Tuindealers tevreden dat ze kunnen openen.

3 november 2020

Brussel, 2 november april 2020 – De sector van de tuinmachines, bij monde van Fedagrim, reageert tevreden dat ze tijdens deze lockdownperiode wel open mogen blijven. De vorige keer werden de DHZ-zaken (doe-het-zelf) beperkt tot enkel deze met een algemeen bouwassortiment. Door deze bepaling te laten vallen in het nieuwe ministerieel besluit, kunnen ook de […]

Brussel, 2 november april 2020 – De sector van de tuinmachines, bij monde van Fedagrim, reageert tevreden dat ze tijdens deze lockdownperiode wel open mogen blijven. De vorige keer werden de DHZ-zaken (doe-het-zelf) beperkt tot enkel deze met een algemeen bouwassortiment. Door deze bepaling te laten vallen in het nieuwe ministerieel besluit, kunnen ook de gespecialiseerde winkels met een DHZ-aanbod zoals tuinmateriaal of verf, deze keer wel open blijven.

Gracienne Geenens, verkoopsdirecteur van de Belgische fabrikant Eliet en voorzitter van de groep Tuin en Groene Zones van Fedagrim reageert opgelucht. “Het is nu een belangrijke verkoopperiode van tuinmateriaal voor herfstwerkzaamheden zoals kettingzagen, houthakselaars of zaaimachines. Ik ben tevreden dat er rekening is gehouden met onze bezorgdheden die we geuit hebben tijdens de vorige lockdown-periode. De detailhandel in grasmaaimachines is een subklasse van de NACE-code 47.525; ‘de ondernemingen die materiaal en gereedschap voor doe-het-zelvers verkopen’. De vorige keer waren de DHZ-winkels enkel beperkt tot DHZ met bouwmaterialen. Voor ons maar ook voor de gespecialiseerde verfwinkels is dit een opluchting.”

Ook Joost Vandesteene, van importeur Vanometaal en vice-voorziter van Fedagrim, is verheugd. “De vorige keer was er veel verwarring en frustratie dat niet-gespecialiseerde winkels wel tuinmachines mochten verkopen en wij niet. Nu zien we dat het MB expliciet verwijst naar een ‘geharmoniseerd speelveld’ en dat de winkels ‘enkel materialen mogen verkopen om werken uit te voeren in huis of in de tuin’. Vanzelfsprekend raden we onze winkels wel aan om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.”

Ook interessant voor jou