XPower op maaiarm voor elektrische onkruidbestrijding op moeilijk bereikbare plaatsen

Enkele jaren geleden stelde fabrikant Zasso een eerste oplossing voor om onkruid elektrisch te bestrijden. Beetje bij beetje werd het gamma verder aangevuld en onlangs werd een oplossing op een maaiarm voorgesteld. Deze oplossing is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen CNH Industrial, en meer bepaald AgXtend, en Group Verschueren die een bestaande maaiarm […]

17 oktober 2023
Christophe Daemen
Christophe Daemen en Group Verschueren

Enkele jaren geleden stelde fabrikant Zasso een eerste oplossing voor om onkruid elektrisch te bestrijden. Beetje bij beetje werd het gamma verder aangevuld en onlangs werd een oplossing op een maaiarm voorgesteld. Deze oplossing is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen CNH Industrial, en meer bepaald AgXtend, en Group Verschueren die een bestaande maaiarm van eigen bouw verder aanpaste om deze XPower er veilig op te bouwen.

Nieuwe uitdagingen rond onkruidbestrijding

De fytoproducten liggen al geruime tijd onder vuur. Glyfosaat mag al op veel plaatsen niet meer gebruikt worden en nieuwe actieve stoffen komen al lang niet meer op de markt. De zoektocht naar alternatieven is al geruime tijd aan de gang. Naast mechanische oplossingen zoals vegen en onkruidborstels werkten de fabrikanten aan oplossingen op basis van heet water, hete lucht, infrarood … Het grootste probleem bij deze technieken is dat er zo goed als geen langdurig effect te zien is omdat de wortels van de verschillende onkruiden niet (voldoende) geraakt zijn. De werking van de XPower is vergelijkbaar met deze van een chemische bestrijding omdat beide systemisch werken, tot diep in de wortels.

De XPower

De XPower bestaat uit een hoogspanningstransformator – ook voedingseenheid genoemd – aangedreven door de aftakas van de tractor en een applicator (hulpstuk) met elektroden die in contact komen met de plant. De chlorophyl van de plant wordt direct beschadigd als deze in contact komt met de applicator. De cellen in blad, stengels en wortels worden deels vernietigd en sterven dus af. Vervolgens zal de sapstroom in de plant stoppen en het onkruid zal snel uitdrogen en verwelken.

Om efficiënt te kunnen werken zal de toepassing best plaatsvinden op jonge plantjes, met niet te veel begroeiing en dus een lage biomassa per vierkante meter. Om zo effectief mogelijk te werken zullen de plantjes best zo min mogelijk over elkaar hangen en zal er ook tegen een lage snelheid gereden worden. Er moet ook steeds een optimaal contact zijn tussen de elektroden en de planten. Daarnaast is het belangrijk dat er niet te veel vocht in de bovenlaag van de bodem zit.

Deze elektrische onkruidbestrijding heeft als voordeel dat de werking tot diep in de wortels gaat en dat er geen residu achtergelaten wordt in de bodem of op de plantjes. De onkruiden worden enkel gestreken, er is dus geen bodembewerking nodig. Op vlak van milieu zit het voordeel erin dat er geen chemie nodig is: enkel de brandstof voor de trekker. Om voldoende effectiviteit te garanderen zijn meerdere behandelingen nodig, in functie van de aanwezige flora. Voor de XPower werd een handige lijst ontwikkeld met advies over het aantal behandelingen om de aanwezige onkruiden onder controle te houden.

De XPA- of maaiarm-uitvoering van de XPower heeft een vermogen van 36 kW en genereert een stroom van 8.000 V. De werkbreedte bedraagt 1,20 meter en de rijsnelheid varieert tussen 1 en maximaal 5 km/u, in functie van de begroeiing. Om de veiligheid van de combinatie te garanderen wordt een aarding achter de applicator voorzien. Om de veiligheid voor omstaanders te garanderen moet een veiligheidszone van 3 meter rond de machine gerespecteerd worden. Volgens testen uitgevoerd door Zasso, dat de XPower ontwikkelde, heeft de elektrische onkruidbestrijding geen tot weinig invloed op het bodemleven.

Bestaande maaiarm aangepast

De bestaande maaiarm van Verschueren heeft een reikwijdte tot 6,3 meter (of 7,5 meter met telescoop) en kan zowel links als rechts van de tractor gebruikt worden. De opbouw is volledig geïntegreerd in het onderstel van de tractor en voorzien van een stabilisatiesysteem. Dit ontwerp is geschikt voor tractoren met een vermogen vanaf 200 pk. De maaiarm beschikt over een elektrische proportionele bediening die ook een aantal automatische functies biedt, zoals bijvoorbeeld een automatisch bodemvolgend systeem en een 360° draaibare kop. Om de XPower in alle veiligheid te kunnen gebruiken zijn een heleboel veiligheidsfuncties ingebouwd. Zo moet de looprol van de XPower de grond raken om te kunnen werken. Hiervoor werden twee weegcellen ingebouwd in de rol. Vermelden we verder nog dat deze maaiarm eenvoudig gebruikt kan worden om te maaien door de XPower-unit af te bouwen en een klepelmaaier met of zonder afzuiging in de plaats te zetten. De volledige combinatie is CE-gekeurd.

Waarom op een maaiarm?

De XPower werd eerst voor landbouwtoepassingen ingezet en vervolgens werd ook de XPU voorgesteld, een ‘stedelijke’ uitvoering. Deze compacte combinatie met smalspoor geeft voldoening op verhardingen, parkings, begraafplaatsen of langs wegen, maar vrij snel kwam ook de vraag om onkruiden op moeilijk bereikbare plaatsen te kunnen behandelen. Zoals bijvoorbeeld over vangrails, op bermen enzovoort. De snelle opmars van de Japanse duizendknoop, een invasieve plant die een specifieke aanpak vergt, speelde sterk mee in de ontwikkeling van een dergelijke flexibele oplossing.

Ondertussen verkocht Group Verschueren al drie maaiarmen met de XPA-uitvoering van de XPower in België, waarvan twee machines bij dezelfde aannemer.

 

Ook interessant voor jou