Easyfairs, organisator van de expositie Green. “Er bestaan tegenwoordig veel vernieuwende, duurzame oplossingen en die moeten we ten volle benutten.”

Groensector biedt oplossingen

Daarom speelt de groensector een belangrijke rol om particulieren aan te zetten om hun tuinen op de juiste manier te vergroenen. Op de juiste manier wil zeggen: mensen ontraden om grote terrassen of opritten van steen of beton aan te leggen, en in de plaats daarvan een alternatief aanbieden.

“Die alternatieven, zoals grasdallen, grasbetontegels, open verhardingen met losse steentjes en halfopen verhardingen met poreuze voegen of stenen … zijn eind september te bewonderen op de vakbeurs Green”, vertelt Arnouts.

Ontdek natuurlijke verkoeling op expositie Green

“Ook de juiste bomen en struiken in je tuin zorgen voor een natuurlijke verkoeling en vertragen verdamping van water uit dorstige gazons. Ze verhogen het vochtgehalte in de tuin en zorgen zo op een natuurlijke manier zonder sproeiers voor een groenere gazon. Je kan er zelf ook van genieten door de natuurlijke schaduw die ze jou bieden.”

De bovengenoemde duurzame innovaties, bomen en planten kunnen tuinaannemers en -architecten, groendiensten, tuincentra en retailers op 25, 26 en 27 september 2022 terugvinden bij maar liefst 220 exposanten tijdens Green in Flanders Expo in Gent.

Ook interessant voor jou