Stoomreiniger elimineert tot bijna 100% van alle gekapselde virussen én reinigt bovendien zonder extra detergenten

26 oktober 2020

Bij het reinigen van vervuilde oppervlakken denken we in de eerste plaats aan hogedrukreinigers, al dan niet in combinatie met detergenten. Daaraan gekoppeld moeten we het afvalwater inclusief detergenten dan kunnen afvoeren en werken we met een temperatuur van gemiddeld 60°C. Met de toenemende aandacht voor hygiëne door de coronacrisis kwam ineens de stoomreiniger in […]

Bij het reinigen van vervuilde oppervlakken denken we in de eerste plaats aan hogedrukreinigers, al dan niet in combinatie met detergenten. Daaraan gekoppeld moeten we het afvalwater inclusief detergenten dan kunnen afvoeren en werken we met een temperatuur van gemiddeld 60°C.

Met de toenemende aandacht voor hygiëne door de coronacrisis kwam ineens de stoomreiniger in de aandacht. Kärcher, als toonaangevende fabrikant van deze professionele toestellen, liet een laboratoriumonderzoek uitvoeren naar het effect van stoomreinigen op gekapselde virussen. Dat onderzoek werd uitgevoerd met professionele toestellen en toestellen voor thuisgebruik.

Het resultaat: bij correct gebruik verwijderen de Kärcher-stoomreinigers tot 99,999% van de gekapselde virussen* zoals het coronavirus of influenza, en 99,99% van de gewone huishoudelijke bacteriën* van harde oppervlakken, deurknoppen, bedieningshendels, kranen, tegels, spiegels, handvatten en dergelijke.

Zonder gebruik te maken van ontsmettingsmiddelen kunnen deze stoomreinigers een waardevolle bijdrage leveren aan de algemene hygiëne, zowel in de openbare ruimte als binnen commerciële en industriële omgevingen. Zij zijn de perfecte ecologische oplossing voor wie de strijd wil aangaan met bacteriën, virussen en vuil.

De laboratoriumtest

Omhulde virussen zoals het coronavirus SARS-CoV-2 kunnen bij hoge temperaturen onschadelijk gemaakt worden. In het laboratorium werd een gecertificeerd testvirus (Modified-Vaccinia-Ankara-Virus), dat representatief is voor omhulde virussen, op een hard oppervlak verspreid. Vervolgens werd dit gereinigd met een stoomreiniger en de juiste microvezeldoek. Er werd aangetoond dat een aanzienlijke vermindering van 99,999% van de virussen kon worden bereikt bij een maximale stoomdruk en met een reinigingsduur van 30 seconden op één oppervlak.

Werking

De hete waterdamp komt rond de 100°C tevoorschijn en koelt af naarmate de afstand toeneemt. Om virussen effectief te bestrijden, moet de spuitmond dicht tegen het oppervlak worden bewogen. Daarnaast is het belangrijk dat de reinigingstijd voldoende is en men een stoomtijd kiest van 30 seconden op één punt in de maximale stoomstand. De gebruikte microvezeldoek moet vervolgens in een standaard wasprogramma (niet Eco) op minimaal 60°C worden gewassen.

Positieve bijwerkingen

Stoomreinigers hebben alleen elektriciteit en water nodig en kunnen daardoor vrijwel onbeperkt gebruikt worden, ongeacht de beschikbaarheid van desinfecteermiddelen. Aangezien stoomreinigers zonder chemische reinigingsmiddelen werken, is hun gebruik zacht voor de luchtwegen van de gebruiker en zorgt het voor een goed binnenklimaat. Potentiële allergische reacties door wasmiddelresten worden ook voorkomen, bijvoorbeeld wanneer kinderen op de vloer spelen. Mensen met allergieën hebben baat bij het feit dat de stoom het stof bindt en hierdoor de verspreiding van allergenen afneemt. Ook het milieu wordt minder belast bij stoomreiniging.

*Op de website van de fabrikant kunnen de resultaten van deze test steeds geraadpleegd worden.

Ook interessant voor jou