Sleuvenfrees-kabellegger en alleterreinmaaier bij Jo Beau

Sinds twee jaar voert Jo Beau, naast zijn gamma ‘wintermachines’ met onder andere de gekende gele houtversnipperaars, een aparte Landscaper-Line. We hadden dit voorjaar twee machines van de Landscaper-Line op test: de BB650-kantensnijder met kabellegger en de robuuste BC26-ruwterreinmaaier. BB650-kantensnijder met kabellegger Jo Beau lanceerde twee jaar geleden de BB650-kantensnijder. Deze machine wordt achterwaarts ‘getrokken’ […]

26 juli 2022

Sinds twee jaar voert Jo Beau, naast zijn gamma ‘wintermachines’ met onder andere de gekende gele houtversnipperaars, een aparte Landscaper-Line. We hadden dit voorjaar twee machines van de Landscaper-Line op test: de BB650-kantensnijder met kabellegger en de robuuste BC26-ruwterreinmaaier.

BB650-kantensnijder met kabellegger

Jo Beau lanceerde twee jaar geleden de BB650-kantensnijder. Deze machine wordt achterwaarts ‘getrokken’ via de stuurboom. Dat houdt in dat de kantensnijder in dat geval mooi langsheen golvende objecten kan worden gevoerd. Om recht te rijden kunnen de stuurwielen worden vastgezet. Onze ervaring bij het kabelleggen leerde dat de machine eveneens stabieler rijdt als de stuurwielen geblokkeerd worden. De stuurboom kan in hoogte worden versteld in functie van de lichaamslengte van de gebruiker. De diepte wordt geregeld met de grote wielen die mechanisch vergrendeld kunnen worden. Alle bovenstaande handelingen worden centraal bediend aan het bedieningsstuur.

Bij de BB650+ kantensnijder staat de ‘+’ voor de optie waarbij de kantensnijder met een kabelleggerkit wordt uitgerust. Deze kantensnijder heeft 2 soorten messen of snijbladen waarmee op verschillende manieren kan worden afgeboord. Het smalle mes kan, in combinatie met de kabellegger, gebruikt worden om sleuven te trekken waarin dan bijvoorbeeld een periferiekabel voor een robotmaaier kan worden gelegd. De draad wordt via een buisje doorheen het mes gevoerd en op een diepte van ongeveer 6 cm in de bodem gelegd. Dit is voldoende diep om later bij bijvoorbeeld beluchten of doorzaaien niet beschadigd te geraken. Wanneer we kunnen vertrekken vanaf een vlakke ondergrond, dan maakt deze kantensnijder naadloos gevormde randen voor proper afgelijnde boorden rond het huis, zwembad, bloemperken of bomen in een fractie van de tijd en zijn deze van betere kwaliteit dan wanneer we het manueel zouden doen.

Wie creatief denkt, gaat al snel meer mogelijkheden zien dan er door de fabrikant worden aangegeven: een hek plaatsen, een sleuf maken om perken af te boorden, tuinverlichting aanleggen, straatstenen en houten, metalen en betonnen boorden zetten, kortom: alles waarvoor er een sleuf in de grond moet worden gemaakt.

Deze kantensnijder is robuust geconstrueerd en de motor is voldoende krachtig. Bij het kabelleggen in vochtige grond is het belangrijk om geregeld de beschermkap boven het rotormes zuiver te maken, anders gaat deze beginnen aankleven en daardoor meer weerstand aan het mes bieden. Uiteraard is het aan te raden onder zo droog mogelijke omstandigheden te werken. Wat we zelf zouden willen veranderen aan de kabelleggerset is de spoeldrager, het draaipunt waarop de kabelklos hangt. Deze bestaat nu uit een metalen staafje waarop de kabelrol draait. Dat punt zou verder van de invoeropening van de draad mogen liggen, zodat er ook met een draadspoel van grotere diameter kan worden gewerkt. Wat we zelf ook misten bij het kabelleggen is een ‘winkelhaak’ of afstandsmaat om op een ingestelde afstand van de kant te kunnen rijden: een soort instelbare geleider zoals bij een cirkelzaag. Omdat er met de machine achteruit wordt gereden is het moeilijker een rechte lijn aan te houden. Volgens Jo Beau komt deze afstandsmaat er in de nabije toekomst bij.

De rotor heeft drie tanden die over de diameter van de schijf verdeeld staan. Die zijn in carbidestaal uitgevoerd waardoor ze goed bestand zijn tegen een hardere ondergrond zoals bijvoorbeeld droge, zware grond of tegen een ondergrond waar af en toe een steen in zit.

Wie kan de BB650+ gebruiken?

Deze machine met haar verschillende snijbladen en toepassingen is ideaal voor wie geregeld sleuven en afboordingen te maken heeft: tuinaannemers, verhuurbedrijven, openbare besturen en beheerders van sportvelden en golfterreinen.

Wat kan men met de BB650+ doen?

1) Een gewone sleuf van 5 tot 10 cm diep maken, al dan niet gecombineerd met een kabel leggen.

2)  Een sleuf maken om afboordingsplaat te zetten.

3)  Een rechte sleuf van 12 cm breed maken …

De BB650+ met z’n pluspunten

  • Brede luchtbanden en stuurwieltjes
  • Verstelbaar stuur
  • Vlot manoeuvreerbaar en draait kort af
  • Carbide messentoppen
  • Keuze uit 2 verschillende snijbladen

De BB650+ in een notendop

Toerental mes 1260 tr/min
Snijdiepte 5 tot 10 cm
Motor Honda GX200 1 cil. 4-takt
Vermogen 5,5 pk
Verbruik 1,7 liter/u bij 3.600 toeren
Geluidsniveau 101 dB(A)
Gewicht (zonder mes) 72 kg
Rij-aandrijving Ketting – Centrifugaal Oliebad

BC26-ruwterreinmaaier

De BC26-ruwterreinmaaier is een machine die zichzelf uitwijst en weinig uitleg behoeft. Het is een maaier voor vegetatie op ruw terrein die gebruikmaakt van een enkelvoudig stalen maaimes dat met een 13 pk sterke Honda GXV390-motor wordt aangedreven. Om te rijden gebruikt de fabrikant een hydrostatische aandrijving met verbeterde ‘Traction Control’ gecombineerd met een intuïtieve ‘twist grip’-bediening. Op deze manier is de 70 cm breed werkende maaier met vaste maaidiepte van ongeveer 9 cm heel precies te besturen. Om vooruit te rijden volstaat het om de rijhendel op de stuurboom naar voor te draaien, achteruit rijden gebeurt door de hendel naar achter te draaien. De achteruitrijsnelheid is trager dan die vooruit zodat er veilig kan worden gemanoeuvreerd.

De BC 26 met z’n pluspunten

  • Zelfrijdend
  • Wielen met tractieprofiel
  • Maaimes voor mooi maairesultaat
Effectieve maaibreedte 660 mm
Maaihoogte 90 mm
Motor Honda GXV390 1 cil. 4-takt
Vermogen 13 pk
Verbruik 2,5 liter/uur
Snelheid Vooruit: 0-6,5 km/u – Achteruit: 0-3,2 km/u
Gewicht 143 kg

Ook interessant voor jou