STIHL opent bedrijfsmuseum Brand World in aanwezigheid van minister-president Winfried Kretschmann

4 september 2023

Het familiebedrijf STIHL opent zijn eigen Brand World in Waiblingen. Dit is het vlaggenschipproject van een omvangrijke uitbreiding van de hoofdzetel van de onderneming, die enkele jaren geleden is opgestart. De STIHL Brand World vertelt de bijna honderdjarige geschiedenis van het bedrijf en het merk. Een hoogtepunt van de interactieve tentoonstelling is het rijke educatieve […]

Het familiebedrijf STIHL opent zijn eigen Brand World in Waiblingen. Dit is het vlaggenschipproject van een omvangrijke uitbreiding van de hoofdzetel van de onderneming, die enkele jaren geleden is opgestart. De STIHL Brand World vertelt de bijna honderdjarige geschiedenis van het bedrijf en het merk. Een hoogtepunt van de interactieve tentoonstelling is het rijke educatieve platform rond de fascinatie voor bossen en wouden.

“Ik ben onder de indruk van dit nieuwe museum van het merk STIHL. Het is boeiend om de technologie en de knowhow achter deze producten te ontdekken”, zei minister-president Winfried Kretschmann tijdens de openingsceremonie op 13 juli. “De Brand World is niet alleen een prachtige tentoonstelling, maar ook een waardevol educatief platform over het bos en de bosbouw. Want het bos is belangrijk voor ons. Het is de habitat van tal van dieren, planten en schimmels. Het is een plek om te leren, te ontdekken en uit te rusten. Het is een economische ruimte. Het is ook een gigantisch reservoir van CO2 en een formidabele producent van zuurstof, en dus een waardevolle bondgenoot in de strijd tegen de opwarming van de aarde. We willen deze natuurlijke omgeving beschermen en op een duurzame manier gebruiken. Familiebedrijven zoals STIHL tonen ons dat economische welvaart en klimaatbescherming hand in hand kunnen gaan.”

Voor Nikolas Stihl, voorzitter van de raad van advies en van de raad van toezicht van STIHL, is het nieuwe gebouw een investering in de toekomst die de sterke toewijding van het bedrijf aan zijn hoofdzetel in Waiblingen benadrukt: “De totale investering van meer dan 100 miljoen euro, verreweg het duurste bouwproject in de geschiedenis van ons bedrijf, benadrukt nogmaals de diepe verbondenheid van STIHL met de locatie en de regio. Onze Brand World staat centraal in het omvangrijke moderniserings- en ontwikkelingsproject van de historische hoofdzetel van STIHL. De bezoekers zullen er op een informatieve en interactieve manier kennismaken met ons familiebedrijf, met zijn filosofie, geschiedenis, huidige situatie en toekomstplannen.”

Een tentoonstelling verspreid over drie verdiepingen

De STIHL Brand World ligt direct aan de oevers van de Rems, met uitzicht op de omliggende natuur. De tentoonstellingsruimte beslaat een oppervlakte van iets meer dan 1.500 vierkante meter, verspreid over drie verdiepingen. “De tentoonstelling toont uiteraard de ontwikkeling van het bedrijf in de loop der jaren en onze innovatieve producten. Maar centraal staat onze fascinatie voor het bos. Die maakt al deel uit van onze filosofie sinds Andreas Stihl het bedrijf oprichtte in 1926.” “Eén verdieping van de tentoonstelling is gewijd aan het belang van het bos voor onze planeet, vooral in het licht van de klimaatverandering, de duurzame bosbouw en het belang van het bos voor ieder van ons”, aldus Sarah Gewert, verantwoordelijke voor marketing en verkoop bij STIHL. Het pedagogische platform werd gecreëerd in samenwerking met internationale experts, wetenschappers en bosbouwers. Het combineert onderzoek en praktische toepassingen en wordt geleid door professor Jürgen Bauhus, hoofd van de leerstoel voor bosbouw aan de universiteit van Freiburg.

De twee andere verdiepingen, “Visie” en “Innovatie”, nemen de bezoeker mee op een reis doorheen de geschiedenis van de onderneming, van het begin van de bosbouw met de historische tweemanszagen over de huidige toonaangevende STIHL technologie tot een blik op de technologie van de toekomst en de verwachte toepassingen ervan. Ook de medewerkers van STIHL komen aan het woord. Ze vertellen over actuele thema’s die STIHL na aan het hart liggen, zoals de ecologische strategie van de onderneming, uitmuntend vakmanschap en innovaties op het vlak van veiligheid en ergonomie.

De bezoekers ontdekken hoe STIHL machines worden gemaakt en gemonteerd. Ze maken ook kennis met het uitgebreide STIHL productassortiment. In de STIHL TIMBERSPORTS® ruimte kunnen ze zich onderdompelen in de competitieve sfeer van het sporthouthakken. Een demonstatieruimte, een café en een shop met STIHL fanartikelen maken de ervaring tot slot compleet.

De informatie wordt aangeboden in het Duits en Engels. De tentoonstelling richt zich tot een breed publiek: bosbouwers, tuiniers, landschapsarchitecten, STIHL fans, maar ook mensen die gewoon geïnteresseerd zijn om meer te weten te komen over het bedrijf en jongere enthousiastelingen. Een digitale gids maakt de bezoekers wegwijs en biedt aanvullende info.

De STIHL Brand World opent zaterdag 30 september de deuren voor het grote publiek en zal vanaf dan elke zaterdag en zondag toegankelijk zijn voor individuele bezoekers. De onlineticketverkoop begint midden september op markenwelt.stihl.de. Tot aan de openingsdatum vindt er een interne testfase plaats, om meer bezoekersgidsen op te leiden en de operationele processen te optimaliseren.

Werkzaamheden begonnen in 2019

De bouw van het nieuwe complex begon in 2019 met het slopen van de binnenkant van het oude gebouw uit 1972. Het werd volledig gerenoveerd en biedt nu plaats aan 300 moderne werkplekken en vergaderzalen. De oude gebouwen eromheen zijn vervangen door nieuwe constructies die onderdak bieden aan de Brand World, een bedrijfsrestaurant en andere kantoren en werkruimtes. Ondanks de grote uitdagingen die de COVID-19 pandemie met zich meebracht, verliepen de werkzaamheden volgens plan en werd de nieuwe hoofdzetel zoals gepland ingewijd eind 2022. De opening van het STIHL Brand World museum is de bekroning van dit omvangrijke bouwproject.

Ook interessant voor jou