STIHL opent een nieuw centraal magazijn in Völklingen

25 april 2022

Met de opening van een nieuw centraal magazijn in Völklingen (Saarland), legt de STIHL Groep de fundamenten voor zijn verdere groei, met name in het veelbelovende accusegment. Voortaan worden alle STIHL handelsmaatschappijen wereldwijd en de STIHL dealers, hoofdzakelijk in Duitsland, Frankrijk en de Benelux, bevoorraad vanuit Völklingen. In de nieuwe vestiging voor logistiek en distributie […]

Met de opening van een nieuw centraal magazijn in Völklingen (Saarland), legt de STIHL Groep de fundamenten voor zijn verdere groei, met name in het veelbelovende accusegment. Voortaan worden alle STIHL handelsmaatschappijen wereldwijd en de STIHL dealers, hoofdzakelijk in Duitsland, Frankrijk en de Benelux, bevoorraad vanuit Völklingen. In de nieuwe vestiging voor logistiek en distributie bewaart en verdeelt de tuin- en motormachinefabrikant STIHL accuproducten en alle machines die in de productievestiging in Tirol geproduceerd worden. Het centrale magazijn in Saarland komt in de plaats van het huidige magazijn in Straatsburg, dat door de voortdurend toenemende vraag naar producten op zijn capaciteitsgrenzen botste. Norbert Pick, directeur marketing en verkoop bij STIHL, benadrukt: ‘Met het nieuwe centrale magazijn verhogen we niet alleen onze opslagcapaciteit aanzienlijk, maar kunnen we de markt volgens de behoeften van de klant blijven bedienen en blijft onze logistiek concurrentieel. Op deze manier zijn we optimaal voorbereid op de verdere groei van de STIHL Groep.’ De voltooiing van de nieuwbouw is gepland voor midden 2022. Op 1 januari 2023 wordt het centrale magazijn volledig in gebruik genomen.

Strategisch voordelige ligging en hypermoderne uitrusting

Het centrale magazijn is met zijn oppervlakte van 58.000 m2 het grootste magazijn van de STIHL Groep. De geografische ligging van Völklingen op het drielandenpunt Duitsland-Frankrijk-Luxemburg heeft bovendien meer dan één voordeel. De vestiging ligt centraal voor de STIHL dealers die rechtstreeks bevoorraad worden. Bovendien ligt het centrale magazijn vlak bij de snelwegverbinding naar Duitsland en Frankrijk en in de buurt van de autoweg A620, een uitstekende ligging dus voor een efficiënte en flexibele leveringsketen. Georg Miehler, sectorhoofd Distributielogistiek bij STIHL, benadrukt: ‘Met het nieuwe centrale magazijn optimaliseren wij onze processen, van de bestelling tot de levering bij onze klanten. Dankzij deze moderne en bijzonder flexibele opslagtechniek kunnen wij uitstekend inspelen op de vraag van de klanten.’ Ook de Oostenrijkse productievestiging STIHL Tirol is sterk betrokken bij dit project. Zij staan in voor de operationele leiding van het nieuwe centrale magazijn. ‘Met deze belangrijke strategische stap kunnen wij de voortdurende grote vraag naar STIHL producten aan en kunnen we onze klanten nog beter en sneller bedienen,’ aldus STIHL Tirol bedrijfsleider Clemens Schaller.

De nieuwbouw imponeert met zijn hypermoderne opslag- en pickingtechnieken, zoals zelfrijdende
pickingmachines en smartwatches waarop de voorraden en instructies af te lezen zijn. Die vervangen de klassieke handscanners en zijn veel ergonomischer en flexibel in het dagelijkse werk. Er is gekozen voor een combinatie van smalle gangpaden, doorloopgangen en brede gangpaden om de inrichting aan te passen aan de opgeslagen goederen. Op die manier is er een hoge flexibiliteit en kan er vlot geschakeld worden in functie van veranderende omstandigheden.  Het terrein van in totaal 120.000 m2 waarop de nieuwbouw tot stand komt, biedt bovendien de mogelijkheid om de opslagplaats uit te breiden. Op die manier is STIHL voorbereid op toekomstige groei en nog meer toename van de omzet.

Dietz AG bouwt en Hellmann Worldwide Logistics exploiteert het centrale magazijn STIHL

Het centrale magazijn van STIHL in Völklingen wordt door Dietz AG, Bensheim, als investeerder gebouwd en door de Firma Hellmann Worldwide Logistics geëxploiteerd.STIHL heeft een contract van tien jaar afgesloten met Hellmann. Michael Schall, afdelingschef voor strategische logistieke projecten en projectleider voor het nieuwe centrale magazijn voor STIHL kijkt uit naar de samenwerking: ‘De firma Hellmann is een sterke partner met een jarenlange expertise die ons zal ondersteunen bij onze verdere groei in de accusector.’ Volker Sauerborn, COO Contract Logistics bij Hellmann, vult aan: ‘Wij zijn heel blij dat de STIHL Groep Hellmann als logistieke partner op lange termijn heeft gekozen, zodat wij samen met hen hun groeistrategie kunnen uitvoeren. Het feit dat we een contract van tien jaar hebben afgesloten, bewijst hoeveel vertrouwen STIHL in ons heeft. Met STIHL en Hellmann hebben twee familiebedrijven met sterk gelijklopende waarden elkaar gevonden. Ik ben ervan overtuigd, dat wij tijdens de komende jaren samen nog succesvol zullen groeien.’

Ook interessant voor jou